Какво е субтропична буря?

Ексклузивно
Какво е субтропична буря?

С един поглед

  • Има характеристики както на тропическа буря, така и на нетропическа система с ниско налягане.
  • Най-силните ветрове обикновено са по-далеч от центъра, отколкото при тропическа буря.
  • Те не са урагани, но в крайна сметка могат да се превърнат в тропически бури.
  • Има много скорошни примери, включително през януари 2023 г.

Субтропичните бури в Атлантическия басейн могат да се появят един или повече пъти през сезона на ураганите и са комбинация от два различни, познати типа бури. За да обясним субтропичните бури, трябва да започнем с обяснението на тези два различни типа бури, с които субтропичните бури споделят някои характеристики.

Тип 1: Тропически бури:

Тропическите бури, или по-широко, тропическите циклони са системи с ниско налягане, захранвани единствено от топлинна енергия, отделена, когато водните пари, изпарени от топлата океанска вода, кондензират в течност. Поради цялата тази топлина основната циркулация на тропическия циклон е топла и най-силните му ветрове обикновено се намират близо до центъра му.

При слаб срез на вятъра и достатъчно влажен въздух тези тропически бури могат да прераснат в урагани. Националният център за ураганите издава прогнози за всеки от тези тропически циклони, след като се превърнат поне в тропически депресии.

Тип 2: Извънтропични циклони: 

Екстратропичните или нетропичните циклени обаче черпят енергията си от температурния градиент между студен и топъл въздух. Те винаги имат поне един фронт – студен, топъл или оклюзиционен фронт.

Те могат да се появят както над океана, така и над сушата и са отговорни за по-голямата част от валежите, които падат над земните райони в средните ширини. Тези циклони определят лошото време и над Балканите, Европа. 

Ядрото на извънтропическата буря е студено и най-силните ветрове обикновено са доста далеч от центъра.

Преход от екстратропичен циклон към суб-тропичен или тропичен циклон.

Интересно нещо се случва, когато екстратропичен или нетропичен циклон  започне да се затопля. Това може да се случи, когато ниското налягане се забави над по-топла вода  – обикновено поне над 21-24 градуса по Целзий – и гръмотевичните бури започнат да се образуват по-близо до центъра на ниското налягане. Тези циклони в Средиземно море водят и до Медикейн.

Ако ветровете в горните слоеве не са твърде силни, за да издухат центъра на ниското налягане, а вместо това спомагат за усилването на бурята, насърчавайки издигащия се въздух и гръмотевични бури, сърцевината на циклона  ще се затопли, първо в по-ниските й слоеве.

В този момент тази система се превръща в субтропичен циклон, проявяващ характеристики както на тропическите, така и на нетропичните системи. ( В Средиземно море се наричат Медикейн

Бурята в този момент черпи енергията си от по-топлата океанска вода, подобно на тропическа буря, но също така и част от енергията получава и от температурният градиент. Тоест има добре изградени фронтални системи.

Субтропичните циклони обикновено се свързват с циклони във височина  и имат по-ниски температури във височина, докато тропическите циклони са с напълно топла сърцевина и системите с високо налягане на по-високо ниво спомагат за улесняването на тяхното засилване.

Тоест при тропическите циклони във височина имаме антициклон. 

Защо субтропичните бури имат значение:

NHC издава съвети и прогнози за субтропични депресии и бури. Те получават номер или име, точно като тропическа депресия или буря. Строго погледнато, субтропичните бури не могат директно да се усилят в урагани, но ако бурята се отклони към тропиците се случва и да се засили до ураган. 

Ако субтропичната буря остане над топла вода, гръмотевичните бури могат да се образуват достатъчно близо до центъра на циркулацията и латентната топлина, отделена от гръмотевичните бури, може да затопли въздуха достатъчно, за да изгради напълно тропическа буря. След като това се случи, по-нататъшното засилване на урагана става възможно.

Дори и в крайна сметка да не се превърнат в тропически бури или урагани, те пак могат да предизвикат проливен дъжд, силни ветрове. Зрелите субтропични циклони често имат подобен център или зона на  без облаци и периферен център с  гръмотевични бури и дъждовни ивици. 

Максималните постоянни ветрове също са много по-далеч от центъра, докато най-силните ветрове в тропическа буря са близо до центъра. Субтропичните бури също могат да генерират вълни, които могат да достигнат брега, създавайки силен прибой и разкъсващи течения.

В Средиземно море тези циклони се наричат Медикейни,а през изминалите години със затопленото на климата те "заприличват " повече на субтропически циклони, отколкото на екстратропически циклон. Тоест по дефиниция  Медикейнът всъщност е силен средиземноморски циклон, с по-топло ядро, но през годините тези циклони се доближават и дори по характеристики приличат на субтропически и дори на тропически циклони. 

Скорошен пример е  циклонът Даниел , ако тази буря беше се е образувала в Атлантическият океан щеше да се определи, като субтропичен. 

 

Ето колко често се случват и някои скорошни примери:

Субтропичните бури не бяха официално признати до началото на сателитната ера и не бяха наименувани до 2002 г.

След преглед NHC установи, че субтропична буря се е образувала в средата на януари 2023 г. край източния бряг. 

Шест месеца по-късно Дон се засили над Северния Атлантик като субтропична буря на 14 юли. Три дни по-късно бурята затопли ядрото си достатъчно, за да се счита за тропическа депресия, след което се усили  в пълноправен ураган на 22 юли, след като премина през  Бермудите и Азорските острови.

Три дни преди да образува до атлантическите плажове на Флорида. Бурята Никол през ноември 2022 г. започна като субтропична . Сезонът на ураганите през 2018 г. доведе до седем бури, които бяха субтропични поне през част от живота си, рекорден брой за всеки сезон.


Сред тях беше Алберто, който в крайна сметка се превърна в тропическа буря. Останките му останаха непокътнати чак на север до Мичиган в края на май.

„Условията над централната част на Северния Атлантик, където имахме много от тези субтропични системи, бяха изключително благоприятни“, каза Гери Бел, водещ сезонен прогнозист за урагани в Центъра за прогнозиране на климата на NOAA.

„Имахме рекордно високи температури на океана и също рекордно слаб вертикален срез на вятъра. Това със сигурност беше играч в общата сила на сезона на ураганите, що се отнася до числата.“ 

Последни новини

17:35 Румънци се правят на закъсали около голям наш град, пробутват фалшиво злато за бензин

17:33 Термометрите ще „играят”: Тази снежна прогноза озадачи цяла България ВИДЕО

17:31 Томаш благодари на всички без собствениците и отсече: Цяла България знае как ще играе Локомотив

17:31 От ГЕРБ-СДС отсякоха: Така не може! Това ще се случи с Денков щом Габриел го смени

17:30 Томаш хвана за гушата звезда на Локо Пд (ВИДЕО)

17:30 Ивайло Калфин: Не виждам някакво извънредно увеличаване на доходите в Бюджет 2024

17:30 Резултатите във Втора лига

17:30 Филмите "Барби" и "Опенхаймер" оглавиха номинациите за наградите "Златен глобус"

17:30 ГДБОП даде съвети към гражданите как да се предпазят от фишинг атаки

17:30 Локо Пд с класика срещу Пирин

17:30 Нова безумна коледна украса цъфна на емблематично място в София СНИМКА

17:30 4-годишно дете от Ямбол бере душа в болницата след падане от високо

17:30 Министерството на икономиката обжалва съдебни решения, които са в ущърб на ДКК

17:30 ЕКШЪН В ПИК TV! Тошко Йорданов обяви Асен Василев за най-големия проблем на държавата, скочи на ГЕРБ и ДПС: Вие носите двойно по-голяма вина, защото... (НА ЖИВО)

17:30 Филмите "Барби" и "Опенхаймер" водят в номинациите за "Златен глобус"

17:30 Борсов коментар: Акциите на БГ компании с ръст, ПИБ води с 9,3%

17:29 КНА: Кипърското министерство на енергетиката очаква предложения от „Шеврон“ за находището „Афродита“ до края на март

17:29 Икономическото министерство обжалва съдебни решения, ощетяващи ДКК с десетки милиони

17:29 Приходите на хотелиерите у нас са нараснали с 18% през октомври

17:29 Приходите на българските хотелиери са нараснали с 18% през октомври

17:28 Локомотив Пловдив - Пирин 3:0 /разширен репортаж/

17:28 Клубовете номинират Спортист на годината на Хасково от днес

17:27 Училище в Бистрица получава 6 нови камери заради вандалски прояви

17:27 Брадли Купър, Килиън Мърфи и Марго Роби са сред номинираните за "Златен глобус" актьори

17:26 Апелативни съдии от Варна разбиват младежките митове за наркотиците на срещи с ученици

17:25 Локомотив (Пд) надви Пирин в рамките на десетина минути

17:25 Хинков награди ученик, изобретил гривна за откриване на грип

17:25 Министър Хинков отличи ученика Стоян Ганчев, изобретил софтуер за откриване на грип

17:25 Китайски оператор на увеселителни паркове поскъпна с 600%... за да поевтинее с 93%

17:25 Откриват изложба с първите творби на Христо Явашев

Последни новини 0