Аквакултурите произвеждат повече храна от дивия риболов

През 2022 г. аквакултурата достигна важен крайъгълен камък с производството на 94,4 милиона тона водни животни

Аквакултурите произвеждат повече храна от дивия риболов

За първи път аквакултурата изпревари дивия риболов в производството на водни животни, отбелязвайки важен крайъгълен камък в глобалната продоволствена сигурност.

Неотдавнашен доклад на Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие ( FAO ) подчертава тази промяна и подчертава нарастващото значение на устойчивата аквакултура за задоволяване на световните нужди от храна.

Какво е аквакултура?

Аквакултурата, често наричана рибовъдство, е практиката на развъждане, отглеждане и събиране на водни организми като риба и морски водорасли в контролирана среда.

За разлика от традиционния див риболов, който зависи от улавянето на риба от естествени водни тела, аквакултурата включва култивиране на тези видове в резервоари, езера или океански заграждения.

Този метод позволява по-голям контрол върху условията на отглеждане, като качеството на водата, фуража и цикъла на размножаване, което може да доведе до по-ефективно и устойчиво производство.

Аквакултурите играят решаваща роля в допълването на запасите от дива риба, намаляването на натиска върху популациите, които се ловят прекалено много, и допринасянето за глобалната продоволствена сигурност. Той също така подкрепя поминъка в крайбрежните и селските райони, като осигурява работни места и икономически възможности.

Чрез производството на висококачествен протеин с по-малко въздействие върху околната среда в сравнение с някои наземни земеделски практики, аквакултурата представлява обещаващо решение за посрещане на нарастващото глобално търсене на питателна и устойчива морска храна.

Възходът на аквакултурата за храна

През 2022 г. аквакултурата достигна важен крайъгълен камък с производството на 94,4 милиона тона водни животни. Тази впечатляваща продукция съставлява 51 процента от общото водно производство в световен мащаб.

Още по-забележително е, че 57 процента от тази продукция е била специално предназначена за консумация от човека. Това постижение подчертава нарастващото значение на аквакултурата за задоволяване на световните нужди от храна.

Увеличаването на производството на аквакултури е от решаващо значение, тъй като глобалното търсене на водни храни продължава да нараства. Тъй като популациите нарастват и диетичните предпочитания се изместват към по-здравословни и по-разнообразни варианти, необходимостта от надеждни източници на водни храни става все по-належаща.

ФАО подчертава значението на устойчивите производствени практики в аквакултурата. Гарантирането, че операциите по аквакултури са екологосъобразни и ефективни по отношение на ресурсите, е жизненоважно за поддържането на здравето на нашите екосистеми.

Аквакултура и продоволствена сигурност

„Водните системи все повече се признават като жизненоважни за сигурността на храните и храненето“, се посочва в доклада. Това мнение беше повторено от експерти, които наскоро се събраха в Коста Рика, за да обсъдят опазването на океана.

Поради тяхното разнообразие и капацитет за предоставяне на екосистемни услуги, водните хранителни системи предлагат обещаващо решение за подобряване на глобалната продоволствена сигурност и хранене.

Въпреки стабилните производствени нива на дивия риболов през последните десетилетия, аквакултурите са се увеличили с 6,6 процента от 2020 г. насам. Устойчивостта на дивите рибни ресурси обаче остава сериозна загриженост.

Делът на морските запаси, уловени в рамките на биологично устойчиви нива, спадна до 62,3 процента през 2021 г., което е спад от 64,6 процента през 2019 г. Докладът призовава за спешни действия за ускоряване на опазването и възстановяването на рибните запаси .

Инвестиции и предизвикателства

Тъй като световното население се очаква да достигне 8,5 милиарда до 2030 г., са необходими значителни инвестиции, за да се осигури подходяща храна и поминък. Докладът подчертава потенциала на аквакултурата, особено в Африка, където той остава до голяма степен неизползван.

В момента над 40 процента от световното население не може да си позволи здравословна диета, което прави ролята на аквакултурите още по-критична. Водните продукти са сред най-търгуваните хранителни стоки, генерирайки рекордните 195 милиарда долара през 2022 г. – 19% увеличение от нивата преди пандемията.

Въпреки тези постижения, секторът е изправен пред значителни предизвикателства, включително изменение на климата, недостиг на вода, замърсяване и загуба на биологично разнообразие.

Глобални усилия в подкрепа на аквакултурата

Издаването на доклада съвпада със среща в Сан Хосе, Коста Рика, където представители на страните, учени и международни експерти се подготвят за третата конференция на ООН за океаните във Франция през 2025 г.

Заместник-генералният секретар на ООН по социалните въпроси Ли Дзюнхуа подчерта неотложността на опазването на океана, заявявайки, че това „не е опция, а императив“.

Президентът на Коста Рика Родриго Чавес, домакин на двудневната среща, предупреди, че бездействието ще застраши бъдещето на човечеството. Участниците обсъждат критични въпроси, включително капацитета на океана да абсорбира въглероден диоксид, необходимостта от устойчиви риболовни практики и справяне със замърсяването на морето.

В заключение, преминаването от дивия риболов към аквакултурата бележи ключов момент в глобалната продоволствена сигурност. Устойчивата аквакултура предлага жизнеспособно решение за посрещане на нарастващото търсене на водни храни, но изисква значителни инвестиции и съгласувани глобални усилия за преодоляване на предизвикателствата, породени от изменението на климата и други заплахи за околната среда.

Последни новини

16:55 Балабанов след Съвета по сигурността: Всичко е следварително, а хората остават без домове

16:55 Microsoft потвърди, че актуализацията на CrowdStrike е била причина за проблемите

16:54 Инфлацията в еврозоната се очаква да остане без съществена промяна тази година, според проучване

16:54 Животновъд: Площите за паша са силно намалели, водата е недостатъчна. Положението е бедствено!

16:54 Руски съд осъди на 16 години обвинения в шпионаж американски журналист Еван Гершкович

16:53 Ивелин Михайлов изненада: "Исторически парк" и всичко, което правя, е към своя край!

16:52 Ботев (Пд) без Атанас Чернев и срещу Ботев (Враца)

16:52 Готовността за защита на населението при пожари се обсъди на работна среща в Добрич

16:52 Районният съд в Нова Загора определи мярка "домашен арест" за трима мъже, обвинени в отглеждане на канабис

16:52 Внимание! Затварят важна улица във Варна

16:51 Няма да повярвате на тази новина за родната цаца от Черно море

16:51 Двуетажен автобус в София се удари в бетонен гараж

16:51 „С отговорност към горещините“ привлече над 650 души в 9 града

16:50 Родна банка с много важно съобщение за българите и парите им

16:50 Общинските съветници в Кърджали приеха актуализация на разчета за финансиране на капиталови разходи

16:50 Фенове на „Барса“ събират дарения за трансфер на Уилямс

16:49 ЕК обяви спешно финансиране на Палестинската автономия с 400 милиона евро

16:48 Захари Сираков: Тотално обновени сме, имаме потенциал, необходимо е време за адаптация

16:48 Чума по говедата в Гърция, девет идентифицирани случая

16:47 Институциите бойкотираха комисията за ''Исторически парк''

16:45 КУЛТОВО: Двуетажен автобус заседна под мост в София (СНИМКА)

16:45 Манчестър Юнайтед е близо до договорка с ПСЖ за уругвайски национал

16:45 Йорданка Христова с голям концерт в Античния театър

16:44 Тен Хаг призна за конфронтация и спорове с новите собственици на Ман Юнайтед

16:44 Повече от час продължава заседанието на Съвета по сигурността към МС

16:44 Климатичните промени и животът в градовете: Как може науката да ни помогне и как градските реки допринасят за адаптацията ни

16:44 Шуменското село Илия Блъсково ще отбележи с празник 90 години, откакто носи името си

16:44 Уолстрийт откри със спад, разпродажбите продължават

16:43 Обявиха кампания за набиране на средства за децата, чиито домове изгоряха

16:42 Филип Кръстев се завърна в Цволе

Последни новини 0