Защо вентилаторите не помагат и дори са опасни по време на екстремни горещини

Здравните агенции по света исторически предупреждават, че електрическите вентилатори ускоряват натрупването на топлина в тялото

Защо вентилаторите не помагат и дори са опасни по време на екстремни горещини

Когато времето стане горещо, първото нещо, което много от нас правят, е да пуснат вентилатор. Сега обаче учените развенчаха полезността им при изключително високи температури.

Тежките горещи вълни стават все по-често срещани поради глобалното затопляне, което означава, че начините за охлаждане стават все по-важни.

Ново изследване, ръководено от пост-докторант Робърт Мийд от Изследователския отдел по физиология на човека и околната среда в Университета на Отава, използва моделирането на човешкия топлинен баланс, за да тества ефективността на вентилаторите.

В редица сценарии беше установено, че те не „намаляват значително основната температура при висока температура“. Те също не съответстват на охлаждането, осигурено от климатика, каза Мийд в изявление. Допълнителни сравнения с по-усъвършенствано моделиране сред симулации на горещи вълни също подкрепиха това откритие.

„Вентилаторите наистина подобряват изпаряването на потта, но този ефект не е достатъчно силен, за да понижи значително вътрешната температура на тялото ви, когато вече е наистина горещо (над 33-35 C)“, каза Мийд в изявление. „При по-възрастни хора, които може да имат намалена способност да се изпотяват, вентилаторите осигуряват още по-малко охлаждащи ползи. Всъщност дори при по-млади възрастни вентилаторите осигуряват само малка част от охлаждащата мощност на климатика.“

И така, вентилаторите могат да бъдат добри при охлаждане при умерени температури, но това е различна история при екстремни горещини.

Здравните агенции по света исторически предупреждават, че електрическите вентилатори ускоряват натрупването на топлина в тялото по време на изключително горещо време. Въпреки това, насоки, публикувани от 2021 г., предполагат, че вентилаторите все още могат да охлаждат тялото при температури на въздуха до 40 C, като улесняват изпаряването на потта. Въпреки това, най-новото изследване, публикувано в списанието Lancet Planetary Health, предполага, че здравните агенции трябва да продължат да казват на хората да избягват използването на вентилатори, когато температурите на въздуха са по-високи от 35 C. Това е особено вярно за хора с компрометирана способност за изпотяване, като възрастни на възраст 65 години години или повече. Препоръчва се подобряване на достъпа до други методи за охлаждане, като климатизация или изпарителни охладители.

„Поддържането на хладна вътрешна температура е важно за уязвимите хора, но стратегиите за охлаждане като климатизацията могат да бъдат скъпи и вредни за околната среда. От решаващо значение е да подобрим достъпността и устойчивостта на климатизацията и другите форми на охлаждане на околната среда, за да защитим нуждаещите се“, каза Мийд в изявлението. „Вентилаторите все още могат да играят важна роля в това, тъй като те могат да бъдат ефективни за охлаждане при по-ниски температури, което означава, че не е нужно да настройваме нашите климатици толкова ниско. Въпреки това, когато стане наистина горещо, вентилаторът сам по себе си не работи да го отрежеш."

Предишни изследвания показват, че с влошаването на изменението на климата екстремните горещи вълни ще станат по-често срещани. Това означава, че хората ще трябва да се адаптират към променящите се температури.

По-рано тази година данни на Световната метеорологична организация показаха, че миналата година е била най-горещата в историята.

Данните показват, че средната глобална температура през 2023 г. е била с 1,46 C по-висока от прединдустриалното ниво.

Последни новини

07:55 САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

07:50 Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

07:50 Арабските държави могат да изиграят решаваща роля в уреждането на израелско-палестинския конфликт, пише Николай Младенов

07:50 Хубава, пък и талантлива! Вижте сладката страст на Мис България

07:49 Иранският президент е загинал

07:48 Днес Макрон свиква ключово съвещание за Нова Каледония

07:48 Операция "Орфей": България предлага на чужди държави антиките на Божков

07:47 Учени разработиха алгоритъм, който разпознава саркастичното поведение

07:47 40-и Кирило-Методиевските четения се провеждат в Софийския университет

07:47 Иран: Президентът Раиси и външният ни министър са загинали при хеликоптерната катастрофа

07:46 Почетино: Знаем какво трябва да направим, за да сме конкурентоспособни

07:46 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората задължителна матура

07:45 ГОРЕЩО ОТ ФРОНТА: Русия удари тежко по Харков, има много загинали и ранени

07:45 Sky News: Украйна тайно е разположила сили в Харков преди руското настъпление

07:45 Общо 44 висши училища няма да отворят днес, но обявеният от синдикатите протест пред финансовото министерство няма да се състои

07:43 Таксиметрови шофьори излизат на протест на 131 места в столицата

07:43 Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас

07:42 Васил Терзиев излъга, че е провел разговор с таксиметровия бранш, заяви протестиращ

07:42 До края на май - дъждовно. Има опасност от бури и градушки

07:41 Щурм Грац стана шампион на Австрия

07:41 Гуардиола: В един момент се запитах какво правя още в Сити

07:41 Над 46 000 зрелостници се явявят на матурата по профилиращ предмет или по професия

07:40 Малките актьори от ДКТ “Иван Радоев“ще представят "Криворазбраната цивилизация"

07:40 Президентът Раиси и външният министър на Иран са загинали при хеликоптерната катастрофа

07:40 46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

07:40 Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

07:40 Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

07:40 Решават за екстрадирането на Асанж в САЩ

07:40 Руска атака уби варварски шестима в курорт до Харков

07:39 Иранският вицепрезидент Мансури потвърди, че президентът Раиси е загинал при хеликоптерна катастрофа

Последни новини 0