Дебатът пасища срещу ливади продължава

Пасищата са критичен компонент на глобалното земеделие и екосистеми

Дебатът пасища срещу ливади продължава

Пасищата често минават под радара, когато става въпрос за осведоменост на обществото за техните екосистемни услуги. Докато горите са добре известни със своето производство на дървесина, регулиране на водата, въздействие върху климата и рекреационна стойност, пасищата рядко се споменават наведнъж.

Тези непретенциозни пейзажи обаче играят решаваща роля в нашето снабдяване с храна и предлагат широка гама от предимства, които са от съществено значение за благосъстоянието на хората.

Разкриване на тайните на екосистемните услуги на пасищата

Валентин Клаус, старши учен в Института по селскостопански науки ( IAS ) на ETH Цюрих, и неговите колеги от Agroscope наскоро публикуваха проучване в Nature Communications , което подчертава разнообразните екосистемни услуги , предоставяни от пасищата.

Изследователите изследваха 90 постоянни пасища в над 30 ферми в кантона Солотурн, Швейцария, за да разберат как различните земеделски практики влияят върху тези услуги.

Предоставяне, регулиране и културни услуги

Пасищата не са просто огромни зелени площи. Те служат като важни складове за въглерод, помагайки за смекчаване на изменението на климата. Те също така осигуряват убежище за биоразнообразието, поддържайки широка гама от растителни и животински видове.

Освен това пасищата предпазват от ерозия на почвата и предлагат културни услуги, като например атрактивен пейзаж с пасящи животни, който радва туристите и туристите.

Изследователите са разгледали три основни практики за отглеждане на пасища в своето проучване: торене (използване на тор или неоплодени екстензивни пасища), тип използване (ливада или пасище) и система на отглеждане (конвенционална IP Suisse или органична).

Те анализираха почвите и растителните съобщества на всички включени тревни площи и разделиха своя анализ на три групи: предоставящи услуги , регулиращи услуги и културни услуги.

Отключване на потенциала на пасищната екосистема чрез земеделие

Проучването разкри, че земеделските практики имат значително въздействие върху много екосистемни услуги. Въпреки това, няма универсален подход, който да предоставя всички екосистемни услуги едновременно.

„Наблюдавахме, че земеделските практики оказват значително влияние върху много екосистемни услуги“, казва Валентин Клаус. „Въпреки това, няма „швейцарски армейски нож“ в земеделската практика, който да предоставя всички екосистемни услуги.“

Екстензивното земеделие без торове, като полуестествени пасища и ливади, значително подобрява биоразнообразието , защитата на почвата и естетиката на ландшафта. Въпреки това значително намалява количеството и качеството на производството на фуражи за фермерите.

„Този ​​компромис между производството на фуражи и културните или регулаторните услуги е добре известен. Въпреки това успяхме ясно да покажем, че екстензивното отглеждане на пасища носи не само ползи за биоразнообразието, но и много социално значими екосистемни услуги“, обяснява Клаус.

Дебатът пасища срещу ливади продължава

Изследователите откриха подчертан ефект върху екосистемните услуги в зависимост от това дали пасищата са били използвани като пасища или ливади.

Пасищата са по-богати на растителни видове , имат по-високо качество на храната за животни и са естетически издържани поради наличието на добитък.

От друга страна, ливадите произвеждат по-голямо количество храна за животни, което е важно за фермерите. Освен това растителните съобщества в ливадите, особено неоплодените, са по-привлекателни визуално поради изобилието от цъфтящи билки .

Клаус отдава тези разлики на честото косене на ливади, което благоприятства някои видове растения, докато потиска други.

Ливадите също се наторяват средно по-интензивно от пасищата, което има допълнително въздействие върху много екосистемни услуги .

Органичното земеделие осигурява изненадващ обрат

Изненадващо, органичното земеделие има само лек положителен ефект върху екосистемните услуги на пасищата.

Въпреки че изследователите са открили повече симбиотични гъби и по-нисък риск от измиване на азот в органично отглежданите райони, конвенционално и органично отглежданите пасища се представят приблизително еднакво добре по отношение на всички екосистемни услуги.

„Въпреки че открихме повече симбиотични гъби и по-нисък риск от излугване на азот в такива райони, конвенционално и органично отглежданите пасища се представят приблизително еднакво добре по отношение на всички екосистемни услуги“, казва Клаус.

Клаус предполага, че причината за този слаб ефект от органичното земеделие се дължи на голямото сходство в начина, по който се управляват конвенционално и органично отглежданите пасища. И двете могат да се използват относително интензивно с обилно торене.

Необходима мозайка от земеделски практики

Проучването подчертава, че никой тип управление на пасищата не предоставя всички екосистемни услуги едновременно. За ефективно насърчаване на екосистемните услуги на пасищата в нашите ландшафти е необходима мозайка от различни земеделски практики .

„За да увеличим и популяризираме екосистемните услуги на пасищата в нашите ландшафти, се нуждаем от мозайка от споменатите земеделски практики; с други думи, комбинация от площи със и без торене, както и ливади и пасища едно до друго“, обяснява Клаус.

Той отбелязва, че няма един идеален тип пасища, така че претеглянето на плюсовете и минусите е важно, казвайки: „Трябва да се запитаме: Кой има най-голяма полза от какъв вид управление и на какво място?“

Ако една ливада се използва главно за производство на фураж, биоразнообразието и други важни услуги страдат. При екстензивни неторени ливади фермерите трябва да се съобразяват със значителни производствени загуби.

„Ако искаме да поддържаме и улесняваме предоставянето на всички екосистемни услуги, имаме нужда от комбинация от различни типове пасища на ниво ферма и ландшафт“, подчертава Клаус.

Максимизиране на ползите от пасищните екосистеми

Изследователите планират да използват тези открития, за да подкрепят фермерите, поземлените кооперации и кантоналните власти. Проучването помага да се балансират различните изисквания и интереси и да се постигне високо ниво на мултифункционалност на екосистемните услуги на ниво ландшафт.

В обобщение, това важно проучване разкрива скритите предимства на пасищата и подчертава значението на разнообразните земеделски практики за насърчаване на екосистемните услуги. Констатациите предизвикват нашето възприемане на пасищата и подчертават необходимостта от мозаечен подход към управлението на пасищата.

Чрез комбиниране на различни земеделски практики, като наторяване, използване и земеделски системи, можем да отключим пълния потенциал на пасищата и да гарантираме предоставянето на основни екосистемни услуги.

Проучването служи като ценен инструмент за фермерите, поземлените кооперации и лицата, вземащи решения, като им дава възможност да правят информиран избор, който балансира различните изисквания и интереси, като същевременно насърчава устойчивото управление на пасищата.

Докато се движим напред, от решаващо значение е да разпознаем невъзпятите герои на нашите пейзажи — тревните площи — и да работим за опазването и подобряването на тези ценни екосистеми в полза както на хората, така и на околната среда.

Пълното проучване е публикувано в списанието Nature Communications.

Последни новини

11:55 Тифозите на Лацио с протести срещу Лотито

11:54 Путин третира международното право като тоалетна хартия

11:50 РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРИКЛЮЧИ: Холандците, скочили от хотел в Слънчев брят, се самоубили

11:50 НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

11:50 Добрите трудови практики, научени от децата, се запазват и след като те пораснат

11:49 18-годишен участник в Олимпийските игри почина при инцидент с гмуркане

11:49 Тигрови комари атакуват. Могат да носят някои заболявания

11:48 Направиха репетиция с кораби по Сена за церемонията по откриване на Олимпиадата

11:48 Радина Величкова с титла и рекорд и на 200 метра

11:47 Експерт посочи причината за увереността на Путин за Украйна

11:46 От 1 декември 2025 г. влиза в сила новият регламент на ЕС относно защитата на географските указания за занаятчийски и промишлени продукти

11:46 МВР издирва трима души, пазарували с фалшиви банкноти във Велико Търново

11:45 Лейбъристите ще опитат да подобрят пост-Брекзит търговската сделка с ЕС

11:45 Задържаха шуменец, заплашил да взриви болницата в града

11:45 „Мрачният месец юли“ е новата поетична книга на Калин Терзийски

11:44 Димитър Рачков търси най-артистичните българи

11:44 Меси отхвърлил умопомрачителна оферта от €1,4 млрд. от "Ал Хилал"

11:43 Благотворителна изложба в Казанлък ще набира средства за изграждане на защитено пространство "Детство без насилие"

11:42 Турски новак с към крило на Левски. Бодрумспор привлича

11:42 В Англия разкритикуваха остро “нулевия” Фоудън

11:42 Швейцария редовно обменя информация с Русия и възнамерява да обсъди резултатите от мирната среща на върха за Украйна

11:42 Защо крайната десница остана разочарована на евроизборите в Швеция

11:42 Виктория Томова вече е само на 114 точки от Топ 50

11:42 Блъснаха две деца в квартал "Чародейка"

11:40 За 16-а година в Старозагорските бани организират "Празник на слънцето, билките и водата"

11:40 Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет

11:40 Изпити и матура направиха промяна в групата на Левски за Правец

11:39 Пиян и без книжка: Шофьор блъсна патрулка в Крумовградско

11:39 "Старите кучета" в украинската армия имат нужда от подкрепата на млади бойци

11:39 Ценни съвети как да предпазим дома си в отпускарския сезон

Последни новини 0