Прогнозата за лято 2024 г.: От Ел Ниньо към Ла Ниня

Поредица от вълни на налягане и аномалии да се простират от Северна Америка чак до Европа

Прогнозата за лято 2024 г.: От Ел Ниньо към Ла Ниня

Каква ще бъде прогнозата за лято 2024 г.? Ще сме свидетели на динамичен летен модел в атмосферата, повлиян от прехода от топъл Ел Ниньо към студен цикъл на Ла Ниня. Предвижда се поредица от вълни на налягане и аномалии да се простират от Северна Америка чак до Европа.

Точно както през зимата, отново ще видим атмосферното въздействие от аномалията ENSO. Това е област от Тихия океан, която преминава между топли и студени фази на повърхността на океана и под нея.

Над Северното полукълбо предстоящите месеци ще бъдат преходен период между Ел Ниньо (топла фаза) и Ла Ниня (студена фаза), което ще остави своя отпечатък върху атмосферата и метеорологичните модели.

Атмосферни промени

Един от основните двигатели зад зимните метеорологични модели и ранната пролет беше Ел Ниньо. Това е топла фаза на океанско колебание, наречено ENSO. Намира се в екваториалната част на Тихия океан и се редуват топли и студени фази.

Топлата фаза на ENSO се нарича Ел Ниньо, а студената фаза се нарича Ла Ниня. Всяка фаза има своето специфично влияние върху моделите на налягане и произтичащото от това време. По-долу е последният анализ на температурата на океана. Можете да видите топли аномалии над екватора, но студените зони започват да се появяват на изток.

 
Графиката по-долу от NOAA Climate показва напредъка в океанските аномалии в регионите на ENSO. Пиковите топли аномалии са регистрирани през декември. Но бързият спад на температурите започна в началото на тази година, като се очаква целият регион да се превърне в отрицателен цикъл през лятото.


 
Силният подповърхностен студен басейн е основната предпоставка за срив на Ел Ниньо. С помощта на пасатите и океанските течения тези подповърхностни аномалии се движат от запад на изток, като в крайна сметка излизат на повърхността над източната част на Тихия океан.

Това може да се види на изображението по-долу, което е последният анализ на температурите на подземния океан в Тихия океан. Можете да видите дълбока студена аномалия в тропическия Тихи океан. Започва да се повишава в източните райони, охлаждайки температурите на повърхността на океана.Подповърхностно океанско охлаждане

По-долу е графика на CPC анализ/прогноза, която показва дългосрочната прогноза за основния регион ENSO. Можете да видите сезонната вероятност на ENSO, която добре показва текущото прекъсване на топла фаза и появата на много студен цикъл в края на лятото на 2024 г., продължаващ до 2025 г.


 
Разглеждайки океанската аномалия на дълги разстояния от прогнозата на NMME, можете да видите зона със студени океански аномалии, разширяваща се в целия тропически Тихи океан до лятото на 2024 г. Събитие от този мащаб е достатъчно силно, за да има значителен атмосферен отговор през есента и Зимата на 2024/2025 г.

 
Въз основа на всички тези прогнозни данни, ние знаем, че Ел Ниньо е в бърз упадък, с единия крак извън вратата. Но такива големи събития обикновено работят в по-дълги времеви мащаби. Това означава, че отнема известно време на атмосферата да реагира на тези океански промени.

Поради тази причина лятото на 2024 г. ще бъде в средата на преходния период от една фаза на ENSO към друга, създавайки някои необичайни аномалии в процеса.

Повтаря ли се времето? 

За да разберем какво означава подобно изместване за атмосферата, виждаме изображение, което показва повърхностното налягане през някои минали лета на Ла Ниня. Можете да видите, че повърхностната аномалия с високо налягане е обичайният подпис на Ла Ниня през летните сезони в Тихия океан.

 

Разглеждайки действителната прогноза за аномалия на повърхностното налягане, можем да видим всеки подобен модел над тропическия Пасифик. Аномалия с високо налягане се появява в източните тропици на Тихия океан, което показва нарастваща Ла Ниня. Това означава, че през лятото поне тропическата атмосфера вече ще бъде в новия цикъл на Ла Ниня.


 

На този етап трябва да попитаме как са изглеждали подобни преходни периоди в миналото? Решихме да разгледаме данните и открихме няколко години, които имаха подобен преход от зимен Ел Ниньо към летен Ла Ниня.

По-долу е комбинираната лятна аномалия на налягането за всички преходни години, които открихме в миналото. Можете да видите много динамичен модел на аномалии при високо и ниско налягане. Най-очевидният е влак от системи за налягане от Тихия океан през Съединените щати към Атлантическия океан и Европа.

Системите за налягане работят по двойки и забележителна двойка е зоната с ниско налягане в северната част на Тихия океан и високо налягане над Съединените щати и Канада. Друга силна двойка е зона с високо налягане над северния Атлантик, с тенденция към ниско налягане над Европа.

Температурната аномалия за този преходен модел показва температури над нормалните в голяма част от централните и източните Съединени щати и Южна Канада. Но над Европа всъщност можем да видим тенденция за по-ниски температури от нормалното.

Моля, имайте предвид, че някои от студените аномалии са резултат от използването на лета преди повече от 50 години в тази смес, когато общият климат е бил малко по-хладен от днешния.

Вече знаем какво да очакваме това лято. Но докато този минал анализ може да ни покаже какво да търсим, всяка година има своите различия.

Това може да се види най-добре, ако погледнем действителната последна прогноза, която се основава на последните условия в океана и атмосферата, а не на минали данни.

Дългосрочна прогноза за Лято 2024 г. 

Ще разгледаме прогнозните тенденции от моделите ECMWF, UKMO и NMME. Обичаме да използваме различни системи за прогнозиране, тъй като това ни помага да видим повече потенциални сценарии и да видим доколко моделите са съгласни с определен резултат.

ECMWF е статистически по-добър дългосрочен модел, така че обикновено започваме с неговата прогноза. Като цяло моделът ECMWF е на върха по отношение на „надеждността“. Но нито една система за дългосрочно/сезонно прогнозиране не може да се нарече „надеждна“. Това е така, защото ние разглеждаме само тенденциите и как метеорологичните модели се развиват в голям мащаб и за по-дълги периоди.

Прогнозният период, върху който ще се фокусираме във всички модели, е юни-юли-август (JJA 2024). Това обхваща метеорологичното лято и е пикът на най-топлата част от годината в Северното полукълбо. 

Разглеждайки прогнозата за аномалиите на налягането по-долу, можете да видите много подобен модел на анализа, който направихме по-горе за минали такива години: двойка аномалии на ниско и високо налягане над североизточния Пасифик и Съединените щати. Друга такава двойка е високото налягане над североизточния Атлантик и ниското над Европа.

Температурната аномалия в ниските слоеве на атмосферата също е много подобна на минали модели. Не виждаме студени аномалии, тъй като това е само моделирана прогноза. Но ние обикновено разглеждаме модели, при които аномалията е по-висока от околната област.


 

И така, сигналите в тази прогноза показват зона с наднормални температури и по-висока тенденция на горещи вълни над южната част на Съединените щати и нагоре към северните части и горния Среден запад. Друг район е над южните части на Европа.

Поглеждайки по-отблизо модела на температурата на повърхността над Европа, виждаме по-топло от нормалното време над голяма част от континента. Най-силните аномалии и най-много тенденции към горещи вълни са над централните и южните части на континента.

 

Над Северна Америка можем да видим предимно топли аномалии над югозападните Съединени щати, разширяващи се в равнините, северните Съединени щати и горния Среден Запад. Много по-малко силни топли аномалии се откриват над източните Съединени щати.


 

Това показва силна тенденция за продължителни горещини над южната част на Съединените щати, като горещите вълни се разширяват през равнините на север и към горния Среден Запад.

Канада също се вижда по-топла от нормалното в голяма част от страната под въздействието на зоната с високо налягане. Най-силните аномалии са около Големите езера и в Южна Канада

Що се отнася до валежите, можем да видим предимно по-сухи прогнози за континентална Европа. Повече валежи се очакват над северните части, отново заради по-ниското налягане и по-нестабилното време при западните ветрове.

Като цяло има индикация за влиянието на Ла Ниня върху Европа, което обикновено е трудно да се проследи, дори през зимата. Но има някои видими модели, които са подобни на очакваните аномалии на налягането за лятото на Ла Ниня.

Прогнозата за валежи за Северна Америка също показва по-малко валежи над югозападните и западните части на Съединените щати и части от Западна Канада. Повече валежи се очакват в Средния запад, Източното крайбрежие и над дълбокия юг.

Видяхме и температурна аномалия над Средния запад, така че това е интересен сигнал. Но ако знаем как изглежда моделът на налягането, знаем, че Средният Запад ще бъде под по-южен към югозападен поток. Това носи топлина, но също така и влага, която подпомага образуването на гръмотевични бури.

Така че, когато имаме припокриване на увеличени валежи и повишени температури, като над Средния запад, това може да се разглежда като повишена гръмотевична буря.

Ние обаче гледаме тенденциите в началото на лятото, така че картината на валежите ще стане по-дефинирана с нови серии. Но като цяло летният метеорологичен модел над Северна Америка наистина изглежда има видим подпис на Ла Ниня в метеорологичните модели.

Има смисъл, тъй като Северна Америка е много по-близо до района на източника в Тихия океан, така че се очаква да усети ранните промени на новата Ла Ниня, която се появява.
 

UKMO прогноза за лятото

Вторият избран модел е от метеорологичната служба на Обединеното кралство, откъдето идва и името на системата за прогнозиране, UKMO.

По-долу е прогнозата за аномалиите на налягането и тя показва модел, подобен на ECMWF по-горе. Той показва зона с високо налягане над по-голяма част от Канада и северната част на Съединените щати, простираща се над целия Атлантик.


 
 

Зоната с ниско налягане над Съединените щати е фокусирана повече върху южната част на страната. Над Европа зоните с ниско налягане също са разделени на два региона, за разлика от една зона в ECMWF.

Ако погледнем по-отблизо модела на температурата на повърхността над Европа, той е доста различен от ECMWF. Тук виждаме основната тенденция на топлинна вълна повече на изток и север. Западните части все още са под топли аномалии, но моделът на налягане поддържа аномалиите по-ниски.

 
 

Поради голямата зона на високо налягане, обхващаща и двете страни, можем да видим голяма зона със силни топли аномалии над Северна Америка. Пиковите аномалии се срещат в горния Среден Запад и Южна Канада. Южните части на Съединените щати не показват най-силните аномалии, тъй като са под тенденция на ниско налягане.

 
 

Това показва силна тенденция за продължителни горещини в централната и северната половина на Съединените щати, като горещите вълни се разширяват през границата в Южна Канада.

Прогнозата за валежи показва нормални до по-сухи условия в крайните западни и южни части на Европа. Повече валежи се очакват в крайните северни части. Централните части са показани с известен повишен потенциал за валежи.

 
 

Прогнозата за валежи за Северна Америка също показва по-малко валежи над югозападните и северните щати, централните равнини и южната част на Канада. Повече валежи се прогнозират за западното крайбрежие на Съединените щати и над западната и далечната източна Канада. Няма ясна тенденция за източните Съединени щати.

 
В комбинация със силните температурни аномалии в по-голямата част от Съединените щати, това показва силен потенциал за суша за югозападните Съединени щати и равнините.

 

Топ коментари
Виделина Русчева
2024-04-20 07:21:21 Виделина Русчева
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Това не е статия написана, за да бъде разбрана от читателя. Започва една теза, прехвърля се рязко в друга. Ако е превод, то и преводите се редактират и не се допуска аграматичност в излеченията. Прилича ми на на брътвежи от болен мозък. И не Ви се извинявам. Изгубихте ми времето!

Иван
2024-04-20 09:21:01 Иван
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Трудно е за разбиране, но като се прочете няколко пъти се схваща идеята

Последни новини

09:25 Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

09:25 80 млн.лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

09:25 САЩ с нов призив без цивилни жертви сред палестинците

09:23 Зрелостниците ще пишат по вариант едно на втората задължителна матура

09:23 Сам Алтман предложи нов вариант на безусловния базов доход - на всеки да се даде част от ChatGPT 7

09:23 През "високия прозорец" на Ларкин

09:23 Хората над определена възраст трябва веднага да спрат да пият алкохол

09:22 Ивайло Башалов е новият директор на "Пристанищен комплекс Русе"

09:20 Иван Делчев, бос на "Делчев инженеринг": Бизнесът ми не e свързан с политици. Нямам нищо общо с Бойко Рашков

09:20 Синът на Иво Карамански се сгоди

09:20 ЦСКА и Бусато се за нов договор

09:20 Правителството осигурява общо 80 млн. лв. за възнагражденията в държавните висши училища

09:20 Екстрактът от ориз е много полезен за кожата

09:19 МИНА: Инфраструктурата се разглежда като предпоставка за развитието на туризма

09:18 Лоши са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

09:17 Полицаи минаха покрай блок в Бургас и видяха през прозореца смразяваща сцена

09:17 Кой ще бъде следващият президент на Иран след смъртта на Раиси?

09:17 Смъртта на иранския президент Раиси вдигна цената на петрола

09:17 Лъчо Балтанов: Ботев го чакат много добри дни

09:15 Таксиметровите шофьори: Васил Терзиев излъга

09:15 "Грийнпийс" е против реставрирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

09:15 Общински съветници от Смолян дариха 500 козунака на хората с увреждания

09:14 Катастрофа между мотор и кола в Пловдив блокира движението на основен булевард

09:14 Пловдивски сблъсък за халф на Етър

09:14 Земетресение със сила 5,6 по Рихтер разклати Китай

09:11 Нов ръководител в Ботев, ще отговаря за връзката с културните институции в Пловдив

09:11 Бразилска миннодобивна компания търси разширение при електромобилните батерии

09:10 Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

09:10 Китай вече има в Русия 3 пъти повече компании от броя на германските

09:10 Брест е трети във Франция и ще дебютира в ШЛ

Последни новини 0