Земята и други планети получиха първата си вода от неочакван източник

Някои скорошни открития може просто да утолят жаждата ви за знания

Земята и други планети получиха първата си вода от неочакван източник

Някога чудили ли сте се как нашата привидно суха Земя с огнена топка е получила първата си вода през ранните дни на нашата планета? Е, някои скорошни открития може просто да утолят жаждата ви за знания.

Благодарение на данните за възрастта, получени от определени класове метеорити, сега имаме свежи прозрения за раждането на богати на вода космически тела в първичната слънчева система.

Тези мини астрономически структури или планетезимали, както са научно известни, играят ролята на космическа услуга за доставка, непрекъснато доставяйки материали за изграждането на планети – включително нашата собствена Земя, която първоначално имаше малко вода.

Професор д-р Марио Триелоф, директор на Лабораторията за космохимия на Клаус Чира в Института по науките за земята на Хайделбергския университет, обяснява:

„Тези малки тела не само доставяха строителните материали за планетите. Те в действителност са самият източник на вода на Земята."

Сглобяване на парчетата пъзел

Самите планетезимали са се появили при по-ниски температури във външната слънчева система, където ледът е съществувал като вода в твърдо състояние.

Това е в рязък контраст с други небесни тела, които са се образували по-рано в историята на слънчевата система, които са били твърде горещи и твърде близо до слънцето, за да съдържат лед.

Рано формиращите се тела са имали интензивни термични условия, предотвратяващи натрупването или задържането на летливи вещества като вода .

Чрез прецизно анализиране на данни за възрастта и използване на сложни изчислителни модели, международен изследователски екип, включващ изтъкнати земни учени от Хайделбергския университет, успя да проследи топлинната еволюция на родителските тела на тези планетезимали.

Изотопи и първата вода на Земята

Техните изследвания включват изследване на изотопни състави и провеждане на симулации за разбиране на топлинната динамика и материалния състав на тези ранни обекти на слънчевата система.

Екипът откри, че някои планетезимали са се образували изключително бързо, за по-малко от два милиона години. Тези бързо образуващи се тела претърпяли такова интензивно нагряване, че се разтопили напълно, като по този начин загубили всичките си летливи елементи, включително вода.

Бързото нагряване вероятно се дължи на разпадането на краткотрайни радиоактивни изотопи, които освобождават значителни количества топлина.

Втора група планетезимали, както се разкрива в настоящото изследване, се формира по-късно при по-ниски температури във външните части на Слънчевата система.

Тези планетезимали се възползваха от по-ниската термична среда , което им позволи да запазят водното си съдържание.

Тази вода беше уловена в кристални структури, позволявайки на тези тела да запазят своите летливи елементи, въпреки че са се образували на по-късни етапи от развитието на слънчевата система.

За първата вода на Земята размерът има значение

Учените откриха, че способността на планетезималите да се формират непрекъснато, дори по време на по-късните фази на Слънчевата система, се дължи на няколко забавящи ефекта.

Тези забавящи ефекти са били от решаващо значение, за да позволят на градивните елементи на планетите да се запазят за продължителни периоди.

По същество те забелязаха, че честите сблъсъци между прахови агломерати - суровините за планетезималите - възпрепятстват бързия растеж на малките планети.

Тези агломерати, съставени от малки частици, биха се сблъскали и залепнали, но хаотичната среда на ранната слънчева система е причинила тези образувания често да се разпадат.

Този постоянен цикъл на сблъсък и фрагментация забавил процеса на формиране, позволявайки на планетезималите да продължат да се формират за много по-дълги времеви мащаби .

Д-р Владимир Нойман, който ръководи изследването, проведено в няколко институции, включително Хайделбергския университет, подчерта решаващата роля на определени небесни тела при формирането на Земята.

Той обясни: „Благодарение на тези по-малки, богати на вода планети или техните фрагменти под формата на астероиди или метеорити, Земята успя да избегне превръщането си в суха, враждебна към живота планета по време на процеса на растеж.“

Проучването предполага, че тези водоносни обекти са допринесли за оформянето на нашата планета в обитаем свят, като са допринесли значително за съдържанието на вода в нея през ранните етапи на развитие.

Не само историята на Земята

Възможно ли е историята на Земята за придобиване на вода да не е уникална? Тъй като раждането на планетезималите в извънслънчевите планетарни системи работи по същите физически закони като нашата слънчева система, изследователският екип постулира, че може да има подобни на Земята планети другаде в космоса.

Според професор Трилоф, ако тези планети са получили вода и от по-малки тела по време на своето еволюционно пътуване, те биха могли потенциално да изпълнят предпоставките за произхода на живота.

Възможно ли е това да е началото на ново разбиране за възможностите на живота във Вселената? Само времето ще покаже. Въпреки че това все още е теория, това ни кара да ценим нашите водни източници малко повече, нали?

В края на краищата животът, какъвто го познаваме, дължи много на тези малки, очарователни планетезимали. Не е ли удивително къде може да ни отведе малко космически прах?

Пълното проучване е публикувано в списание Scientific Reports.

 

Топ коментари
Дани
2024-07-10 18:29:56 Дани
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Това са глупости

БОГ
2024-07-11 11:28:16 БОГ
отговор + -1
3 + 5 =
Отказ

Да го духа лъжливата наука. Аз Съм БОГ, самото Съзнание, Огъня, Водата, Въздуха, ЕТЕРА и Земята, без СЪЗНАНИЕТО Ми е невъзможно да съществува останалото.

Последни новини

19:25 Още 271 общински проекта влязоха в програмата "4 милиарда"

19:25 Елена Йончева: ДПС ще бъде силна, ако е единна

19:24 Специализирани екипи овладяха пожар в депото за отпадъци на Русе

19:23 АНА-МПА: Мицотакис - Много е важно в тези трудни времена да има приемственост, стабилност и опит

19:23 Гърция разби международна мрежа за данъчни измами с участието на гръцки и китайски бизнесмени

19:20 Парите свършват! Украинското правителство вдига данъци и мита, за да финансира разходите за войната

19:20 Избори най-вероятно на 13 октомври

19:20 Събраха се! Приятели на Путин на чай, Радев пак говори срещу помощта за Украйна

19:20 Почина един от най-добрите писатели

19:19 Септември продаде млад вратар на Жирона

19:19 Още два финала за България на Световното по кану-каяк в Пловдив

19:19 Виктор Кампенартс триумфира в 18-ия етап на Тур дьо Франс

19:18 Хеликоптер се включва в овладяването на пламъците край Харманли

19:18 Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" с черепна травма след инцидент

19:18 Димитър Главчев пътува към село Воден

19:17 Журналистът Иван Гарелов е в реанимацията на „Пирогов”

19:15 РУО – София област обяви конкурс за 16 директори в областта

19:15 Москва размаха пръст: България да спре преследването на "Русофили"

19:15 Водещите новини! България ще бъде засегната от горещи вълни все по-често и силно. Димът от пожара в с. Воден е стигнал до Егейско море (и още…)

19:14 Николай Николов: Днес са ликвидирани над 250 пожара, но обстановката е тежка

19:13 Такава кражба Стара Загора не помни!

19:13 Харизанов попиля Асен и Просто Киро, ограбили парите за...

19:13 Партията на президента Асад спечели парламентарните избори в Сирия

19:13 Приеха Иван Гарелов в реанимацията на „Пирогов”

19:12 Русия зове България: Спрете преследването срещу представители на движение "Русофили"!

19:12 Ели Маркес застава начело на отбора на ЦСКА 1948 до 17 години

19:12 Кошмар в Севлиево: Камион помете жена на пешеходна пътека, бере душа в болницата

19:12 Вечерни новини: Още 3 лота от „Хемус“ ще започнат да се строят; Нов опит за „бонус-малус“

19:12 Тошко Йорданов: ПП саботират ДБ, инфантилизмът на Кирил Петков взриви втория мандат

19:12 ДПА: Румънската православна църква планира да канонизира десни екстремисти

Последни новини 0