Учените с план: Спират глобалното затопляне!

Ексклузивно

На път сме да преминем границата на Парижкото споразумение

Учените с план: Спират глобалното затопляне!

През януари 2024 г. глобалните повърхностни температури се покачиха с 1,5°C над средните, подчертавайки тревожното въздействие на изменението на климата и доближавайки границата, определена в Парижкото споразумение от 2015 г. 
 
Тази тенденция може да изглежда, че е твърде късно за ефективно ограничаване на емисиите на парникови газове.

Въпреки това, доклад на Съвместния институт за изследване на глобалните промени ( JGCRI ) предполага, че светът все още може да постигне целта си да ограничи повишаването на температурата до под 1,5°C.

Това проучване, ръководено от Центъра за глобална устойчивост към Университета на Мериленд , предоставя ясна пътна карта за действие.

Сектори, свързани с глобалните температури

Докладът очертава сценарий, при който основните обществени играчи си сътрудничат за намаляване на емисиите на парникови газове, увеличаване на електрификацията и защита на горите.

Шестте ключови области, определени за прилагане на политиката, са енергия, транспорт, сгради, промишленост, земеползване и парникови газове, различни от CO2, като метан. Като се фокусират върху тези сектори, нациите могат значително да намалят глобалните емисии на парникови газове .

„Тези препоръки представляват най-големия потенциал за намаляване на емисиите в глобалната икономика“, каза Майкъл Вестфал, сега ръководител на научния отдел на Междуправителствения панел по изменение на климата ( IPCC ). „Заедно тези препоръки съставляват Пътеката на изменението на климата за цялото общество.“ 

Достигане на целта за глобална температура

Използвайки модела за анализ на глобалните промени ( GCAM ), изследователите демонстрираха как политиките в тези шест сектора могат да помогнат за постигането на целта за глобалната температура.

„GCAM е мощен инструмент, който обединява представяния на световната енергия, селско стопанство и земеползване, вода и климатични системи“, каза Гокул Айер, съавтор на доклада и старши учен по Земята в JGCRI.

Ако бъдат приети днес, тези политики биха могли да намалят емисиите на парникови газове с 32% до 2030 г. Ето как всеки сектор може да се трансформира в рамките на Пътя на климата за цялото общество от 1,5°C:

Консумация на енергия и глобални температури

Електричеството захранва нашите домове, предприятия, устройства и превозни средства.

В момента изкопаемите горива като въглища и природен газ генерират по-голямата част от това електричество. Въпреки че възобновяемите енергийни източници като слънчева и вятърна енергия се увеличават, тяхното внедряване трябва да се ускори.

През 2023 г. 60% от общата енергия, генерирана в Съединените щати, идва от изкопаеми горива, а 21% от възобновяеми източници. 

За да се насърчи възобновяемата енергия, изследователите препоръчват актуализиране на електрическите мрежи, поставяне на амбициозни цели за чиста енергия и оттегляне на въглищни централи .

Тези действия биха могли да гарантират, че вятърът, слънчевата енергия и други възобновяеми източници представляват 62% от световното производство на електроенергия до 2030 г.

Транспорт

Транспортът значително допринася за емисиите на парникови газове чрез превозни средства, работещи с вътрешно горене.

През 2021 г. той е отговорен за 28% от емисиите в САЩ и 14% в световен мащаб. Изследователите предлагат инвестиране в инфраструктура за обществен транспорт и ефективно градско планиране, за да се увеличи достъпът до автобуси и влакове.

Стимулите за внедряване на електрически превозни средства също могат да увеличат глобалните продажби до 51%.

Сгради

Сградите представляват около 30% от емисиите на парникови газове в САЩ, дължащи се на преки емисии от отопление с газ и непреки емисии от производство на електроенергия.

В световен мащаб сградите допринасят за около 26% от емисиите. Увеличаването на електрифицирането на сградите, използвайки технологии като термопомпи, може значително да намали тези емисии, свързани с изменението на климата.

Местните и регионалните юрисдикции биха могли да насърчават енергийно ефективни технологии и да предоставят субсидии за подобрения. Освен това могат да бъдат приложени по-строги кодекси за енергийна ефективност за допълнително намаляване на емисиите. 

Индустрия

Индустрии като производството на желязо, стомана и цимент, както и производството на пластмаси и химикали, допринасят значително за емисиите на парникови газове.

Емисиите произтичат от използването на изкопаеми горива както в транспортните, така и в производствените процеси.

Националните правителства биха могли да инвестират в алтернативни горива, произведени от селскостопански или общински отпадъци, и да определят агресивни стандарти за електрификация и ефективност.

Подобни политики могат да намалят емисиите от желязо и стомана с 50% и от алуминий с 36% до 2030 г.

Парникови газове, различни от CO2

Метанът, вторият най-разпространен парников газ, представлява 12% от емисиите в САЩ през 2021 г. Въпреки че е по-малко разпространен от CO2, метанът е много по-ефикасен при улавяне на топлина в атмосферата, което значително допринася за изменението на климата.

Човешките дейности, включително селското стопанство, животновъдството, въгледобива и течовете в системата за природен газ, предизвикват над половината от глобалните емисии на метан, които могат да доведат до повишаване на температурата.

Докладът препоръчва по-добри разпоредби за добива на изкопаеми горива и стимули като данъчни кредити за намаляване на емисиите на метан.

Прилагането на тези мерки може да намали емисиите на метан с 30% до 2030 г., което се равнява на 120 мегатона. 

Земеползването

Горите поглъщат милиарди тонове CO2 годишно, действайки като решаващи въглеродни поглътители. На COP26 през 2021 г. 145 страни се споразумяха да спрат или обърнат обезлесяването до 2030 г.

Според Климатичната пътека за цялото общество намаляването на емисиите от промени в земеползването може да допринесе за 6% от общите намаления до 2030 г.

Националните правителства се насърчават да определят амбициозни показатели за намаляване на обезлесяването и да предоставят субсидии за щадящо климата управление на земята.

Освен това, инвестициите в стратегии за смекчаване на горските пожари също са от съществено значение за защита на горите и общностите.

Справяне с нарастващите глобални температури

Докладът на JGCRI подчертава, че въпреки че предизвикателството на повишаването на глобалните температури поради изменението на климата е огромно, то не е непреодолимо.

Чрез прилагане на целенасочени политики в енергетиката, транспорта, сградите, промишлеността, парниковите газове, различни от CO2, и използването на земята, нациите могат значително да намалят своите емисии на парникови газове и да помогнат за постигането на глобалните температурни цели, определени в Парижкото споразумение .

Пътят към устойчиво бъдеще изисква колективни действия, иновации и ангажираност от всички сектори на обществото.

 

Последни новини

12:26 Костадин Костадинов: Задава ли се кабинет "Орешарски - 2"?

12:26 В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

12:26 Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

12:26 Румен Радев обсъжда с черногорския си колега задълбочаване на сътрудничеството с Подгорица

12:26 7 плаката за 7 испански филма

12:26 В дебрите на биопринтирането

12:26 Крупен обир! Отмъкнаха бижута и картини от къща в Монтанско

12:26 Двама българи на полуфинал на европейското по плуване

12:25 ЗАПОЧНА СЕ! Полк. Марков вдигна червен картон на БТВ: Проклета да е!

12:24 Откраднаха колелото на мъж, докато продава на битака в Русе

12:24 Кои са новите народни представители от 3 МИР – Варна

12:24 InterContinental Sofia събра бизнеса и светския елит на новата лятна тераса на ресторант ADOR

12:22 Крилото на Франция Кингсли Коман иска да "прави още история" с отбора на Евро 2024

12:22 Ръководителят на руското разузнаване заяви, че следващите условия за мир в Украйна ще бъдат по-тежки

12:22 Археолози откриха плочка с гравюри и палеоазбука в Испания

12:21 Общинският съвет във Видин единодушно прие декларация за финансиране на проекта за реконструкция на „Индустриален парк Видин“

12:21 Регионалният исторически музей в Перник обяви фотоконкурс на тема "Пернишката крепост в кадър"

12:21 Еврото е в капан между непредвидимия Фед и бушуващата политическа буря

12:20 Ралица Паскалева води "Игри на волята" с бебето

12:20 Двама мъже се биха пред заведение в Настан, ранени са, единият е задържан

12:20 Валери на Мария Бакалова влиза в ново риалити

12:20 Арести заради трафик на мигранти в Пловдив, има множество замесени

12:20 Пияна шофьорка блъсна три коли в село Чепинци

12:20 Фенове на Левски подкрепиха ултрасите на Лацио в протестите (снимки)

12:20 16 хиляди души са ранени по време на жертвоприношения за Курбан Байрама в Турция ВИДЕО

12:19 Полицията задържа пияна шофьорка в родопско село, ударила четири автомобила

12:19 Митничари задържаха над 20 хил. "маркови" стоки на ГКПП Лесово

12:19 ПП-ДБ с извънредно решение, ето какво се случва!

12:18 UFC обяви пълен списък с битките в Саудитска Арабия този уикенд

12:18 Моторист и пътничка пострадаха при инцидент в Русе

Последни новини 0