Антарктида се държи по начин, който не сме виждали досега...

Ексклузивно

Безвремието е илюзия...

Антарктида се държи по начин, който не сме виждали досега...

Погледнете към Антарктика през лятото и времето изглежда замръзнало. Среднощното слънце на Южния полюс изглежда се рее на място, като никога не пада под хоризонта седмици между ноември и януари.

Но безвремието на Антарктика е илюзия. Само преди десетилетие, през летните нощи по крайбрежието, слънцето се плъзгало съвсем леко над океана, обсипвайки ледените му късове в златна светлина.

Но днес голяма част от този морски лед не се вижда никъде. И учените са все по-разтревожени, че може никога да не се върне.

„Антарктида изглежда много далечна, но морският лед там е толкова важен за всички нас“. Това каза Ела Гилбърт, учен по полярния климат в Британското антарктическо проучване. „Това е наистина жизненоважна част от нашата климатична система.“

Доскоро антарктическият морски лед се колебаеше между относително стабилни летни минимуми и зимни максимуми. Но след рекордния минимум през 2016 г. нещата започнаха да се променят. Скоро последваха две рекордно ниски нива, включително най-малкият минимум през февруари 2023 г. от само 1,91 милиона квадратни километра.

Тъй като зимата започна през март същата година, учените се надяваха, че ледената покривка ще се възстанови. Но това, което се случи, вместо това ги изуми. Ледът на Антарктида претърпя шест месеца рекордно ниски нива. В пика на зимата през юли на континента липсваше парче лед, по-голямо от Западна Европа.

„Всички си мислехме, че минимумът е толкова лош, колкото ще стане през 2023 г., а не 2070 г.“. Това каза Ариан Пурич, изследовател на климата на Антарктика в университета Монаш в Австралия, пред Live Science. „Така че, когато дойде зимата, ние не вярвахме.“

Сега, през 2024 г., площта на морския лед достигна друго почти рекордно ниско ниво.1,985 милиона квадратни километра на 20 февруари.

В Антарктида е извършена дълбока „смяна на режима“ и учените по климата се надпреварват да разберат какво ще последва.

„Когато натиснете която и да е част от климатичната система, това има вълнообразни ефекти, които се усещат по целия свят - не непременно веднага, но много години надолу по линията“, каза Гилбърт. „Така че като натискаме системата все повече и повече и повече, ние правим тези вълни все по-големи и по-големи. И в крайна сметка всички ще ги почувстваме.“

Сърцебиенето на океана

Когато лятото се превърне в зима в Антарктика, морският лед се разширява от минимума си от около 3 милиона квадратни километра до 18 милиона квадратни километра. Така покривайки 4% от повърхността на Земята в неправилни, порцеланови бели плочки.

По-голямата част от този морски лед расте през зимата по време на продължилата седмица полярна нощ, върху зони с открита вода на плаващия леден шелф, който обвива континента. Блъскани от свирепи ветрове от вътрешността, дупките с морска вода или полиниите вътре в плаващия леден шелф замръзват, докато се поръсват със сняг, изграждайки покривалото парче по парче.

Крайбрежната ледена мозайка служи за различни цели. Първо, този ров от морски лед продължава да затопля морската вода от все по-несигурния сухоземен лед на континента, защитавайки висящите му ледници. Повърхността на морския лед също отразява част от слънчевата енергия обратно в космоса в процес, известен като ефект на албедо.

Ключова роля в антарктическата екосистема

Тези плаващи платформи също играят ключова роля в антарктическата екосистема, осигурявайки местообитание за същества като пингвини и крил. Крилът се храни с фотосинтезиращи водорасли, които растат около платформите, а изпражненията им блокират въглеродния диоксид, който след това пада на океанското дъно.

Морският лед също помага за задвижването на конвейера на океанската циркулация. Докато морският лед се топи, студената вода, която се стича каскадно от континенталния шелф, изтласква дълбоките води по-надолу и навън, захранвайки циркумполярен поток, който задвижва всички световни океански течения. Всъщност 40% от световния океан води началото си от крайбрежието на Антарктика, което го прави жизненоважен за регулирането на регионалния климат на планетата.

Погледнато по този начин, ритмичното разширяване и свиване на ледената покривка е като сърцебиене , изтласква хранителни вещества, кислород и топлина по целия свят и извлича въглероден диоксид надолу в дълбокия океан, където приблизително 30% от въглеродните емисии се улавят в продължение на стотици години.

През по-голямата част от записаната история "сърдечният ритъм" на океана - и неговото въздействие върху кръговрата на въглерода и циркулацията на океана - беше доста стабилен. Но след това прескочи ритъм.

Извън класациите

Морският лед на Земята се картографира всяка година от сателитния запис, който измерва колебанията на морския лед на двата полюса от 1979 г. насам.

Бъдещето на Арктика винаги е било просто и мрачно, със стабилно намаляване на леденото покритие с повече от 12% всяко десетилетие.

И все пак, на противоположния край на планетата, Антарктида изглежда побеждава шансовете. До 2015 г. площта на леда на Антарктида не просто се задържа бързо — тя леко нарасна и всъщност достигна рекордно ниво през 2014 г. Това означава, че когато през 2016 г. дойде рязкото падане, учените не бяха сигурни дали са наблюдаване на случайно събитие или зловеща фундаментална промяна.

„Възможно е това, което се случи през последните седем години, просто да продължи“, каза Мартин Сигърт , глациолог, който ръководи изследване на намаляващия морски лед на Антарктида.

Ключов фактор за бързото топене на Арктика е процесът, наречен обратна връзка на повърхностното албедо. Когато морският лед се топи, той разкрива по-тъмни води, които поглъщат повече от слънчевите лъчи. Тази порочна инверсия на ефекта на албедото е превърнала Арктика от хладилник в радиатор и сега се затопля четири пъти по-бързо от останалия свят.

„Ако започнем да губим морски лед всяка година и в Антарктика протича същият процес, както в Арктика, тогава Антарктика ще се затопли с ускорени темпове. Това ще бъде катастрофа за планетата“, каза Зигърт.

Преди 2016 г. учените имаха слаба надежда, че сложната система на Антарктика временно стабилизира глобалния климат. Сега тази надежда е избледняла.

В доклад от септември 2023 г. Пурич и нейният колега Едуард Додридж откриха първата следа, че промяната в ледената система на Антарктика не е просто странно събитие: през 2015 г. Южният океан започна да се затопля на дълбочини от 100 до 200 метра и оттогава остава топъл.

Тъй като загубата на морски лед има тенденция да се случва в региони с високо затопляне на океана, последното е променило начина, по който атмосферата и океанът взаимодействат, за да образуват лед, премествайки антарктическата система в ново състояние. Именно тази промяна, каза Пурич, е причинила рекордно ниското ниво за миналата година.

И новата Антарктика се държи по различен начин. Преди очевидното изместване не е имало връзка между морския лед, открит в летния минимум, и този в зимния максимум. Сега двете са силно свързани.

Какво следва

Непосредствените последици от намаляването на морския лед в Антарктика вече са тук. Например спадът през 2022 г. причини масово измиране на хиляди пилета на императорски пингвини в Западна Антарктида, като учените очакват да открият още повече смъртни случаи от 2023 г. Също така през 2022 г. Източна Антарктида преживя най-голямата гореща вълна, регистрирана някога , с покачване на температурите до 40 C над нормалното.

Нещо повече, дълбоките океански течения около Антарктика, които вече са се забавили с 30% от 1990 г. насам , се предвижда да се забавят с още 40% до 2050 г.

Въпреки ускорената реакция, причинена от обратната връзка с албедото, учените внимават да не наричат ​​намаляването на морския лед в Антарктика необратима повратна точка.

„Ако се охлади малко, [морският лед] може да замръзне отново“, каза Пурич.

Въпреки това тя отбелязва, че по-голямото безпокойство е, че липсата на морски лед може да предизвика други, трайни повратни точки в региона.

„При липса на морски лед океанското вълнение може да разруши ледените шелфове по-бързо, отколкото биха го направили иначе“, каза Пурич. „След като шелфовете се откъснат, земният лед, който поддържат, може да се плъзне в океана.“

Ако само ледената покривка на Западна Антарктика се разпадне и се стопи в морето, това ще повиши глобалното морско ниво с приблизително 3,4 м.

Отслабването на водената от Антарктида океанска циркулация може също да ускори колапса на ключови океански течения, като атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация (AMOC), която помага за поддържането на умерения климат в Северното полукълбо.

Наскоро тревожни проучвания сочат спад в силата на AMOC. Ако океанското течение отслабне толкова, колкото през последната ледникова епоха , например, температурите в Европа и Северна Америка биха могли да паднат с до 5 C в рамките на едно десетилетие.

Времето и въздействието на тези вторични повратни точки се превърнаха в жизненоважни въпроси. И все пак въпреки съгласието относно забележимото въздействие на изменението на климата, сложността на Антарктика, недостигът на исторически данни и трудностите при получаване на финансиране за събирането им правят точните прогнози предизвикателство.

„Антарктида е трудна. Трудно е да се моделира; много е трудно да се измери. Трудно е дори да се стигне до там“, каза Каролайн Холмс , полярен изследовател в British Antarctic Survey. „Но в момента има много изследователска инерция, за да кажем, вижте, трябва да направим повече.“

Междувременно очевидното предписание за нашите болни планетарни системи все още е в сила: спешни и дълбоки съкращения на глобалните емисии на CO2, допълва Зигерт.

„Единственият път напред е да декарбонизираме, а декарбонизирането възможно най-скоро означава, че няма да видим най-лошите възможни резултати.“ подчерта Зигерт.

Топ коментари
Бай Пешо...
2024-04-25 18:50:43 Бай Пешо...
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

С една дума,става Страшно..

Олга
2024-04-26 07:36:31 Олга
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

На земята има цикли на затопляне и на ледникови периоди..... нищо страшно и ново няма а зелената ви енергия и нейната политика са ниша за наивници и начин ,а печелене на пари

Последни новини

08:30 Бивш шеф на Пентагона коментира изпращането на войски на НАТО в Украйна

08:25 Шефът на СОС с абсурдни думи за хаоса с движението: Това е положението, каквото е, такова

08:25 Григор Димитров запази позиция в топ 10 на ранглистата

08:25 Депутатите се събират на извънредно заседание за пенсиите

08:22 Новият президент на Тайван положи клетва, Китай с мигновена реакция

08:21 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората матура

08:20 Клоп към феновете на Ливърпул: Вече съм един от вас

08:20 СТАВА ГОРЕЩО! Огромно недоволство срещу Васил Терзиев - таксиджии блокират безсрочно София, обвиниха го в лъжа

08:20 Кралят на Саудитска Арабия влиза в болницата

08:20 Станислав Генчев с ясно условие към Сираков

08:20 МО на Русия съобщи за унищожаване на гаубица M777 на разстояние 28 км в посока Херсон

08:20 Потвърдено! Президентът на Иран е загинал

08:19 Пореден случай: Дете шофира, а майка му го снима

08:19 "Криворазбраната цивилизация" е премиерният спектакъл на детската театрална студия при Плевенския театър

08:19 ЦСКА и Бусато се разбраха за нов договор

08:18 Официално: Григор Димитров остава сред най-добрите в тениса

08:16 Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че е разговарял с нас

08:16 Фернандо Каранга приключи с ЦСКА?

08:14 По вариант 1 ще пишат зрелостниците по всички предмети от днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет

08:14 Зрелостниците ще работят по вариант едно на втората задължителна матура

08:12 Столична община обжалва решението на съда за новото движение по "Патриарха"

08:12 Русия нанасе удар по курорт край Харков

08:09 Американските военни части се изтеглят от Нигер до средата на септември

08:09 Георги Търтов се завърна в групата на Славия

08:08 Ебрахим Раиси – от главен прокурор до президент и непримирим критик на Запада

08:07 : Левски уреден със стабилен и без евротурнирите

08:07 Един човек е загинал, а 14 са ранени при 10 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР

08:07 Общо 23 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие

08:07 Самодейци от Банско, Велинград и Благоевград подкрепиха каузата "Старото читалище"

08:07 Русия удари покрайнините на Харков, жертвите са най-малко 11

Последни новини 0