Хиляди скрити метеорити могат да бъдат загубени завинаги, докато потъват в антарктическия лед

Ексклузивно

Изменението на климата погребва 5000 метеорита

Хиляди скрити метеорити могат да бъдат загубени завинаги, докато потъват в антарктическия лед

Ново проучване предупреждава, че 5000 метеорита може да потъват под ледената повърхност на Антарктика всяка година в резултат на изменението на климата, лишавайки учените от жизненоважна информация за нашата слънчева система.

Стотици хиляди девствени метеорити в момента са разпръснати по или точно под ледената повърхност на Антарктика. Но повечето от тези космически скали могат да бъдат загубени завинаги през следващите няколко десетилетия, тъй като потъват още повече в леда поради повишаващите се температури, предполага ново проучване. 

Това означава, че трябва да увеличим усилията си, за да ги намерим, преди да изчезнат завинаги, твърдят авторите на изследването.

 Антарктика е била бомбардирана от метеорити от милиони години. Повечето от тези космически скали вече са потънали дълбоко в леда, за да не бъдат видени никога повече. Въпреки това, в някои части на континента, известни като „зони със син лед“, хванати метеорити се освобождават от ледения си затвор, когато вятърът и слънчевата светлина премахват горните слоеве замръзнала вода. Някои от тези метеорити може да са били хванати там в продължение на десетки хиляди години. 

Следователно сините ледени зони на Антарктика са едни от най-добрите места в света за търсене на метеорити. Има около 600 от тези области в Антарктика, които покриват около 1% от повърхността на континента. 

Около 50 000 метеорита вече са открити в Антарктида, което е около 60% от известните метеорити, събирани някога по света. Повечето от тези космически скали са с диаметър по-малък от инч, но някои са много по-масивни. Например през януари 2023 г. изследователите откриха антарктически метеорит, тежащ колосалните 17 паунда (7,7 килограма) — един от най-тежките космически камъни, откривани някога на континента. 

Независимо от размера им, анализирането на тези космически скали може да помогне на изследователите да разкрият тайни за произхода и еволюцията на Слънчевата система . Антарктическите метеорити са особено полезни за учените, защото са добре запазени в леда. Повечето метеорити, които кацат в други региони, бързо се замърсяват от минерали , микроби или хора, след като ударят земята. 

Но това, че тези метеорити лежат на повърхността, не означава, че остават там завинаги. Поради тъмния си цвят космическите скали поглъщат слънчева светлина, която ги нагрява. Обикновено това не би било проблем. Но при високи температури на въздуха на повърхността това затопляне може да разтопи околния лед и да накара метеоритите да потънат под повърхността.

В миналото това топене би било много рядко. Но с повишаването на глобалните температури, дължащо се на климатичните промени , причинени от човека , метеоритите потъват много по-често от преди. 

В новото проучване, публикувано на 8 април в списанието Nature Climate Change , изследователите са използвали машинно обучение – форма на изкуствен интелект – за да предскажат колко метеорити могат да бъдат загубени в резултат на глобалното затопляне.

Моделът на екипа изчислява, че вероятно има до 850 000 метеорита на или близо до повърхността на зоните със син лед в Антарктика.

При сегашните температури изследователите подозират, че около 5000 антарктически метеорита вече потъват извън обсега всяка година. Междувременно изследователите откриват по-малко от 1000 метеорита на континента всяка година, отбелязва екипът. 

С по-нататъшното повишаване на температурите през следващите десетилетия повече метеорити ще започнат да потъват. Без по-нататъшно затопляне приблизително една четвърт от метеоритите може да бъдат загубени до края на века, пишат изследователите. Но при най-екстремните сценарии на затопляне три четвърти могат да бъдат загубени, добавиха те.

Тъй като по-нататъшното затопляне е гарантирано, освен ако незабавно не спрем да произвеждаме парникови газове, времето изтича за събиране на тези космически скали и „запазване на информацията, която всяка допълнителна проба съдържа“, пишат изследователите.

 

Последни новини

09:25 Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

09:25 80 млн.лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

09:25 САЩ с нов призив без цивилни жертви сред палестинците

09:23 Зрелостниците ще пишат по вариант едно на втората задължителна матура

09:23 Сам Алтман предложи нов вариант на безусловния базов доход - на всеки да се даде част от ChatGPT 7

09:23 През "високия прозорец" на Ларкин

09:23 Хората над определена възраст трябва веднага да спрат да пият алкохол

09:22 Ивайло Башалов е новият директор на "Пристанищен комплекс Русе"

09:20 Иван Делчев, бос на "Делчев инженеринг": Бизнесът ми не e свързан с политици. Нямам нищо общо с Бойко Рашков

09:20 Синът на Иво Карамански се сгоди

09:20 ЦСКА и Бусато се за нов договор

09:20 Правителството осигурява общо 80 млн. лв. за възнагражденията в държавните висши училища

09:20 Екстрактът от ориз е много полезен за кожата

09:19 МИНА: Инфраструктурата се разглежда като предпоставка за развитието на туризма

09:18 Лоши са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

09:17 Полицаи минаха покрай блок в Бургас и видяха през прозореца смразяваща сцена

09:17 Кой ще бъде следващият президент на Иран след смъртта на Раиси?

09:17 Смъртта на иранския президент Раиси вдигна цената на петрола

09:17 Лъчо Балтанов: Ботев го чакат много добри дни

09:15 Таксиметровите шофьори: Васил Терзиев излъга

09:15 "Грийнпийс" е против реставрирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

09:15 Общински съветници от Смолян дариха 500 козунака на хората с увреждания

09:14 Катастрофа между мотор и кола в Пловдив блокира движението на основен булевард

09:14 Пловдивски сблъсък за халф на Етър

09:14 Земетресение със сила 5,6 по Рихтер разклати Китай

09:11 Нов ръководител в Ботев, ще отговаря за връзката с културните институции в Пловдив

09:11 Бразилска миннодобивна компания търси разширение при електромобилните батерии

09:10 Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

09:10 Китай вече има в Русия 3 пъти повече компании от броя на германските

09:10 Брест е трети във Франция и ще дебютира в ШЛ

Последни новини 0