Нашият „чист“ живот може да ни разболява

Ексклузивно

Градинарството на закрито има много изненадващи ползи за здравето

Нашият „чист“ живот може да ни разболява

В днешния забързан градски начин на живот често се оказваме откъснати от природата и нейните безброй предимства. Неотдавнашно съвместно проучване обаче хвърли светлина върху един прост, но мощен начин за подобряване на здравето и благосъстоянието ни: градинарството на закрито.

Ползите от градското градинарство на закрито

Докторантът Mika Saarenpää от Факултета по биологични науки и науки за околната среда, Университет в Хелзинки, проведе завладяващо проучване, което изследва въздействието на градското градинарство на закрито върху човешката микробиота и имунната регулация.

Проучването включва две групи участници: едната се занимава с градинарство на закрито, използвайки богата на микроби среда за отглеждане , която имитира горска почва, докато контролната група използва бедна на микроби среда на базата на торф. Резултатите бяха поразителни.

„Един месец градско градинарство на закрито увеличи разнообразието от бактерии по кожата на субектите и беше свързано с по-високи нива на противовъзпалителни цитокини в кръвта. Изследваната група използва среда за отглеждане с високо микробно разнообразие, подражаваща на горската почва“, обяснява Сааренпя.

Нашият „чист“ живот може да ни разболява

Урбанизацията доведе до много удобства, но също така доведе до значително намаляване на излагането ни на различни микроби. Тази промяна е свързана с увеличаване на имуномедиираните заболявания като алергии, астма и автоимунни заболявания.

„Ние живеем твърде „чисто“ в градовете“, подчертава Сааренпя. Дезинфекцираната градска среда, обяснява той, е довела до значително намаляване на излагането ни на различни микроби, променяйки деликатния баланс на микробиотата на нашето тяло. Тази промяна е свързана със загриженото нарастване на имуномедиираните заболявания."

„Нашето проучване показва, че ангажирането със смислени и естествени дейности, като градинарство на закрито, може да помогне за противодействие на тези ефекти чрез увеличаване на разнообразието на нашата микробиота и подпомагане на регулирането на нашата имунна система“, твърди Сааренпя.

Пренасянето на природата у дома е лесно и достъпно

Един от най-вълнуващите аспекти на това проучване е, че увеличаването на излагането на микроби може да се извърши лесно и безопасно у дома през цялата година.

Необходимата площ и финансова инвестиция са минимални. Участниците в проучването са използвали обикновени кутии за цветя и лесно достъпни растения като грах, боб, горчица и салати.

„Все още не знаем колко дълго продължават промените, наблюдавани в микробиотата на кожата и противовъзпалителните цитокини, но ако градинарството се превърне в хоби, може да се предположи, че регулирането на имунната система става все по-продължително“, отбелязва Сааренпя.

Излагане на децата на природата в ранна възраст

Saarenpää подчертава важността на излагането на децата на природата и микробите отрано, тъй като имунната им система се развива бързо през детството.

Той предлага да се въведат кутии за сеене, пълни с богата на микроби почва в детски градини, училища и дори болници, особено в гъсто застроените градски райони.

Въпреки това, Saarenpää също така подчертава необходимостта от предпазливост, като казва: „За да може градското градинарство да донесе ползи за здравето вместо рискове, кожата на ръцете по-специално трябва да бъде непокътната и да се избягва вдишването на прашна растителна среда.“

Възстановяване на връзката с разнообразието на природата

Докато градинарството на закрито предлага практично решение за увеличаване на излагането на микроби , Saarenpää предвижда по-широка цел: създаване на градска среда, която е достатъчно разнообразна, за да осигури необходимото излагане на микроби, без да разчита на специално проектирани продукти.

„Моето изследване подчертава зависимостта на нашето здраве от разнообразието на природата и по-специално от това на почвата“, заявява Сааренпя. Той подчертава фундаменталната истина, че човешкото благополучие е тясно свързано с богатия гоблен от видове около нас.

„В един идеален свят нашите градски пейзажи биха били проектирани да подхранват това разнообразие, осигурявайки естествен източник на полезно излагане на микроби без необходимост от специално проектирани решения“, предвижда Saarenpää.

„Като разпознаваме нашето място в сложната мрежа на живота, можем да създадем градове, които насърчават здравето и устойчивостта на всичките си жители.“

Здраве и щастие от градинарството на закрито

В обобщение, като прегърнем градинарството на закрито, можем да култивираме по-здравословно бъдеще за себе си и нашите общности.

Тази проста, но мощна дейност носи предимствата на природата в домовете ни и ни напомня за сложната ни връзка с разнообразния свят около нас.

Докато отглеждаме нашите растения, ние се грижим и за собственото си благосъстояние, като укрепваме имунната си система и намаляваме риска от хронични заболявания.

Така че нека засадим семената на промяната, една кутия за сеялки наведнъж, и да наблюдаваме как нашите градове се трансформират в процъфтяващи, устойчиви екосистеми, които поддържат здравето и щастието на всички, които ги наричат ​​дом.

Пълното проучване е публикувано в списанието Environment International.

Последни новини

12:56 Помните ли певеца Атанас Панайотов?

12:55 Криминално проявен прободе двама мъже след скандал в "Столипиново"

12:55 Рачков търси артистични българи

12:55 Заплатите на мениджърите на големи американски компании растат все по-бързо

12:55 Газова бутилка предизвика експлозия в жилище в блок

12:55 Пиян и без книжка пробва да избяга от ченгета, натресе се в патрулката

12:55 Готови за дигитални ваучери: Все повече работодатели предлагат социални придобивки

12:54 Хибридна война: Руската пропаганда се разпространява из цяла България за една секунда

12:52 Тойота: Имахме скоростта да спечелим, но...

12:51 Кметът на столичния Слатина е във ВМА със сериозна диагноза

12:51 Анди Мъри гледа на "Уимбълдън" и Олимпиадата ато шанс за перфектен завършек на кариерата си

12:51 Инициативата „Ваканция в библиотеката“ в Самоков предлага разнообразни активности за деца

12:51 ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

12:51 Ще излязат ли криви сметките на Макрон във Франция?

12:50 35% от семействата в раздяла в Стара Загора споделят за война с партньора

12:50 Габриела Георгиева се класира за полуфиналите на 200 метра гръб на Европейското

12:50 Пияна шофьорка предизвика верижна катастрофа в родопско село

12:48 Голям проблем по морето

12:48 Израелската армия предполага, че осем нейни военнослужещи са били убити с противотанкова ракета

12:48 Земята се люлее! Земетресение до София

12:47 След големите скандали миналата година Васил Драганов се сдобри с бившата си жена

12:47 Световната среща на българските медии в Украйна ще бъде открита в деня, в който ще започне работа новото Народно събрание, каза Кирил Вълчев

12:47 Край! Ганчев вече и по документи няма общо с ЦСКА - София, делът на Стоичков намаля

12:46 Потвърдиха случай на маймунска вариола в София

12:45 ПП отказа да се срещне с ГЕРБ: Вашият подход няма как да доведе до управление

12:45 "ТК 15-40" - последна спирка преди Мастърса до 16 г. в Монте Карло

12:45 ОФИЦИАЛНО! ППДБ отрязаха ГЕРБ за преговори

12:45 Седем души са задържани в Пловдив за трафик на мигранти

12:45 След бедствието в Шипка: 300 заявление за помощ

12:44 Коста Стоянов: Строежът на магистралите „Хемус“ и „Черно море“ ще е приоритет за „Възраждане“

Последни новини 0