Защо слънцето кара хората да кихат?

Какво е светлинен рефлекс?

Защо слънцето кара хората да кихат?

Ако, когато излезете от тъмна сграда на пълния блясък на слънцето, изведнъж изпитвате желание да кихнете, не сте сами – 1 от 3 души проявяват тази реакция.

Този рефлекс, наречен светлинен рефлекс на кихане, се наблюдава най-малко от четвърти век пр. н. е., когато древногръцкият философ и учен Аристотел задава въпроса: "Защо човек е по-склонен да киха, след като гледа слънцето?"

Фотичният рефлекс на кихане е известен също като „синдром на автозомно доминантно завладяващо хелиоофталмично избухване“, според клиниката в Кливланд или ACHOO. Този рефлекс е автозомно доминантна генетична черта, което означава, че човек има 50% шанс да наследи тази реакция към светлина, ако някой от биологичните му родители я има, според Националния център за биотехнологична информация .

Световното кихане обикновено се случва след излагане на ярка светлина, като слънчева светлина, и най-често при преминаване от тъмнина към светлина, като например след включване на осветлението в тъмна стая. „Това не се задейства от специална дължина на вълната на светлината – причинено е от промяна в интензитета на светлината“, каза д-р Дейвид Ланг, председател на отдела по алергия и клинична имунология в Респираторния институт към клиниката в Кливланд.

Тежестта на светлинния рефлекс на кихане може да варира от човек на човек. При някои светлинното кихане се случва само от време на време. За други ярките светлини могат да предизвикат неконтролируемо кихане няколко пъти подред, отбелязва клиниката в Кливланд..

Проучване от 1995 г. установи, че 33% от около 370 пациенти, разпитани в очна клиника в Алабама, са имали светлинно кихане. По-скорошно проучване от 2019 г. в Китай откри, че около 25% от около 3400 изследвани души показват реакцията.

Учените все още не са сигурни какво точно предизвиква светлинното кихане. Една от възможностите е, че ярката светлина може да стимулира тригеминалния нерв, който има клонове, проникващи в лицето. Светлината, която стимулира клона, водещ към окото, може в крайна сметка да стимулира и клона, който води към носа, каза Ланг.

В проучване от 2010 г. изследователи от компанията за генетични тестове 23andMe в Калифорния откриха две мутации, свързани със светлинното кихане. В допълнение, проучването в Алабама от 1995 г. установи, че светлинното кихане може също да бъде свързано с наличието на изкривена носна преграда. Междувременно проучване от 2019 г. в Япония откри потенциална връзка между този рефлекс и мигрената.

Световното кихане обикновено е напълно доброкачествено, „въпреки че може да увеличи риска от злополука на магистралата или ако се представяте като акробат или на полето“, обясни д-р Уилям Хауланд , медицински директор на Orion Clinical Research в Остин. „Основният начин за справяне със светлинното кихане е да носите слънчеви очила, когато излизате. Антихистамините, които обикновено повлияват алергиите, не влияят на този рефлекс.“

Друг потенциален начин за предотвратяване на светлинно кихане „е чрез прилагане на натиск върху филтрума, жлебът под средата на носа ви, с пръст хоризонтално“, каза Ланг. „Нещо като да си дадеш мустак с пръст.“ Проучване от 2019 г. в Австралия предполага, че този натиск може или да отмени дразненето, което тригеминалният нерв може да изпита от ярка светлина, или да попречи на нервните сигнали, които могат да помогнат за предизвикване на светлинно кихане. 

 

Последни новини

17:25 Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

17:25 Малък софтуерен ъпдейт срина света. Сега си представете по-голям

17:23 Бивш шеф на "Пирогов" каза кое е най-хубавото за България от компютърния срив

17:23 Международен ден на Нелсън Мандела: Поглед в остров Робен

17:21 Сеск Фабрегас продължава на чисто в Комо

17:20 ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между Здравната каса и "Пирогов"

17:20 САМО В ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и "Величие" отвори голям проблем

17:20 В социалните медии започнаха подигравките за глобалния IT срив

17:20 Цеци Красимирова си намери нов мъж

17:20 Защо все повече двойки избират да спят в отделни легла?

17:20 Главчев скръцна със зъби, обяви важна новина

17:20 Калин Стоянов: Апелирам да няма всяване на тревога, работим и няма пряка опасност за хората

17:19 Международният съд на ООН заяви, че политиката на Израел в окупираните палестински територии противоречи на международното право

17:19 Филип Филипов: Имаме нужните футболисти, които да излязат и да победят Лудогорец

17:19 Мотивацията да учим: Съпоставката между заплатите на среднистите и тези на висшистите

17:19 Всички парламентарни групи се обединиха за спешни мерки и общи решения за справяне с кризата с пожарите

17:18 Следващата седмица в ресорните парламентарни комисии трябва да се конкретизира какво е нужно, за да се подобри оборудването на пожарникарите на терен, каза Димитър Главчев

17:17 Санкциите не работят! Западът още доставя компоненти за танкове, дронове и ракети на руската армия

17:16 Беарман: Искам да се боря с Антонели за титлата във Формула 1

17:16 Генчев без дилеми за дебюта

17:15 Шефът на пожарната с извънредни новини за ситуацията в Ямболско

17:15 Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

17:15 Делян Пеевски: Лично аз имам грижата да изнасям истината за Радев

17:15 Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности

17:15 Сривът в IT мрежата бави пристигането на спортисти на Олимпиадата в Париж

17:15 Генчев: Има блясък в очите на футболистите, можем да постигнем поставените си цели

17:15 Референтни курсове на ЕЦБ

17:15 Киното скърби! Почина "Кралицата на мечовете"

17:13 За справяне с безводието в горнооряховското село Стрелец ще бъдат монтирани спирателни кранове към необитаемите къщи

17:13 Отсичат парички „Св. Богородица“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Последни новини 0