Растения държат комарите далеч

Какво ни пази от летните гадини?

Растения държат комарите далеч

Последният път, когато бяхте на барбекю или на открито, бяхте ли изядени живи от комари? Ако не, вероятно е имало някакъв вид репеленти. Репелентите за комари могат да приемат различни форми. Някои са химически, като спрейове за насекоми, факли и др. Други могат да бъдат изцяло естествени – като растенията, които ни пазят от комари. Но какви са тези растения? Това е естествена алтернатива на други репеленти за насекоми, които ще разгледаме по-подробно!

Какво е растението, което държи комарите далеч?

Растението комар – известно също като цитронела – наистина се отнася до цял набор от различни растения. Растенията, които най-често се наричат ​​„цитронела“ или „растения от комари“, са типични за рода Cymbopogon. Това е род растения, известен още като лимонова трева. Видовете Cymbopogon citratus и Cymbopogon schoenanthus често се продават като лимонена трева в магазините за подобряване на дома и градината. 

За да се увеличи объркването, „видът“ Pelargonium citrosum (тук в кавички, защото не е валидно научно наименование) също често се продава като „растение за комари“.

P. citrosum всъщност принадлежи към семейство Geraniaceae, известно също като здравец. Семейството, към което принадлежат истинските лимонови треви, е Poaceae, известно като семейство треви. 

Растенията против комари (тези от Poaceae ) са местни за Африка, Азия и Австралия и по този начин са свикнали да живеят както в горещ, така и в сух климат. Те имат остриета, вариращи от 1-10 сантиметра и могат да растат на височина до 3 метра. Растителните общества, които са доминирани от треви, съставляват почти 25% от земната растителност !

Използване на растения против комари

Растенията против комари имат много приложения освен да действат като репелент срещу комари. Специално C. citratus е известен за различни приложения по целия свят . За да бъде ясно, това са докладвани употреби по целия свят, а не научно или медицински валидирани и препоръчани употреби. Някои от тези употреби включват:

Бразилия: в по-голямата част от Южна Америка растението комар обикновено се запарва за приготвяне на горещ чай. Смята се, че действа като диуретик, успокоително, намалява температурата и лекува мускулни спазми. 

Индия: на Индийския субконтинент растението има голямо разнообразие от приложения. Смята се, че в целия си вид растението прогонва змиите. Етерично масло, цитронела, може да се дестилира от растението и да се използва за лечение на стомашни проблеми. Някои индийци вярват, че къпането в гореща вода, потопена в листата, може да излекува тежки трески и главоболия.

Съединени щати: Лаоските хмонги в щата Минесота използват горещия воден екстракт от цялото растение за заздравяване на рани и фрактури на кости. 
Египет: екстракт от изсушени листа се приема през устата, за да действа като лекарство против спазми.

Тайланд: докато много култури използват екстракт от листа и корени, тайландците използват цялото растение като гарнитура или подправка. 

Как да отгледаме растението комар

Точно като всички растения, растението комар изисква определен набор от условия, за да расте и процъфтява. Нека да разгледаме някои от идеалните характеристики на идеалното местообитание за отглеждане на комари:Издръжливост: USDA определя „ скала за издръжливост “ за това какви минимални температури може да издържи дадено растение. Скалата преминава от зона 1 при -51,1 ℃ до -45,6 ℃ до зона 13 при 15,6 ℃ до 21,1 ℃.

Следователно растенията, които са „издръжливи“ на по-ниска зона, се считат за по-толерантни към по-ниски температури. Растенията от комари обикновено са устойчиви на зони 10-12 . Това означава, че те ще започнат да умират, ако бъдат изложени на температури под нулата (0℃/32℉). В Съединените щати това означава, че те ще растат само на или само навътре от южното и западното крайбрежие. Тези растения трябва да се засаждат само след последната слана за годината. 

Вода: Лимонените треви предпочитат водопад от порядъка на 150-300 сантиметра, но могат да понасят почти един и половина пъти повече. 

Слънце и почва: растенията от комари предпочитат влажна почва и пълно слънце. Историческият ареал на разпространение на растението (Австралия, Африка и т.н.) означава, че то е донякъде устойчиво на суша.

Кои са растенията, които ни пазят от комари?

Растенията, които помагат да се отблъскват комарите, обикновено съдържат естествени репеленти и ароматни масла, които насекомите не харесват. Ето някои от най-ефективните растения за отблъскване на комари:

1. Лавандула (Lavandula) - Лавандулата има силен аромат, който отблъсква комарите. Маслото от лавандула също може да се използва като естествен репелент.

2. Цитронела (Cymbopogon nardus) - Цитронелата е една от най-известните растения за отблъскване на комари. Маслото от това растение често се използва в свещи и спрейове против комари.

3. Маточина (Melissa officinalis) - Маточината има лимонов аромат, който отблъсква комарите. Листата могат да се натриват върху кожата като естествен репелент.

4. Мента (Mentha) - Ментата има силен аромат, който комарите не харесват. Маслото от мента също може да се използва за отблъскване на насекомите.

5. Босилек (Ocimum basilicum) - Босилекът има аромат, който отблъсква комарите. Различни видове босилек, включително лимонов босилек и канелен босилек, също са ефективни.

6. Розмарин (Rosmarinus officinalis) - Розмаринът има силен аромат и може да се използва както в градината, така и в интериора, за да отблъсква комарите.

7. Лимонена трева (Cymbopogon citratus) - Лимонената трева съдържа цитрал и гераниол, които са ефективни за отблъскване на комарите.

8. Невен (Tagetes) - Невените съдържат съединения, които отблъскват комарите и други насекоми. Те също така добавят красиви цветове към градината.

Засаждането на тези растения около дома и в градината може да помогне да се намали броят на комарите в района. Освен това, използването на масла от тези растения върху кожата може да осигури допълнителна защита.

Последни новини

13:55 Бебе пробва уасаби, реакцията му ще ви спука от смях ВИДЕО

13:55 Институтът "Ройтерс": БНР сред лидерите по доверие в България

13:55 Първи за годината случай на маймунска вариола в София

13:55 ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! И "Възраждане" очаквано отряза ГЕРБ - няма да подкрепи правителство с първите два мандата

13:55 Пътнически самолет кацна аварийно в Нова Зеландия, след като един от двигателите му се възпламени

13:54 МЗ избра строителите на 6-те бази за медицинските хеликоптери

13:54 Кола втора ръка: Здрави каросерия и шаси, и надеждна електроника за 20 000 лева

13:53 Калин Стоянов сефтоса новите лични карти, остана ли доволен? СНИМКА

13:53 Членството в Еврозоната ще ни донесе значителни ползи

13:53 Детски хор "Дунавски вълни" изпраща своите абитуриентите с концерт

13:53 Манчестър Юнайтед се отказва от защитник на Евертън

13:51 Шофьоро блъсна две деца в Русе, полицаи го спасиха от линч

13:51 Кората на динята е богата на циртулин

13:51 Една от българките от групата с 50-те милиона в Лондон: Моля се да ми простят!

13:51 Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

13:51 НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

13:50 Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

13:50 Валери заряза Мария Бакалова заради Теодора Мудева?

13:50 Дъщерята на Васил Драганов го сдобри с жена му след жестоката им война

13:50 Светът на киното скърби! Отиде си актьор от „Всички обичат Реймънд“

13:50 ЕКШЪН НА ПЪТЯ: Шофьорка с 2 промила помете четири коли

13:50 Тотнъм набеляза защитник на Монако за заместник на Емерсон Роял

13:49 ГЕРБ-СДС започна совалките за правителство. Първи са ДПС

13:49 Първи на Балканите: Тестват водороден автобус по улиците на София

13:48 Опашки и недоволство в Хасково: Подаваме за лични документи тук, трябва да ги вземем в София

13:48 Случай на маймунска шарка в София

13:47 OMV с нова бранд идентичност за търговската мрежа в ЦИЕ

13:47 Отборът на ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен заминава за Световното ученическо първенство по баскетбол в Китай със знамената на града и България

13:47 Всеки месец по 80 пъба в Англия и Уелс завинаги затварят врати, сочат статистически данни

13:46 Музата на Хърватия пак започна да трупа лайкове с разголени снимки

Последни новини 0