Някои риби се адаптират към мътна вода, като им растат по-големи очи

Научен експеримент го доказва

Някои риби се адаптират към мътна вода, като им растат по-големи очи

Вариациите в качеството на водата значително влияят на зрителната система на африканските риби, особено цихлидата Blue Lips. Ново проучване разкрива, че рибите, отглеждани в мътна вода, развиват по-големи очи и зеници от тези, отгледани в чиста вода, независимо от средата на родителите им.

Роля на възрастта в адаптацията на цихлидите към вода

Проучването, ръководено от Jai Tiarks, наскоро завършил околна среда и природни ресурси в Държавния университет на Охайо , показва, че възрастта играе решаваща роля за това как рибите като цихлидите със сини устни се адаптират към новите подводни условия.

Публикувано в Journal of Experimental Biology , изследването показва, че по-младите риби имат способността да адаптират своята физиология, за да се справят с мътна вода, докато по-старите риби нямат тази гъвкавост.

„Цихлидите са известни с това, че запълват огромно разнообразие от екологични ниши и могат да се адаптират към промените в околната среда“, каза Тиаркс. „Това предизвика голям интерес от еволюционна гледна точка, особено за времето, в което се случва тази адаптация.“

Бистра срещу мътна вода

За да проучат как и кога се случват тези адаптации, изследователите проведоха експеримент, при който отгледаха половината риба в резервоари с чиста вода, а другата половина в резервоари с мътна вода.

Те измерват диаметъра на окото и зеницата както на млади, така и на възрастни цихлиди, откривайки, че по-младите риби развиват по-големи очни структури в отговор на мътни води.

„Когато цихлидите бяха млади, те имаха огромна пластичност и успяха да променят физиологията си, за да се справят с мътните условия на околната среда“, обясни Тиаркс. „Но когато погледнахме рибите, които бяха по-стари, те нямаха същата гъвкавост.“

Разлики в размера на очите и мозъка

Проучването също така отбелязва разликите в моделите на размера на очите и мозъка между млади и стари риби.

Първоначално екипът очакваше, че рибите, отглеждани в мътна вода, ще имат по-големи мозъци, тъй като по-големите очи ще изискват повече мозъчен капацитет за обработка на визуална информация.

Цифровите снимки на техните биологични системи обаче показват, че по-възрастните риби имат относително по-големи мозъци и оптични лобове в сравнение с тяхната дължина и мозъчна маса, за разлика от по-младите риби.

Това предполага, че подобно на бозайниците, рибите изпитват различни сензорни изисквания на различни етапи от живота.

Последици от мътна вода за цихлидите

Проблемът с израстването в бистра вода срещу мътна вода е важен за цихлидите със сините устни, особено предвид променящите се екосистеми в тяхното африканско местообитание.

Обезлесяването е водеща причина за унищожаване на местообитания и увеличаване на мътността на водата. Когато дърветата се изсичат, стабилността на близката почва се губи, което води до отлагане на утайки във водните системи .

„Всеки път, когато има буря, цялата тази почва, утайка и растителност, които са били задържани от дърветата, вече не се задържат на място“, каза Тиаркс. „Всичко това завършва във всеки воден басейн, който е най-близо, и това е пряк стрес за нашите полеви обекти и населението, което живее там.“

Необходими са промени в околната среда

Това проучване предполага, че с влошаването на предизвиканите от човека промени в околната среда някои животински популации, като цихлидите със сини устни, може да продължат да съществуват в по-малко от идеалните местообитания.

За Тиаркс това предлага искрица надежда, че човешкото въздействие върху околната среда не е толкова променящо живота на всички видове, колкото може да изглежда.

„Ние причиняваме и управляваме промени в системите на тези риби“, каза Тиаркс. „Но задържането на примери за видове, които действително могат да се справят с промените, случващи се около тях, е добро напомняне за това колко мощна и гъвкава е природата.“

Това изследване подчертава устойчивостта на природата и адаптивността на определени видове пред предизвикателствата на околната среда, предоставяйки ценна информация за еволюционната биология и усилията за опазване.

Сини устни цихлиди и адаптация към вода

Цихлидите Blue Lips, научно известни като Haplochromis sauvagei, са местни за африкански езера като Малави, Танганайка и Виктория. Тези риби са популярни в аквариумите поради живите си цветове и отличителните сини устни.

Местообитание и поведение

Те виреят в сладководни езера със скалисти субстрати, предпочитайки чиста, богата на кислород вода. Тяхната диета включва водорасли, планктон, малки безгръбначни и детрит. В плен те ядат пелети, люспи и живи или замразени храни.

Цихлидите Blue Lips са mouthbroders: женските носят оплодени яйца в устата си до излюпването, което гарантира по-висок процент на оцеляване. Те са териториални, особено по време на размножаване, като мъжките защитават територии и показват ярки цветове.

Природозащитен статус

Унищожаването на местообитанията, замърсяването на водата и прекомерният улов застрашават тези цихлиди. Обезлесяването и селскостопанският отток влошават естествените им местообитания.

Усилията за опазване са насочени към опазване на местообитанията, контрол на замърсяването, устойчив риболов и регулиране на търговията с аквариуми. Защитените територии и екологичните разпоредби са от решаващо значение за тяхното оцеляване.

Пълното проучване е публикувано в списание Journal of Experimental Biology.

Последни новини

11:55 Тифозите на Лацио с протести срещу Лотито

11:54 Путин третира международното право като тоалетна хартия

11:50 РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРИКЛЮЧИ: Холандците, скочили от хотел в Слънчев брят, се самоубили

11:50 НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

11:50 Добрите трудови практики, научени от децата, се запазват и след като те пораснат

11:49 18-годишен участник в Олимпийските игри почина при инцидент с гмуркане

11:49 Тигрови комари атакуват. Могат да носят някои заболявания

11:48 Направиха репетиция с кораби по Сена за церемонията по откриване на Олимпиадата

11:48 Радина Величкова с титла и рекорд и на 200 метра

11:47 Експерт посочи причината за увереността на Путин за Украйна

11:46 От 1 декември 2025 г. влиза в сила новият регламент на ЕС относно защитата на географските указания за занаятчийски и промишлени продукти

11:46 МВР издирва трима души, пазарували с фалшиви банкноти във Велико Търново

11:45 Лейбъристите ще опитат да подобрят пост-Брекзит търговската сделка с ЕС

11:45 Задържаха шуменец, заплашил да взриви болницата в града

11:45 „Мрачният месец юли“ е новата поетична книга на Калин Терзийски

11:44 Димитър Рачков търси най-артистичните българи

11:44 Меси отхвърлил умопомрачителна оферта от €1,4 млрд. от "Ал Хилал"

11:43 Благотворителна изложба в Казанлък ще набира средства за изграждане на защитено пространство "Детство без насилие"

11:42 Турски новак с към крило на Левски. Бодрумспор привлича

11:42 В Англия разкритикуваха остро “нулевия” Фоудън

11:42 Швейцария редовно обменя информация с Русия и възнамерява да обсъди резултатите от мирната среща на върха за Украйна

11:42 Защо крайната десница остана разочарована на евроизборите в Швеция

11:42 Виктория Томова вече е само на 114 точки от Топ 50

11:42 Блъснаха две деца в квартал "Чародейка"

11:40 За 16-а година в Старозагорските бани организират "Празник на слънцето, билките и водата"

11:40 Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет

11:40 Изпити и матура направиха промяна в групата на Левски за Правец

11:39 Пиян и без книжка: Шофьор блъсна патрулка в Крумовградско

11:39 "Старите кучета" в украинската армия имат нужда от подкрепата на млади бойци

11:39 Ценни съвети как да предпазим дома си в отпускарския сезон

Последни новини 0