Коя държава има най-много острови?

И защо една част от света е наводнена с тях?

Коя държава има най-много острови?

Когато става въпрос за броя на островите, коя държава е начело в списъка? Гърция може би? Може би Индонезия? Какво ще кажете за Канада, домът на Арктическия архипелаг?

Победителят - с доста голяма разлика - е Швеция. Тази северноевропейска нация е дом на огромните 221 800 предимно необитаеми острова, според Statista , немска компания, която предоставя статистика. Това число включва острови с площ от 270 квадратни фута (25 квадратни метра), според проучване от 2005 г. в списание Geografiska Annaler: Series B, Human Geography . Това е приблизително с размерите на гараж за една кола.

Финландия, която е на второ място, има приблизително 188 000 острова, докато Норвегия, която завършва челната тройка, е далеч назад с около 55 000, според Statista.

И трите държави са част от Северния регион (който включва също Исландия и Дания). Това повдига интересен въпрос: Защо тази част на света има толкова много острови?

„Това се дължи на това, че те имат особено скорошно минало, от геологична гледна точка“, каза Карин Сиглох, директор на изследванията във Френския национален център за научни изследвания (CNRS). 

„През последните няколко милиона години (~2,6 милиона години) климатът на Земята е имал арктическа ледена шапка и периодични ледникови епохи в Северното полукълбо. Преди това не е било“, каза тя. 

Сиглох обясни, че скандинавските страни сравнително наскоро са преживели нарастване и намаляване на ледниците над скалната основа на всеки 41 000 години.

Ледниковите периоди не са просто продължителен период с определена температура. В рамките на големи ледникови епохи съществуват по-малки ледникови епохи, известни като „ледникови“, и по-топли периоди, наречени „междуледникови“. По време на кватернерното заледяване - продължаващ период с набор от редуващи се ледникови и междуледникови фази, започнал преди 2,6 милиона години - тези студени ледникови периоди се появяват на всеки 41 000 години или така, до преди около 800 000 години, когато започват да се случват по-рядко - приблизително на всеки 100 000 години.

По време на последната ледникова епоха различни скандинавски региони бяха покрити с ледени покривки, които бяха толкова тежки, че „принудиха земната кора да потъне“, според BBC . 

Продължителен топъл период, наречен холоценски климатичен оптимум (5000 г. пр. н. е. до 3000 г. пр. н. е. според лекция на университета в Аризона), е накарал този лед да се стопи и е помогнал на кората, вече освободена от тежестта на леда, да изскочи обратно, според книгата „ Промяна на климата през холоцена (последните 12 000 години) “ (Springer, 2015). 

Това явление - известно като изостатично равновесие - все още кара архипелага Кваркен, единственият естествен обект на ЮНЕСКО за световно наследство във Финландия, да се "повдига" леко всяка година. Годишно печели около 1 квадратен километър земя, съобщи BBC.

Освен това северните страни имат „изненадващо висока топография“, тъй като мантията под региона е много топла, каза Сиглох. „Топлата мантия се разширява и избутва нагоре континентите и океаните, които се намират отгоре.“

Тази комбинация от висок релеф и измиващото действие на ледниците е довело до дълбоки фиорди, оставяйки "парчета скали, стърчащи навсякъде", каза Сиглох.

По време на неледникови периоди глобалното морско ниво е много по-високо, отколкото по време на ледников период. Логиката зад това е проста: когато ледниците се топят, водата им се влива в океана, повишавайки морското равнище. Понякога ефектите са драстични. Преди приблизително 20 000 години по време на последния ледников максимум, който се е случил в последната фаза на епохата на плейстоцена (преди 2,6 милиона до 11 700 години), морските нива са били около 122 метра под днешните нива, според Геоложката служба на САЩ .

Когато по-голямата част от този лед в крайна сметка се разтопи, огромни площи земя бяха наводнени, „като само тези произволни високи точки стърчат като острови“, каза Сиглох.

И така, докато геологията и климатът обясняват защо Швеция и нейните съседи имат огромен брой острови, нещо не е толкова ясно: Каква е истинската дефиниция на остров?

За повечето хора островът е просто ивица земя, заобиколена от вода. Но защо Австралия, която отговаря идеално на това описание, се смята за континент, докато Гренландия, която е само три пъти по-малка и има подобни характеристики, е наречена "най-големият остров в света" от Британика ?

Въпреки че няма стриктна, изчерпателна дефиниция за това какво е „континент“, общият консенсус – и този, който се подкрепя от ThoughtCo, онлайн образователен ресурс – е, че континентът трябва да лежи върху собствената си тектонична плоча. Гренландия, тъй като се намира на северноамериканската плоча, не отговаря на тези критерии, поради което обикновено се смята за остров.

Междувременно Сиглок предположи, че островите на Швеция, строго погледнато, изобщо не са острови.

„„Островите“ на Скандинавия не са острови от геоложка гледна точка“, каза Сиглох. „Те са толкова континентални, колкото и континенталната част; случайно стърчат от водата. Но разговорно казано, те са острови, разбира се, защото са толкова малки.“

Така че, макар да може да се заключи, че Швеция е спечелила островното състезание по технически причини, темата със сигурност подлежи на дебат. 

Авторът на проучването от 2005 г. твърди, че Швеция има само 401 острова, поне когато дефиницията за „остров“ е стеснена до земни тела с постоянни човешки популации, но без постоянна връзка с континента. И така, може би трябва да се съгласим какво е „остров“ — може би е добре да обмислим бъдеща ваканция на уединен „остров“ плаж.

Последни новини

13:25 Пет важни графики за суровинните пазари през седмицата

13:24 Случай на маймунска вариола e потвърден в София

13:24 АИКБ алармира енергийния министър, шефа на комисията по енергетика и председателя на КЕВР за екстремно завишени цени на тока

13:24 Празник на децата творци събира таланти в Попово

13:24 НАП: Бързо и лесно проверяваме здравния си статус онлайн

13:22 Турците очакват да се чувстват като у дома си на Евро 2024

13:22 Миден и Етно уикенд идва в Бургас с кулинарни изкушения и цветни събития!

13:20 Намаляват осигурените, променили пенсионния си фонд в началото на годината

13:19 18-годишен участник в Олимпийските игри трагично загуби живота си при инцидент с гмуркане

13:19 УЕФА ще направи всичко възможно да не допусне руски знамена на мачовете на Украйна

13:18 Полицията в Сливен задържа шофьор с над три промила алкохол

13:18 Гласовете за ДПС в Гренобъл отидоха за "Величие"

13:17 Цените на хранителните стоки в Гърция стремително растат

13:16 Близо 16 000 любители месари са били ранени в Турция през първия ден на Курбан байрама

13:16 МФ отменя реформите на Асен Василев при одита на евросредствата

13:15 Мотор блъсна пиян младеж на пешеходна, откаран е в болница

13:15 БОМБА: Костадин от "Възраждане“ заговори за нови избори

13:15 Кюфтета с гъби кладница (в сметанов сос със сушени домати)

13:15 Отличен успех за българин в LEC

13:14 Мигранти свидетелстват пред Би Би Си как гръцката брегова охрана хвърля хора в морето

13:14 Земетресение разлюля област София

13:13 Тен Хаг разкри кога е разбрал, че остава в Манчестър Юнайтед

13:13 Борбата на артистите с AI за авторски права

13:13 Добруджа обяви шест контроли

13:12 Добруджа се подсили с юноша на Левски

13:12 България е втора по медали на Европейското по канадска борба

13:12 Десетки държави се ангажираха с териториалната цялост на Украйна

13:12 Все повече хора считат, че новините са депресиращи, отблъскващи или скучни

13:10 Изтече запис от тежък спаринг между Девин Хейни и Джервонта Дейвис

13:10 ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Последни новини 0