Първа прогноза на MeteoBalkans за декември – вижте какво време ни очаква по Коледа и Нова година

Синоптичната обстановка на Балканите ще се определя от серия от циклони, които често ще свалят и качват градусите

Първа прогноза на MeteoBalkans за декември – вижте какво време ни очаква по Коледа и Нова година

Последните дни от ноември ще сложат точка на месеца със значителни валежи - от сняг по високите полета от Западна България и Предбалкана, и от дъжд по Черноморието. Очакваме и захлаждане, което ще обхване по-голямата част от Балканския полуостров. 

През първата десетдневка от декември средните месечни температури се очаква да бъдат около и над климатичните норми, сочат данните на MeteoBalkans. 

Месецът ще започне и със значителни валежи от дъжд. Очакваме да се образува и снежна покривка, която ще е по-значителна над планинските масиви от Западна и Южна България. Времето на изток ще се задържи сравнително топло. 

Синоптичната обстановка на Балканите ще се определя от серия от средиземноморски циклони и времето ще е динамично, с чести  междинни затопляния на дневните температури. Над Централна и Източна Европа очакваме формирането област на ниско атмосферно налягане и по тяхната източна периферия към Балканите ще нахлува по-хладен въздух. Според прогнозите на някои модели, наблюдаваме засилване на полярния фронт, определящ все по-честите нахлувания на студен въздух от полярните ширини. По-топлото Средиземноморие от своя страна ще генерира все повече циклони. 

През първите два дни от месеца Балканският полуостров отново ще попада под по-топлия сектор на нов средиземноморски циклон, позициониран над Адриатическото море. Времето ще е сравнително приятно, но очакваме и валежи от дъжд. 

Между 4 и 6 декември прогнозираме и чувствително застудяване. От запад-северозапад облачността ще се увеличава и очакваме значителни валежи. Вятърът от северозапад ще се усили, ще нахлува студен въздух и в много райони в Западна и Южна България дъждът ще премине в сняг. Очакваме да се образува и снежна покривка по високите полета с надморска височина от над 400-800 метра. Минималните температури на много места ще са под нулата до плюс 3°С , а максималните ще достигат до 4-7°С.  

В последните дни от първото десетдневие на декември вятърът от юг ще се засили и очакваме кратко затопляне, като причината отново ще е предната тилна част на средиземноморски циклон.

През второто десетдневие прогнозите са за серия от студени фронтове, които отново ще понижат дневните температури. Между тях пък очакваме валежи от дъжд и кратки затопляния. 

По-сериозно застудяване се очаква към 14-15 декември. Тогава от северозапад към нашата страна температурите ще се понижат. Времето ще е по-често облачно със слаби валежи от сняг над Централна Стара планина. По-значителни валежи и силни ветрове очакваме над Източна България, а причината е предстоящ възможен черноморски циклон. Вятърът в страната ще се усили от северозапад. 

Минималните температури в периода ще са в широки граници в Западна и Северозападна България и в планинките райони - между минус 5 до +3°С, до плюс 3-4 °С, по-високи по Черноморието и Горнотракийската низина – между плюс 6-9.

Очакваме изграждането на високо налягане над Северна Европа и завръщане на мъглите. Възможни са дори целодневни мъгли около речните басейни, по-значителни в Дунавската  равнина. Температурите ще се задържат по-ниски над тези райони. 

Слабо повишение на температурите очакваме към началото на третото десетдневие на декември, като според прогнозите ще последва дестабилизиране на времето до края на месеца. Градусите ще повишават плавно, но не се очакват да нахвърлят 5-12 °С. 

Трудно можем да прогнозираме отсега с точност времето около Коледните и Новогодишни празници поради по-сложната динамика и честитите смени на циркулацията в Европа, но според последните прогнози на GFS около 26-и над Южна Гърция и част от Тракия времето ще е облачно с валежи от дъжд, а температурите ще останат около и под климатичната норма. 

Над останалата част от Балканския полуостров градусите ще се понижават или ще останат без съществена промяна. По-осезателна промяна и дори вероятност от формиране на средиземноморски циклон очакваме към 29-31 декември. Възможно е 2021 година да завърши с валежи от сняг и бяла покривка.  

 

Снимка Nikolai Kovachev  връх Вежен, Средна Стара планина
 

Последни новини

07:40 Нов проблем за камионите на Дунав мост

07:39 Роден юрист видя цените по морето и побесня

07:32 Легенда на Барселона: Гуардиола е сред най-добрите за всички времена

07:30 Проф. Даниел Вачков: Век след 9 юни 1923 г. - още няма гражданско общество да контролира властта и да не залита в популизъм

07:30 Каква е причината за катастрофата с язовира "Нова Каховка"?

07:30 Стана ясно с колко нови ще иска да се подсили ПСЖ

07:29 Ето къде в Европа отваря нaй-гoлямaтa фaбpиĸa зa лaбopaтopнo oтглeждaнo мeco в cвeтa

07:26 Банка "Голдман Сакс" прогнозира висока инфлация и вял световен растеж

07:25 Огромен клон се стовари на улица в центъра на Пловдив, запречи цялото движение

07:20 Проектът за стадион "Българска армия" в Борисовата градина гази закона

07:19 Ново недоволство на превозвачи заради бавното преминаване на Дунав мост

07:19 Проф. Станчев: Хора спят по покривите на къщите след взривяването на „Нова Каховка“

07:19 Матео Ковачич постигна договорка с Манчестър Сити

07:17 Пентагонът подготвя още военна помощ за Украйна за 2 милиарда долара

07:15 Актьорът Джони Деп става на 60 г.

07:14 Алена с невероятен хороскоп за петъчния ден

07:14 Само за ден: COVID-19 уби трима българи, а други 66...

07:13 Учителите в Румъния излизат на протест

07:12 Роналдо е под въпрос за баража с Арда

07:10 Ердоган назначи жена за шеф на Турската централна банка

07:09 Почнаха номерата с паркирането по морето - вижте тази БЕЛЕЖКА

07:09 4 туниски военни загинаха при падането на военен хеликоптер в морето

07:07 Творческо писане с Елена Феранте

07:03 Судан обявява пратеника на ООН за персона нон грата

07:00 Тръмп със 7 нови обвинения - за шпионаж и заговор

07:00 75-г. майка на Мъск шашна с дълъг бедър в разголена мини рокля

06:59 Южна Африка е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна

06:56 Повдигнаха обвинения на Тръмп за притежание на секретни документи

06:56 Ердоган назначи жена за шеф на Турската централна банка

06:55 Зеленски с изявление за резултатите, постигнати в тежките боеве в Донецка област

Последни новини 0