Изоставената земеделска земя може да се използва за смекчаване на изменението на климата

Ексклузивно

Изненадващи констатации за използването на земята

Изоставената земеделска земя може да се използва за смекчаване на изменението на климата

Изменението на климата създава значителни предизвикателства и възможности в селскостопанския сектор. Преобразуването на изоставени земеделски земи в райони, които допринасят положително за околната среда, е нововъзникващо решение, което постига баланс между екологичните нужди и земеделските изисквания.

Скорошни изследвания показват как тези забравени полета могат да бъдат основни в по-широката стратегия за изменение на климата.

Изоставените земеделски земи

Изоставената земеделска земя се отнася до онази земя, която вече не се използва активно за земеделие.

С течение на времето тези полета са оставени необслужвани, често поради икономически предизвикателства, урбанизация, промени в земеделските практики или фактори на околната среда.

В резултат на това земята може да се върне към естествени състояния като пасища, храсти или гори.

Земеделските стопани могат да изоставят земята, ако вече не е рентабилна поради лошо качество на почвата, ниски добиви или промени на пазара. Градската експанзия може също да доведе до запустяване на земеделска земя, тъй като градовете растат и навлизат в селските райони.

Понякога правителствените политики или стимули могат да насърчат фермерите да оставят определени площи пусти, за да запазят ресурсите или да защитят околната среда.

Изоставената земеделска земя представлява значителен, недостатъчно използван ресурс. С подходящо управление, той може да бъде преназначен за подпомагане на екологични проекти, като отглеждане на биоенергийни култури, които отделят въглерод или възстановяване на естествени местообитания за увеличаване на биоразнообразието.

Като идентифицираме и използваме тези земи, можем да се справим с предизвикателствата, свързани с изменението на климата и да насърчим практики за устойчиво използване на земята.

Картографиране на изоставени земеделски земи за смекчаване на изменението на климата
Водени от Yanhua Xie и Tyler Lark от изследователския център за биоенергия Great Lakes , екип от учени разработи авангарден инструмент, използващ машинно обучение.

Този инструмент е картографирал почти 30 милиона акра изоставена земеделска земя в САЩ от 1980 г. насам, илюстрирайки значителни възможности за устойчиви практики, които биха могли да помогнат за смекчаване на изменението на климата.

Карта, показваща изоставени земеделски земи и посеви

Констатациите, публикувани в списанието Environmental Research Letters , подчертават потенциалните употреби на тези земи, включително култивирането на биоенергийни култури като светло трева или сорго, които отделят въглерод в почвата.

„Ако можем да разберем къде са тези земи и какви са характеристиките, можем наистина да разберем истинския им потенциал за неща като смекчаване на климата“, обяснява Тайлър Ларк, свързан с Центъра за устойчивост и глобална околна среда на Университета на Уисконсин-Медисън .

Той подчертава значението на внедряването на решения за чиста енергия в тези райони, за да се сведе до минимум конкуренцията с производството на храни и други видове използване на земята. 

Подход с висока разделителна способност

Преди това данните за изоставените земеделски земи бяха неясни и в най-добрия случай обобщени. Скорошното проучване променя това, като предоставя подробни прозрения на ниво поле.

„Това наистина е анализът с най-високата разделителна способност на разположение, гледайки точно върху пейзажа – поле по поле, акър по акър – на мястото, където са тези посевни площи“, казва Ларк.

Използвайки данни от сателитни изображения от 1986 г. до 2018 г., алгоритъмът, разработен от изследователите, може точно да идентифицира и категоризира тези изоставени полета , като посочи техните местоположения и приблизителните времена на изоставяне.

Изненадващи констатации за използването на земята

Анализът показва, че голяма част от изоставените земеделски земи са преминали естествено към различни видове растителност.

Те включват пасища, пасища, храсти и влажни зони. Тези зони са се развили естествено с течение на времето без активна човешка намеса.

Изненадващо, по-малко от 20% от тази изоставена земя е част от официални програми за опазване. Това показва, че значителна част от тази земя остава недостатъчно използвана по отношение на структурираното управление на околната среда.

Това представлява значителна възможност за трансформиране на тези области за цели, които могат да помогнат за смекчаване на изменението на климата .

Чрез преобразуването на тези недостатъчно използвани земи можем да приложим устойчиви практики, които допринасят положително за околната среда. 

Изоставена земеделска земя и изменението на климата

Изследователите планират да се задълбочат в причините за изоставянето на тези земи и да проучат потенциалните оптимални употреби.

Интегрирането на допълнителни данни, като социално-икономически фактори и данъчни записи, ще даде допълнителна яснота за това как най-добре да се използват тези земи в контекста на изменението на климата.

Независимо дали става въпрос за производство на биоенергия, слънчеви инсталации или възстановяване на естествени екосистеми, възможностите са огромни.

Това забележително проучване, подкрепено от Министерството на енергетиката на САЩ и в сътрудничество с Мичиганския държавен университет , предостави основен инструмент, наличен в интерактивния атлас на GLBRC.

Този атлас не само описва изоставените земеделски земи, но също така проследява тенденциите в използването и напояването на земеделските земи, като служи като критичен ресурс за тези, които се стремят да приведат земеделските практики в съответствие с целите за смекчаване на изменението на климата.

Пълното проучване е публикувано в списанието Environmental Research Letters.

Последни новини

13:55 Бебе пробва уасаби, реакцията му ще ви спука от смях ВИДЕО

13:55 Институтът "Ройтерс": БНР сред лидерите по доверие в България

13:55 Първи за годината случай на маймунска вариола в София

13:55 ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! И "Възраждане" очаквано отряза ГЕРБ - няма да подкрепи правителство с първите два мандата

13:55 Пътнически самолет кацна аварийно в Нова Зеландия, след като един от двигателите му се възпламени

13:54 МЗ избра строителите на 6-те бази за медицинските хеликоптери

13:54 Кола втора ръка: Здрави каросерия и шаси, и надеждна електроника за 20 000 лева

13:53 Калин Стоянов сефтоса новите лични карти, остана ли доволен? СНИМКА

13:53 Членството в Еврозоната ще ни донесе значителни ползи

13:53 Детски хор "Дунавски вълни" изпраща своите абитуриентите с концерт

13:53 Манчестър Юнайтед се отказва от защитник на Евертън

13:51 Шофьоро блъсна две деца в Русе, полицаи го спасиха от линч

13:51 Кората на динята е богата на циртулин

13:51 Една от българките от групата с 50-те милиона в Лондон: Моля се да ми простят!

13:51 Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

13:51 НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

13:50 Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

13:50 Валери заряза Мария Бакалова заради Теодора Мудева?

13:50 Дъщерята на Васил Драганов го сдобри с жена му след жестоката им война

13:50 Светът на киното скърби! Отиде си актьор от „Всички обичат Реймънд“

13:50 ЕКШЪН НА ПЪТЯ: Шофьорка с 2 промила помете четири коли

13:50 Тотнъм набеляза защитник на Монако за заместник на Емерсон Роял

13:49 ГЕРБ-СДС започна совалките за правителство. Първи са ДПС

13:49 Първи на Балканите: Тестват водороден автобус по улиците на София

13:48 Опашки и недоволство в Хасково: Подаваме за лични документи тук, трябва да ги вземем в София

13:48 Случай на маймунска шарка в София

13:47 OMV с нова бранд идентичност за търговската мрежа в ЦИЕ

13:47 Отборът на ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен заминава за Световното ученическо първенство по баскетбол в Китай със знамената на града и България

13:47 Всеки месец по 80 пъба в Англия и Уелс завинаги затварят врати, сочат статистически данни

13:46 Музата на Хърватия пак започна да трупа лайкове с разголени снимки

Последни новини 0