Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години

Ексклузивно
Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години

Ако глобалното затопляне продължи без промяна, горещината, която идва по-късно този век в някои части на света, ще доведе до „почти неприложими“ условия за живот на 3 милиарда души, се казва в проучване, публикувано в края на 2020г.

Авторите прогнозират, че до 2070 г. голяма част от световното население вероятно ще живее в климатични условия, които са „по-топли от условията, които се считат за подходящи за развитие на човешкия живот“.

Проучването предупреждава, че ако не бъдат ограничени емисиите на парникови газове, средните годишни температури ще се повишат отвъд климатичната „ниша“, в която хората са се развивали в продължение на 6000 години.

Тази „ниша“ е еквивалентна на средни годишни температури от около 11 до 15 градуса по Целзий. Изследователите установяват, че хората, въпреки всички форми на иновации и миграции, живеят предимно в тези климатични условия от няколко хиляди години.

„Ние показваме, че при сценарий за промяна на климата, както досега, географското положение на тази температурна ниша се предвижда да се промени повече през следващите 50 години, отколкото се е променило през последните 6000 години“, предупреждава проучването.

Сценарият използван в изследването показва, че атмосферните концентрации на парникови газове ще продължават да са високи. Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и газ отделя „парникови“ газове, като въглероден диоксид (CO2) и метан в земната атмосфера и в океаните. Емисиите повишават температурите на планетата до нива, които не могат да бъдат обяснени с природни фактори, съобщават учените.

Предполага се, че температурите през следващите няколко десетилетия ще се увеличават бързо в резултат на емисиите на парникови газове, предизвикани от човека.

Без смекчаване на климата или миграция до 2070 г. значителна част от човечеството ще бъде изложена на средни годишни температури по-топли почти навсякъде в сравнение с днешните, посочва проучването.

 

Понастоящем тези брутално горещи климатични условия съществуват едва на 0,8% от световната повърхност на сушата, най-вече в най-горещите части на пустинята Сахара, но до 2070 г. условията могат да се разпространят до 19% от сухоземната площ на Земята. Това включва големи части от Северна Африка, Близкия Изток, Северна и Южна Америка, Южна Азия и части от Австралия.

 

„Големите площи на планетата биха се нагрели до нива при които човек едва би оцелял и те няма да се охладят отново“, казва един от авторите на проучването Мартен Шефер от Университета Вагенинген в Холандия. „Това не само би имало пагубни преки последици, но би направило обществата по-малко способни да се справят с бъдещи кризи, като евентуални нови пандемии. Единственото, което може да спре подобно развитие, е бързото намаляване на въглеродните емисии.“

 

 

Последни новини

17:53 Ботев (Враца) пусна в продажба абонаментните карти за новия сезон

17:53 ННА: Говорителят на ливанския парламент Набих Бери обсъди с руския пратеник регионалното напрежение

17:53 Анализаторът Явор Сидеров: След полученото психологическо преимущество, забелязваме промяна в реториката на Тръмп

17:53 Двуетажен автобус заседна в малък тунел в София

17:52 Индийските власти заявиха, че почти 50 индийски граждани са се обърнали към тях за помощ да бъдат демобилизирани от руската армия

17:50 Станислав Генчев: Готови сме

17:50 ЕКШЪН: Автоджамбази опитаха да оберат кола в Асеновград, после си спретнаха гонка с полицията

17:50 Два пожара бушуват в Кюстендилско, пожарникари и горски се борят със стихиите

17:50 Главчев наглее до безочие: Съветът по сигурността нямаше как да се свика по-рано - ние работим и изключително постижение е, че при тази стихия няма жертви

17:50 Турците бягат от 90-процентната инфлация в гръцки курорти

17:48 Повечето индекси на Българската фондова борса се понижиха в последния работен ден за седмицата

17:48 Делян Пеевски обяви: Новото начало е факт

17:47 Песенният конкурс "Евровизия" през следващата година ще е в Базел или в Женева

17:47 Аджерпрес: Румънски пожарникари проведоха тренировка във Франция

17:46 Бивш зам.-министър на отбраната: Русия си поставя цели, които надхвърлят единствено завладяване или установяване на контрол в Украйна

17:46 Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов благодари на всички, взели участие в потушаването на пожара в чирпанското село Димитриево

17:46 Глобалният IT срив постави киберкомпанията CrowdStrike в светлината на прожекторите

17:45 От 560 евро на кв.м - Най-евтините градове за покука на жилища в Гърция

17:45 Делян Пеевски с лаконичен коментар: Новото начало вече е факгт!

17:45 В Истанбул удари 44 градуса, хората скочиха в Босфора СНИМКИ

17:44 БСП-София: Малка част от старото ръководство саботират партията

17:43 Светослав Петров: Искам да изградим хубава основа, никой не печели от лъкатушене между групите

17:41 efbet Лига започва: 11-те на Черно море и ЦСКА 1948

17:41 Турският продуцент BKE създаде ремикс за Виктория

17:41 Димитър Главчев: От началото на пожарите не сме спирали да работим

17:40 Играл в младежката Шампионска лига е третото ново попълнение в Нефтохимик

17:40 Шефът на съдиите предложи идея за определяне авторството на головете

17:40 Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

17:40 ПЪРВО В ПИК! Пеевски мистериозно: Новото начало е факт (ДОКУМЕНТ)

17:39 Към момента няма пряка опасност за жителите на ямболските села Крайново, Странджа, Воден и Голям Дервент, съобщи министър Калин Стоянов

Последни новини 0