НАСА преосмисля плана за връщане на редки проби от Марс на Земята

Ексклузивно

Някога на червената планета е съществувало езеро

НАСА преосмисля плана за връщане на редки проби от Марс на Земята

НАСА търси иновативни методи, които биха могли да помогнат за извличането на проби, събрани от марсохода Perseverance на Марс в бъдеще.

Марсоходът, който кацна на Марс през февруари 2021 г., събира екземпляри от кратера Jezero, където някога е съществувало древно езеро и делта на река на червената планета. Учените смятат, че пробите могат да им помогнат да разберат по-добре дали някога е съществувал живот на Марс.

Първоначалният дизайн на програмата Mars Sample Return, партньорство между НАСА и Европейската космическа агенция, беше сложен. Архитектурата включваше множество мисии, стартиращи от Земята до Марс, за да се съберат пробите, и след това да се извърши първото изстрелване на ракета от повърхността на друга планета, за да се върнат пробите на Земята.

Но имаше опасения, че програмата е твърде тромава поради сложност, разходи и забавена дата за връщане, което първоначално се очакваше да се случи до 2031 г., но беше отложено след оценки от независим съвет за преглед. Бюджетните съкращения, които повлияха на НАСА, също изложиха програмата на риск.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън и Ники Фокс, асоцииран администратор на Дирекцията за научни мисии на НАСА, споделиха отговора на федералната агенция на независимия съвет за преглед в понеделник.

Прегледите на програмата препоръчват връщането на пробите от Марс да не струва повече от 5 до 7 милиарда долара, каза Нелсън. Но НАСА е принудена да се справи с ограниченията на намалените разходи поради бюджетни съкращения за фискалните 2024 и 2025 г., което кара агенцията да понесе удар от 2,5 милиарда долара, каза той.

 „Връщането на проби от Марс ще бъде една от най-сложните мисии, които НАСА някога е предприемала. Изводът е, че бюджет от 11 милиарда долара е твърде скъп, а датата на връщане през 2040 г. е твърде далеч“, каза Нелсън. „Безопасно кацане и събиране на пробите, изстрелване на ракета с пробите от друга планета – което никога не е правено досега – и безопасно транспортиране на пробите на повече от 33 милиона мили (53 милиона километра) обратно до Земята не е малка задача. Трябва да погледнем извън кутията, за да намерим начин напред, който е едновременно достъпен и връща проби в разумен срок.“

Нелсън каза, че е неприемливо да се чака до 2040 г., за да се върнат пробите на Земята, защото 2040 г. е „десетилетието, в което ще кацаме астронавти на Марс“, повтори той по време на пресконференция в понеделник.

По-малкият бюджет, растящите разходи оказват влияние върху връщането на проби от Марс
Цена от 11 милиарда долара за програмата би накарала НАСА да канибализира други научни програми и мисии, каза Нелсън.

Тези мисии включват NEO, или близо до Земята обект, Surveyor за откриване на астероиди, които могат да представляват риск за Земята; Dragonfly, който ще изследва потенциалната обитаемост на спътника на Сатурн Титан; и мисии като DAVINCI и VERITAS за разкриване на тайните на Венера. (Имената на мисията на Венера са съкратени от Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging Plus и Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy.)

Въпреки че Нелсън се надява, че бюджетът за фискалната 2026 година няма да бъде толкова ограничен, отваряйки повече научно финансиране за НАСА, това не решава непосредствения проблем за това как да се справим с напредъка с връщането на проби от Марс.

И така, космическата агенция отправя призив за помощ

Иновация и надеждна технология

Служители на агенцията скоро ще обявят покани до центровете на НАСА и индустрията за разработване на нов план, който съчетава иновациите с поуките, извлечени от доказани технологии, според Fox. НАСА се насочва към 2030 г. за мисия за връщане на проби с по-малко сложност, разходи и риск, каза той.

Това е бърз обрат за предложения и агенцията очаква да получи отговори за това как най-добре да върне проби от Марс до есента, каза Нелсън.

Основното изискване на предложенията е да се върнат 30-те научно подготвени проби, взети от Perseverance от различни места, каза Фокс.

„Марс е изключително важен за нас“, каза Фокс. „Това е едно от малкото места, където можеше да има живот. Като казахме това, разбираме, че за да правим нещата по-бързо, може да се наложи да намалим обхвата на броя на пробите.“

Покана за нова архитектура за връщане на проби от Марс ще включва редица желани екземпляри, които да се върнат на Земята, каза Фокс.

„Действаме от предпоставката, че връщането на пробите е важна национална цел“, каза Нелсън.

Той затвърди идеята, че НАСА не иска да прекрати програмата, защото се смята за твърде критична, особено след като агенцията се стреми да приземи астронавти на червената планета в бъдеще.

Междувременно настоящите решения няма да повлияят на научния план за пътуването на Perseverance на Марс и марсоходът продължава да събира проби, докато изследва ръба на кратера, каза Фокс.

С поглед към бъдещето

Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, управлява мисията на марсохода Perseverance и други изследователски начинания на Марс.

Текущите усилия за програмата за връщане бяха в ход в JPL, когато съкращенията удариха мястото през февруари, за да се изпълнят изискванията за бюджетни съкращения. Новата архитектура, която в крайна сметка е разработена за мисията за връщане на проби, ще определи обхвата на надзора на управлението на JPL, каза Нелсън.

Европейската космическа агенция също изигра голяма роля в разработването на програмата и Фокс потвърди, че агенцията все още участва в дискусии за бъдещето на програмата.

За фискалната 2025 г. Фокс каза, че препоръчва искане за бюджет от 200 милиона долара, докато НАСА оценява алтернативни архитектури, което също ще позволи на други планетарни науки да продължат в JPL и други центрове на НАСА.

„За да организираме мисия на това ниво на сложност, ние използваме десетилетия уроци за това как да управляваме голяма мисия, включително включвайки приноса, който получаваме от провеждането на независими прегледи“, каза Фокс. „Следващите ни стъпки ще ни накарат да придвижим напред тази мисия за трансформация и да предоставим революционна наука от Марс – предоставяйки критични нови прозрения за произхода и еволюцията на Марс, нашата слънчева система и живота на Земята.“

Последни новини

09:25 Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

09:25 80 млн.лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

09:25 САЩ с нов призив без цивилни жертви сред палестинците

09:23 Зрелостниците ще пишат по вариант едно на втората задължителна матура

09:23 Сам Алтман предложи нов вариант на безусловния базов доход - на всеки да се даде част от ChatGPT 7

09:23 През "високия прозорец" на Ларкин

09:23 Хората над определена възраст трябва веднага да спрат да пият алкохол

09:22 Ивайло Башалов е новият директор на "Пристанищен комплекс Русе"

09:20 Иван Делчев, бос на "Делчев инженеринг": Бизнесът ми не e свързан с политици. Нямам нищо общо с Бойко Рашков

09:20 Синът на Иво Карамански се сгоди

09:20 ЦСКА и Бусато се за нов договор

09:20 Правителството осигурява общо 80 млн. лв. за възнагражденията в държавните висши училища

09:20 Екстрактът от ориз е много полезен за кожата

09:19 МИНА: Инфраструктурата се разглежда като предпоставка за развитието на туризма

09:18 Лоши са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

09:17 Полицаи минаха покрай блок в Бургас и видяха през прозореца смразяваща сцена

09:17 Кой ще бъде следващият президент на Иран след смъртта на Раиси?

09:17 Смъртта на иранския президент Раиси вдигна цената на петрола

09:17 Лъчо Балтанов: Ботев го чакат много добри дни

09:15 Таксиметровите шофьори: Васил Терзиев излъга

09:15 "Грийнпийс" е против реставрирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

09:15 Общински съветници от Смолян дариха 500 козунака на хората с увреждания

09:14 Катастрофа между мотор и кола в Пловдив блокира движението на основен булевард

09:14 Пловдивски сблъсък за халф на Етър

09:14 Земетресение със сила 5,6 по Рихтер разклати Китай

09:11 Нов ръководител в Ботев, ще отговаря за връзката с културните институции в Пловдив

09:11 Бразилска миннодобивна компания търси разширение при електромобилните батерии

09:10 Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

09:10 Китай вече има в Русия 3 пъти повече компании от броя на германските

09:10 Брест е трети във Франция и ще дебютира в ШЛ

Последни новини 0