Силно земетресение промени течението на река Ганг

Учени: Не мисля, че някога сме виждали толкова голямо нещо

Силно земетресение промени течението на река Ганг

Голямо земетресение преди 2500 години е предизвикало драматична промяна на курса на една от най-големите реки в света, Ганг. Тя се намира в днешния Бангладеш, гъсто населен район, все още податлив на значителна сеизмична активност. 

Експертите установиха, че това недокументирано досега земетресение е пренасочило главния канал на река Ганг.

Масова промяна на речното течение

Докато промените в течението на реката, известни като авулсии, са били документирани и преди, тази се откроява поради своя мащаб. 

„Не мисля, че някога сме виждали толкова голямо нещо “, каза съавторът Майкъл Стеклер, геофизик в Земната обсерватория Ламонт-Дохърти. Според Стеклер такова събитие би могло да наводни околността, представлявайки значителна заплаха за всички жители.

„Преди това не е потвърдено, че земетресенията могат да предизвикат авулсия в делтите, особено за огромна река като Ганг“, каза водещият автор Лиз Чембърлейн, геофизик от  университета Вагенинген .

Системата на река Ганг

Река Ганг, извираща от Хималаите, тече около 2575 километра и се слива с други значими реки като Брахмапутра и Мегхна, образувайки сложна система от водни пътища, които се вливат в Бенгалския залив. Тази система е втората по големина речна система в света по отток след Амазонка.

Реките в големите делти често променят курса си с течение на времето поради натрупване на седименти, което кара речното корито да се издига и евентуално да пробие, пренасочвайки потока. 

Обикновено тези промени се случват постепенно чрез последователни наводнения в продължение на години или десетилетия. Обаче предизвиканото от земетресение разкъсване, както обяснява Steckler, може да се случи почти мигновено.

Древният главен канал на Ганг

Изследователите идентифицираха това, което смятат за древния основен канал на реката, разположен на около 100 километра южно от Дака, столицата на Бангладеш. Тази област, която сега се използва предимно за отглеждане на ориз, е предразположена към чести наводнения. 

По време на теренна работа през 2018 г. екипът на Чембърлейн откри вертикални диги от светъл пясък, прорязващи хоризонтални слоеве кал в прясно изкопано езерце. Тези характеристики, известни като сеизмити, показват минали земетресения. Сеизмитите бяха с ширина от 30 до 40 сантиметра и се простираха през три до четири метра кал.

Допълнителен анализ показа, че сеизмитите са се образували преди около 2500 години, съвпадайки с изоставянето и запълването на речния канал. Подобни открития са наблюдавани на 85 километра надолу по течението. 

Авулсия, причинена от земетресение

Изследователите заключават, че това е значителна авулсия, причинена от земетресение, вероятно с магнитуд седем или осем.

Потенциалните източници на земетресението са два: зона на субдукция на юг и изток или гигантски разломи в основата на Хималаите. И двете зони натрупват напрежение и могат да предизвикат подобни земетресения в бъдеще, както се вижда от проучване от 2016 г., ръководено от Steckler. 

Последното подобно земетресение се случи през 1762 г., генерирайки смъртоносно цунами, което достигна Дака, с друго възможно събитие около 1140 г. от н.е.

Съвременни рискове от авулсии на река

Проучването от 2016 г. изчислява, че едно съвременно повторение на подобно земетресение може да засегне 140 милиона души. 

„Големите земетресения засягат големи райони и могат да имат дълготрайни икономически, социални и политически ефекти“, каза Сайед Хумаюн Ахтер, заместник-ректор на Отворения университет в Бангладеш и съавтор на двете проучвания.

Ганг не е сама, изправена пред тези рискове. Други реки в тектонично активните делти включват Жълтата река в Китай, Иравади в Мианмар, няколко реки край западното крайбрежие на САЩ и река Йордан, която обхваща границите на Сирия, Йордания, палестинския Западен бряг и Израел.

Повече за река Ганг 

Река Ганг е една от най-значимите и свещени реки в света. Произхожда от ледника Ганготри в индийските Хималаи. 

Реката е почитана в индуизма, като милиони поклонници смятат водите й за пречистващи и свещени.

Люлката на цивилизацията 

Исторически погледнато, Ганг е люлка на цивилизацията, поддържаща селското стопанство и големите градове по бреговете си, като Варанаси, Харидвар и Колката. 

Плодородните равнини на басейна на Ганг са жизненоважни за производството на храни в Индия, особено за отглеждането на ориз и пшеница. 

Екологични заплахи 

Реката обаче е изправена пред значителни екологични предизвикателства, включително замърсяване от промишлени отпадъци, канализация и религиозни дарове, които застрашават нейната екосистема и здравето на хората, които зависят от нейните води.

Усилията за почистване и опазване на Ганг продължават, като правителствени инициативи като Националната мисия за чиста Ганга целят намаляване на замърсяването и възстановяване на екологичния баланс. 

Въпреки тези предизвикателства, Ганг остава символ на живот, духовност и устойчивост за милиони хора.

Изследването е публикувано в списанието Nature Communications.

Топ коментари
Неочаквано тъп.
2024-06-21 09:14:04 Неочаквано тъп.
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Дано Ганг залее целия Бангладеш,че там има 170милиона цигани.Такава напаст на територия колкото България, Македония и Северна Добруджа.Това е абсурдно.Дано Господ разреди тез черни хлебарки

Последни новини

17:25 Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

17:25 Малък софтуерен ъпдейт срина света. Сега си представете по-голям

17:23 Бивш шеф на "Пирогов" каза кое е най-хубавото за България от компютърния срив

17:23 Международен ден на Нелсън Мандела: Поглед в остров Робен

17:21 Сеск Фабрегас продължава на чисто в Комо

17:20 ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между Здравната каса и "Пирогов"

17:20 САМО В ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и "Величие" отвори голям проблем

17:20 В социалните медии започнаха подигравките за глобалния IT срив

17:20 Цеци Красимирова си намери нов мъж

17:20 Защо все повече двойки избират да спят в отделни легла?

17:20 Главчев скръцна със зъби, обяви важна новина

17:20 Калин Стоянов: Апелирам да няма всяване на тревога, работим и няма пряка опасност за хората

17:19 Международният съд на ООН заяви, че политиката на Израел в окупираните палестински територии противоречи на международното право

17:19 Филип Филипов: Имаме нужните футболисти, които да излязат и да победят Лудогорец

17:19 Мотивацията да учим: Съпоставката между заплатите на среднистите и тези на висшистите

17:19 Всички парламентарни групи се обединиха за спешни мерки и общи решения за справяне с кризата с пожарите

17:18 Следващата седмица в ресорните парламентарни комисии трябва да се конкретизира какво е нужно, за да се подобри оборудването на пожарникарите на терен, каза Димитър Главчев

17:17 Санкциите не работят! Западът още доставя компоненти за танкове, дронове и ракети на руската армия

17:16 Беарман: Искам да се боря с Антонели за титлата във Формула 1

17:16 Генчев без дилеми за дебюта

17:15 Шефът на пожарната с извънредни новини за ситуацията в Ямболско

17:15 Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

17:15 Делян Пеевски: Лично аз имам грижата да изнасям истината за Радев

17:15 Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности

17:15 Сривът в IT мрежата бави пристигането на спортисти на Олимпиадата в Париж

17:15 Генчев: Има блясък в очите на футболистите, можем да постигнем поставените си цели

17:15 Референтни курсове на ЕЦБ

17:15 Киното скърби! Почина "Кралицата на мечовете"

17:13 За справяне с безводието в горнооряховското село Стрелец ще бъдат монтирани спирателни кранове към необитаемите къщи

17:13 Отсичат парички „Св. Богородица“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Последни новини 0