Тропическите гори имат стратегии за оцеляване в бедни на хранителни вещества почви

Тропическите гори, които съхраняват една трета от световния въглерод

Тропическите гори имат стратегии за оцеляване в бедни на хранителни вещества почви

Тропическите гори, които съхраняват една трета от световния въглерод, са изправени пред несигурно бъдеще, тъй като въглеродът потъва поради бедни на хранителни вещества почви. Въпреки това, ново проучване, публикувано в списанието New Phytologist, установи, че тези гори имат гъвкави стратегии за придобиване на хранителни вещества, които могат да им позволят да процъфтяват въпреки ограниченията на хранителните вещества. 

„Може да не се налага да се тревожим за това толкова много“, каза старши автор Сара Батерман, еколог на тропическите гори в Института за изследване на екосистемите Кари. „Поради тези гъвкави стратегии дърветата може да са в състояние да поддържат поглътител на въглерод в бъдеще, дори при ограничения на хранителните вещества.“ 

„Нашите констатации подкрепят потенциала на повторното залесяване в тропиците и опазването на непокътнати гори като дългосрочно решение за климата.“

Стратегии за набавяне на хранителни вещества от тропическите гори

Експертите проведоха безпрецедентен експеримент в равнинната тропическа влажна гора на Панама, обхващайки 76 участъка на 16 квадратни километра. 

Екипът проучи как горите от различни възрасти коригират стратегиите за придобиване на хранителни вещества за достъп до фосфор, използвайки или ензим, наречен фосфатаза, или микоризни гъбички. И двата метода изискват значителна инвестиция на въглерод и азот от дърветата.

„Докато подземните процеси са много важни за функционирането на екосистемата, те са слабо разбрани в сравнение с надземните процеси, защото са по-трудни за изучаване“, каза водещият автор Мишел Уонг, асистент в университета Йейл и бивш постдокторант в института Кари . 

Стратегиите се различават в зависимост от възрастта на гората

Изследването показа, че горите от различни възрасти реагират различно на добавките на хранителни вещества. По-младите гори, често ограничени от азот , показват повишена фосфатазна активност при добавяне на азот, което позволява по-добро усвояване на фосфор.  

За разлика от това, по-старите гори показват повишена фосфатазна активност, когато се добавя фосфор, което показва преминаване от ограничение на азота към фосфора, когато горите узреят.

Гъвкавостта на тропическите гори

Тези констатации подчертават гъвкавостта на стратегиите за придобиване на хранителни вещества в тропическите гори, като активността на фосфатазата се увеличава наполовина в отговор на азота и намалява наполовина в отговор на фосфора. Въпреки това отговорите на микоризната колонизация са по-малко предвидими.

„Все още не знаем дали гъвкавостта е достатъчна, за да получим всички хранителни вещества, от които горите се нуждаят в бъдеще“, каза Батерман. Въпреки това има буферен капацитет, който може временно да облекчи ограниченията на хранителните вещества. 

Според изследователите способността за коригиране на стратегии може да осигури на горите устойчивост, за да се възстановят от промените в земеползването и да поддържат производителността в един богат на въглерод свят.

За горските мениджъри и организациите за повторно залесяване проучването предлага практически съвети: вземете под внимание ограниченията на хранителните вещества и използвайте разнообразие от дървета с различни стратегии за придобиване на фосфор. Гарантирането, че дърветата са адаптирани към нивата на фосфор на всяко място, е от решаващо значение. 

Тропическите гори като климатично решение 

Понастоящем повечето усилия за повторно залесяване се фокусират върху бързото засаждане на налични разсад, но Батерман е оптимист за горите като решение за климата, ако се управляват правилно.

„Можем да го внедрим незабавно, цената е ниска и има толкова много съпътстващи ползи, като защита на водосбори, подобряване на биоразнообразието и защита на видовете, които са важни за местното население. Но трябва да се направи правилно“, каза Батерман. 

„Ние сме в точка, в която науката може да ръководи процеса и да гарантира, че въглеродът ще бъде там за дълго време напред.“

Повече за тропическите гори 

Тропическите гори, известни още като тропически гори, са гъсти, топли и влажни гори, разположени близо до екватора. Тези гори изпитват горещ климат и получават големи годишни валежи, което ги прави невероятно биоразнообразни, дом на повече от половината растителни и животински видове в света. 

Характеристики

Те се характеризират с множество слоеве растителност, включително извисяващи се дървета, по-ниски подземни растения и земна флора, които създават сложна екосистема. Високият покрив на гората поддържа разнообразие от животни и растения, докато ниските части на гората осигуряват подслон и храна за безброй видове.

Тропическите гори играят решаваща роля в регулирането на глобалния климат чрез абсорбиране на въглероден диоксид и са жизненоважни за поддържането на водния цикъл на Земята чрез техните процеси на транспирация. 

Продължаващи заплахи 

Те обаче са застрашени от обезлесяването, което се дължи на дърводобива, селското стопанство и разширяването на градовете. Тази загуба не само застрашава биоразнообразието в тези гори, но също така има значително въздействие върху глобалните климатични модели и възможностите за съхранение на въглерод. 

Продължават усилията за опазване, целящи да защитят тези ценни екосистеми чрез насърчаване на устойчиви практики и създаване на защитени зони.

Последни новини

12:56 Помните ли певеца Атанас Панайотов?

12:55 Криминално проявен прободе двама мъже след скандал в "Столипиново"

12:55 Рачков търси артистични българи

12:55 Заплатите на мениджърите на големи американски компании растат все по-бързо

12:55 Газова бутилка предизвика експлозия в жилище в блок

12:55 Пиян и без книжка пробва да избяга от ченгета, натресе се в патрулката

12:55 Готови за дигитални ваучери: Все повече работодатели предлагат социални придобивки

12:54 Хибридна война: Руската пропаганда се разпространява из цяла България за една секунда

12:52 Тойота: Имахме скоростта да спечелим, но...

12:51 Кметът на столичния Слатина е във ВМА със сериозна диагноза

12:51 Анди Мъри гледа на "Уимбълдън" и Олимпиадата ато шанс за перфектен завършек на кариерата си

12:51 Инициативата „Ваканция в библиотеката“ в Самоков предлага разнообразни активности за деца

12:51 ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

12:51 Ще излязат ли криви сметките на Макрон във Франция?

12:50 35% от семействата в раздяла в Стара Загора споделят за война с партньора

12:50 Габриела Георгиева се класира за полуфиналите на 200 метра гръб на Европейското

12:50 Пияна шофьорка предизвика верижна катастрофа в родопско село

12:48 Голям проблем по морето

12:48 Израелската армия предполага, че осем нейни военнослужещи са били убити с противотанкова ракета

12:48 Земята се люлее! Земетресение до София

12:47 След големите скандали миналата година Васил Драганов се сдобри с бившата си жена

12:47 Световната среща на българските медии в Украйна ще бъде открита в деня, в който ще започне работа новото Народно събрание, каза Кирил Вълчев

12:47 Край! Ганчев вече и по документи няма общо с ЦСКА - София, делът на Стоичков намаля

12:46 Потвърдиха случай на маймунска вариола в София

12:45 ПП отказа да се срещне с ГЕРБ: Вашият подход няма как да доведе до управление

12:45 "ТК 15-40" - последна спирка преди Мастърса до 16 г. в Монте Карло

12:45 ОФИЦИАЛНО! ППДБ отрязаха ГЕРБ за преговори

12:45 Седем души са задържани в Пловдив за трафик на мигранти

12:45 След бедствието в Шипка: 300 заявление за помощ

12:44 Коста Стоянов: Строежът на магистралите „Хемус“ и „Черно море“ ще е приоритет за „Възраждане“

Последни новини 0