Какво време ни очаква през май?

Жега до 32°С, дъждове и гръмотевици, но със студено начало

Какво време ни очаква през май?

През изминалите няколко месеца, зареди влиянието на Ел Ниньо и предстоящото Ла Ниня, определено е много по-сложно да се даде приблизителна прогноза за предстоящият месец. На повечето климатични модели НЕ им е заложена тази промяна. През изминалите месеци дори наблюдавахме и по-ранна Вегетация, което допълнително обърква (като добавя допълнително неизвестно) в изчисленията на моделите. Ние от Meteo Balkans, все пак ще се опитаме да дадем обективна прогноза за предстоящият месец. 

През първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен.

Според климатичната справка средните максимални градуси са между 20 и 25°С, а средните минимални - между 8 и 15°С. Нормалните валежни количества в низините са от 45 до 95 литра на кв. м., в Предбалкана и по планините - от 100 до 150 литра. Към края на месеца често се наблюдава и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до 35-37°С. 

Очакваната средна температура за месеца ще бъде около климатичната нормата, а именно в интервала 18-22  градуса, в планините - между 13 и 16 градуса в по-ниските части и между 5 и 7 градуса над 2000 метра. Очакваната най-ниска  температури в страната ще бъдат между 5 и 13 градуса и то около 1-ри и 2-ри май. 

Очакваните валежи през месец май ще са около нормата

Над Западна България и Централна България се очакват количества, близки до климатичната норма от 55-90л /кв.м. Доста по-малка е вероятността за валежи е в Източна България, като времето ще е по-често слънчево и малко по-сухо. Очакваните валежи там ще бъдат под климатичните норми – до 35-40 л/кв.м.

През първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен, особено в котловините и по високите полета на Западна и Централна България, където ще има условия и за късни слани. Валежи от сняг се очакват по планините. Най-ниски ще са температурите около Великден. 

Повишение на температурите ще има през последните дни на първото десетдневие - дневните стойности тогава ще достигнат 25- 30градуса. Дори климатичните модели прогнозират, че ще са с 5-6 градуса над климатичните норми. 

Ето какво време ни очаква през първото десетдневие на май 

През първото десетдневие се очаква температурите да се понижат, а облачността ще бъде по-често значителна. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Времето в Източна България ще е с разкъсана обичливост. Температурите в страната ще са между 12-19°С. Очакваме дори снеговалежи над планинските райони от Западна България. Около Великден (периода 5 - 8 май ) очакваме и значителна валежна обстановка над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 5-8 градуса под средните климатични норми. Причината за очакваното застудяване е пренос на по-студен въздух от Северна и Източна Европа.  

Времето за Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от градушки. Дневните температури ще са между 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 22-24°С.

Към края на първото десетдневие температурите ще се повишават и атмосферата ще се стабилизира. 

Времето през второто десетдневие на май  

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Дните ще започват с предимно слънчево време, а в следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. По-малка е вероятността от валежи в Източна България. Балканите ще бъдат обхванати от пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка. Дневните температури ще са близки до нормалните за май и ще са между 22-24°С,  а над Източна България малко по-високи – до 24-25°С.

Към края на второто десетдневие на май очакваме ново понижение и по-ниски температури. Отново атмосферата ще е нестабилна. Ще има условия за валежи и гръмотевични бури, а над 1800-1900метра и от сняг. Времето ще заприлича на април. Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане и ни очакват по-ниски температури.

Обикновено дъждовният май по това време на годината е предпоставки и за очаквани наводнения!  

Времето през третото десетдневие на май  

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно и ще се задържи студено за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават. Според моделите очакваме и нов сух период. 

Очакваме и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи. Дневните стойности ще са между 22-24 °С - до 23-24 май и 30-35 °С. - към края на месеца.

Нека да не забравяме, че май се характеризира с променливо време и чести валежи и гръмотевични бури

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.
 

Прогноза: Имре Дузмат 

 

 

 

 

 

Последни новини

17:28 Извънредна вест за Ваня Григорова!

17:27 Анастасия Стойчева от НИМХ заговори за екстремни явления: Това не е нормално!

17:26 7 дни след вота: Политиците още ни се усмихват от предизборните плакати

17:25 Четвърто издание на форума Green Transition

17:25 Нова вълна от разпродажби на акции на Trump Media

17:25 Горещините взеха първа жертва в Румъния

17:25 59 414 ученици ще се явят на Национално външно оценяване по математика след 7-и клас

17:24 Главчев пита депутатите: Кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон?

17:23 Белият дом разреши: Стреляйте с американските оръжия срещу руските територии

17:22 Кой е митрополит Григорий Врачански

17:21 Митничари на "Капитан Андреево" задържаха надуваеми лодки, за които се предполага, че са за превоз на мигранти през Ламашна

17:21 Китай и САЩ хвърлят сянка върху целите на Европа да развие индустрия за батерии

17:20 Бомба: Ще се разведе ли Анита на Рачков?

17:20 Барселона избра новото си крило, ще се пробва за звезда на Ливърпул

17:19 Задържаха контрабандни надуваеми лодки на ГКПП „Капитан Андреево“, някои от тях – за мигранти

17:19 Саутхямптън иска да си върне бивш английски национал

17:19 Джо Байдън губи подкрепата на много от най-отдадените избиратели

17:18 Кимия Ализаде се готви с гръцки атлети за Олимпиадата

17:18 Новият председател на УС на "Хебър" е строителен предприемач

17:18 Шофьори продължават да отказват тестове за алкохол и наркотици

17:18 Ремонтирани и нови улици в София може да се окажат незаконни

17:17 Започват ремонти по пътя София-Самоков, движението ще е ограничено

17:17 "Солвей соди" отчита над 230 милиона лева печалба за 2023 г.

17:17 Приятелката на швейцарски национал събира погледите на стадиона и в Инстаграм

17:17 Ужасяващо: Съквартиранти живели дни наред с трупа на българина, открит в Лондон

17:17 Кои са най-желаните работодатели сред българските студенти през 2024 г.?

17:16 Гасли не изключи възможността Алпин да се откаже от моторите на Рено

17:16 Австрийците: Левандовски ще играе, но това няма да промени нищо за нас

17:16 Каземиро отказва да се присъедини към Байерн

17:16 Застаряването на населението, ниският растеж на производителността и търговските спорове са предизвикателства пред еврозоната, според МВФ

Последни новини 0