Кога морското равнище е било най-високо?

Ексклузивно

Морските нива са били изключително високи през последния период от ерата на динозаврите

Кога морското равнище е било най-високо?

Морските нива се покачват, тъй като изменението на климата бързо топи ледниците и ледените покривки. В същото време водата в океаните се разширява в затоплящия се свят. Но дали морските нива някога са били по-високи, отколкото са днес? И кога са били най-високи?

Накратко, морските нива са били по-високи, отколкото са днес. Но все още не е ясно точно кога са били най-високи, въпреки че учените имат няколко идеи.

През последните половин милиард години морските нива вероятно са достигнали своя връх преди 117 милиона години, по време на аптската епоха. По това време, което е било част от периода Креда (преди 145 милиона до 66 милиона години), морските нива са били около 200 метра по-високи, отколкото са днес, според проучване от 2022 г. в списанието Gondwana Research.

„През последните 540 милиона години най-високите нива на морето са били през креда, по времето, когато динозаврите са се разхождали по Земята“. Това обясни Дуе ван дер Меер, водещ автор на изследването, геоучен в областта на петрола и газа и гост-изследовател в университета в Утрехт в Холандия. „Освен това, това са основно спекулации“, каза Джун Коренага , професор по земни и планетарни науки в Йейлския университет.

Когато са се формирали първите континенти

Изследванията на Коренага предполагат, че морските нива са били по-високи много по-рано в приблизително 4,5-милиардната история на Земята, когато първите континенти все още са се формирали и повърхността на Земята е била почти лишена от суша.

В краткосрочен план морското ниво е функция на топенето на леда. Например, когато ледникът Туейтс на Антарктида „Страшния съд“ се разтопи, цялата ледена покривка на Западна Антарктика може да се срути, увеличавайки средното глобално морско ниво с около 3,4 м. В дългосрочен план преместването на континентите и разтягащото се морско дъно също влизат в действие. Коренага вярва, че ранните океани са съдържали повече вода, отколкото днес. От генезиса на планетата океаните може да са се оттичали бавно в мантията на Земята.

Последният път, когато моретата са били над сегашната си височина, е било преди около 120 000 години, по време на последния междуледников период ( преди 130 000 до 115 000 години ). Тогава, когато хората все още са споделяли планетата с нашите братовчеди неандерталец и денисовец. По това време по-топлият климат причинил топенето на антарктическия лед, което е довело до достигане на връх на морските нива с около 6 м над текущата средна стойност.

Земята може да загуби полярния си лед

Тогава климатът се затоплял поради предвидими промени в орбитата на Земята. В съвремието ледът се топи, защото хората изгарят изкопаеми горива. По този начин бързо увеличавайки количеството затоплящ планетата въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата. Така или иначе, топенето на леда означава по-високи морета. И през двата периода обаче Земята е била в дълга ледникова епоха, по време на която планетата е имала полярни ледени шапки. Между големите ледникови епохи Земята може да загуби полярния си лед.

Когато Земята е напълно (или дори почти) свободна от лед, морските нива могат да достигнат 10 пъти по-високи от последните междуледникови периоди. „Ако се върнете преди около 50 милиона години, ще видите, че няма лед в Гренландия ; няма лед в Антарктика“, каза ван дер Меер. „Имахте покачване на морското равнище с около 70 метра.“

И докато нивата на моретата са най-високи, когато нивата на лед са най-ниски, това не обяснява напълно откритото море през Креда, когато 30% от днешната суха земя е била под вода, каза ван дер Меер. По това време тектониката на плочите също играе роля. По-конкретно, ван дер Меер изчислява, че морските нива са били най-високи по времето, когато Южна Америка се отдалечава от Африка, от около 200 милиона до 100 милиона години.

Тези континенти са били раздалечени, докато Южният Атлантически океан се оформял между тях. Според ван дер Меер по-новите океани обикновено са по-плитки от океаните, които заместват. Над слой гореща, полутечна скала, наречена магма, лежи земната кора, която е разделена на големи плочи, които се плъзгат наоколо. Магмата, която излиза на повърхността, може да се втвърди в нова кора. Когато го направи, може да избута ръба на по-стара чиния обратно надолу, за да освободи място.

Старата океанска кора е плътна. Тя притиска магмата отдолу, което води до дълбоки океани, каза ван дер Меер. По-новата кора е имала по-малко време за втвърдяване. Тя е по-плаваща, така че по-новите океани са по-плитки. Това се отразява на морското равнище. „Това е малко като вана“, каза ван дер Меер: Плитката вана задържа по-малко вода, така че морското ниво се покачва.

Креда съчетава липсата на полярен лед с плитки океани за най-високите морски нива през последните половин милиард години. Този период от време, фанерозойският еон (преди 541 милиона години до днес), е най-добре проучен, тъй като това е времето, когато сложният живот - и вкаменелостите - станаха обичайни. Някои от тези вкаменелости са се превърнали в запаси от нефт и газ, а компаниите за изкопаеми горива отдавна са проучвали морското равнище, за да знаят къде да ги намерят, каза Коренага.

Събирането на данни от учените и самият геоложки запис стават по-редки по-назад. Коренага изучава мрачните хадейски и архейски еони, най-ранните части от историята на Земята.

Високите нива на радиоактивни съединения в ранните скали предполагат, че ранните континенти са били по-горещи, по-слаби и все още не достатъчно силни, за да запазят формата си, каза Коренага. Докато континентите се втвърдят, вулканичните острови може да са били единствената суха земя.

В статия в списанието Philosophical Transactions на Кралското общество А , Коренага и колеги изчислили, че повърхността на Земята първоначално е съдържала два пъти повече вода, отколкото днес. Подобно на самите океански плочи, водата може да влиза и излиза от магмата под земната кора. Математиката на Коренага предполага чиста загуба на вода от повърхностните океани за милиарди години.

Ако това е вярно, тогава докато моретата ще продължат да се покачват, най-високите им дни вероятно са в миналото. Първите морета на Земята са били най-високите, защото просто е имало повече вода.

 

Последни новини

07:55 САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

07:50 Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

07:50 Арабските държави могат да изиграят решаваща роля в уреждането на израелско-палестинския конфликт, пише Николай Младенов

07:50 Хубава, пък и талантлива! Вижте сладката страст на Мис България

07:49 Иранският президент е загинал

07:48 Днес Макрон свиква ключово съвещание за Нова Каледония

07:48 Операция "Орфей": България предлага на чужди държави антиките на Божков

07:47 Учени разработиха алгоритъм, който разпознава саркастичното поведение

07:47 40-и Кирило-Методиевските четения се провеждат в Софийския университет

07:47 Иран: Президентът Раиси и външният ни министър са загинали при хеликоптерната катастрофа

07:46 Почетино: Знаем какво трябва да направим, за да сме конкурентоспособни

07:46 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората задължителна матура

07:45 ГОРЕЩО ОТ ФРОНТА: Русия удари тежко по Харков, има много загинали и ранени

07:45 Sky News: Украйна тайно е разположила сили в Харков преди руското настъпление

07:45 Общо 44 висши училища няма да отворят днес, но обявеният от синдикатите протест пред финансовото министерство няма да се състои

07:43 Таксиметрови шофьори излизат на протест на 131 места в столицата

07:43 Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас

07:42 Васил Терзиев излъга, че е провел разговор с таксиметровия бранш, заяви протестиращ

07:42 До края на май - дъждовно. Има опасност от бури и градушки

07:41 Щурм Грац стана шампион на Австрия

07:41 Гуардиола: В един момент се запитах какво правя още в Сити

07:41 Над 46 000 зрелостници се явявят на матурата по профилиращ предмет или по професия

07:40 Малките актьори от ДКТ “Иван Радоев“ще представят "Криворазбраната цивилизация"

07:40 Президентът Раиси и външният министър на Иран са загинали при хеликоптерната катастрофа

07:40 46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

07:40 Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

07:40 Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

07:40 Решават за екстрадирането на Асанж в САЩ

07:40 Руска атака уби варварски шестима в курорт до Харков

07:39 Иранският вицепрезидент Мансури потвърди, че президентът Раиси е загинал при хеликоптерна катастрофа

Последни новини 0