Прогноза за 17.11.2023 г.: Очакваме първата зимна обстановка

Ексклузивно

Жълто (Лошо време)

Оранжево (Опасно време)

Червено (Много Опасно време)

Синьо (значителен снеговалеж)

Meteo Balkans апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания

Прогноза за 17.11.2023 г.: Очакваме първата зимна обстановка

През следващите 48 часа, под влияние на циклон, времето над нашата страна ще се дестабилизира. Очакваме значителни валежи, а със застудяването и условия за виелици над планинските райони и над Североизточна България.

Meteo Balkans апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания

През нощта срещу петък над западните райони облачността ще се увеличи, но ще е предимно разкъсана, над останалата част  ще се задържи предимно ясно време. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури ще се понижат и ще са между 3°С и 9°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски - до 1-4°С.

Около след обяд в петък, под влияние на приближаващ циклон, от запад на изток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат валежи от дъжд. Ще има условия и за гръмотевични бури над Югозападна и Югоизточна България. 

В Източна България ще духа силен югозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от северозапад и да се усили. Над Западна и Централна България до обяд ще духа слаб западен вятър, но след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще започне и понижение на температурите. 

Около полунощ в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг. Ще се образува тънка снежна покривка, която ще е силно изразена от надморската височина.

Синоптичната обстановка през нощта срещу събота и в събота в Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури. 

Максималните температури ще са в широки граници от 10 до 13°С над Западна и Северозападна България и доста по-топло -  до 18°С над Източна България. 

 

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за петък - 17 ноември. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка. 

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи. 

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж

Силен снеговалеж (10-30 см.)

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Валежите над 1000 метра ще са от сняг и то късно след обяд и през нощта срещу 18-ти ноември! Очаква се на места пътят по проходите да е заледен. Ще има условия и за виелици! 

 

 

Времето по Черноморието 

През нощта срещу петък ще преобладава ясно време. През деня ще е предимно слънчево и дори сравнително топло. Ще духа умерен южен вятър. Промяна на времето очакваме в следобедните часове. От запад облачността ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд. През следващите часове над Източна България синоптичната обстановка ще се усложнява! Очакват се много силни ветрове, като на места поривите ще надминат 100 км./час.

Бъдете внимателни защото се очакват и материални щети. 

Максимални температури: 14-16°С.

Температурата на морската вода е 13°-15°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Времето в София 

През нощта срещу петък над Софийското поле облачността ще се увеличи и ще е предимно средна и висока. Минималните температури ще се понижат и ще са между 4-5 °С. Около след обяд в петък, под влияние на приближаващ циклон, от запад на изток облачността ще се увеличава, ще започнат и валежи от дъжд. Към края на деня вятъра ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще започне и понижение на температурите. Към полунощ над крайните южни  квартали на София валежите ще преминат в сняг. Възможни са и слаби валежи от сняг и централната част на града.

През деня термометърът ще показва стойности - до 12-13°С, но до полунощ ще се понижат до 1-2°С.  

Времето по планините - не пътувайте към планините! 

Около след обяд в петък, под влияние на приближаващ циклон, от запад на изток облачността над планинските райони ще се увеличава и ще започнат валежи от дъжд. Ще има условия и за гръмотевични бури над района на Рила и Родопите. Ще духа силен вятър от югозапад, но късно след обяд ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. 

През нощта срещу събота в планините от западната и централна половина на страната границата между дъжд и сняг ще се понижи и дъждът ще премине в сняг. Количествата ще са значителни и в комбинация със силния вятър ще има условия за виелици. 

Времето на Балканите 

През следващите 48 часа полуострова ще попада под влиянието на средиземноморски циклони и времето ще е променливо. Очакваме влошаване на синоптичната обосновка през следващите часове. Ще има условия за и за наводнения!

 

Допълнителни карти. 

Поради очакваните значителни валежи, алгоритъмът на регионалния модел SPM показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висока:

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Корите са за 17 и 18 ноември !

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км. /ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км. /ч.
Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км. в час, особено по близо до северните склонове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

Очаквана прогноза за 18-ти ноември: 

Последни новини

18:30 Проф. Пламен Панайотов: Вносителите на промените в Конституцията изпаднаха в лутане

18:30 Полският парламент отхвърли предложеното от "Право и справедливост" правителство

18:30 Зеленски пристигна във Вашингтон

18:29 SpaceX може да получи оценка от 175 млрд. долара

18:28 S&P 500 остава почти без промяна в началото на седмицата в очакване на Фед*

18:27 Алексей Навални е "изчезнал от затворническата система" на Русия

18:27 Управляващите се разбраха: 68 млн. лева допълнително за култура, бюджетът ще бъде рекорден

18:27 Орган, смятан за безполезен, който някои лекари премахват без да се замислят, може да помогне в борбата с рака

18:27 На какво разчита Google с изкуствения интелект Gemini

18:27 Армандо Броя не иска да ходи в Турция

18:26 Радослав Ангелов: Хората не осъзнават колко труд и лишения коства участието в Mr. Olympia

18:26 4-годишно дете е в болница след падане от 4-я етаж на жилищен блок в Ямбол

18:26 Окултация: Една от най-големите и ярки звезди ще изчезне за 7 секунди тази вечер

18:26 Ивайло Мирчев: Румен Радев свали натовския камуфлаж и виждаме руската му рубашка

18:25 Над 70 инвестиционни намерения за регион Стара Загора са получени в МЕ

18:25 Касираха изборите за кмет в село Лиляче

18:25 Във Вашингтон: Украйна ще трябва да се примири и да отстъпи част от територията си на Русия

18:25 Молба за проверка от БАБХ: Магазин за ел. материали продава храни

18:24 Националната детска болница се отдалечава във времето

18:23 Бизнесът иска среща с премиера

18:23 Берое - Етър 0:0 /първо полувреме/

18:23 Голям бунт назрява в Румъния, границите са заплашени от...

18:23 Берое - Етър 0:0 /първо полувреме/

18:22 От МОН се бият в гърдите за огромен скок, но истината лъсна

18:22 КРИБ иска спешна среща с Денков заради корпоративния данък

18:21 Германия с голяма новина за Украйна

18:20 Задействано ли е климатично оръжие в Европа - първи признаци тази зима

18:20 Бивш държавен секретар в румънското здравно министерство е разследван за покупката на 4,2 милиона дози ваксини

18:20 Бразилците от Левски!

18:20 Рафа Надал и Карлос Алкарас ще участват в исторически мач

Последни новини 0