Европа е най-бързо затоплящият се континент

Ексклузивно
Европа е най-бързо затоплящият се континент

Европа е най-бързо затоплящият се континент на планетата, като температурите се повишават приблизително два пъти повече в сравнение със средното за света. Службата за климатични промени „Коперник“ на Европейския съюз и Световната метеорологична служба на ООН (СМО) описаха подробно в доклад последиците от глобалното затопляне и как силните горещини в Европа все повече се отразяват на човешкия организъм, предадоха световните осведомителни агенции.

Средногодишното повишение на температурите в Европа за последните пет години е 2,3 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните стойности, на фона на 1,3 градуса средно глобално повишение, сочи докладът. Стойностите са далеч от поставените цели в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните стойности.

Европа преживя поредна година на повишаващи се температури и интензифициране на екстремните климатични явления, включителни топлинен стрес с рекордни температурни стойности, горски пожари, горещи вълни, загуба на ледникова маса и липса на снеговалежи, каза Елизабет Хамдуш, заместник - ръководител на европейската служба "Коперник". Средната температура на водата на морската повърхност край бреговете на Европа е достигнала най-високото си равнище през 2023 г., сочат европейските данни.

Екстремните горещини създават рискове за здравето на хората. Най-засегнати са тези, които работят на открито, възрастните хора и хората с хронични заболявания като сърдечносъдови болести и диабет. 

Смъртните случаи в Европа, свързани с горещините, се увеличават все повече. През 2023 г. 63 души са загубили живота си в резултат на бури, 44 - в резултат на наводнения и 44 - в резултат на горски пожари, а икономическите загуби, свързани с времето и климата, се оценяват на 13,4 млрд. евро, се посочва в доклада. 

Климатичната криза е най-голямото предизвикателство за нашето поколение. Цената на климатичните действия може да изглежда висока, но цената на бездействието е още по-висока, каза генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Селесте Сауло.

Според данните на СМО и "Коперник" през миналата година месец септември е бил най-горещият в историята на измерванията. За Северна Европа юни е бил най-топъл в историята на измерванията, като голяма част от континента е поразена от горещи вълни при "удълженото лято" от юни до септември. По време на пика на горените през юли 41 на сто от Южна Европа е била изложена на силен до екстремен топлинен стрес, което влошава здравето на хората и може да увеличи риска от заболявания, сред които и сърдечните удари. Учените отбелязват, че смъртните случаи, свързани с горещините, са се увеличили с 30 на сто през последните двадесет години, а през 2023 г. Европа е преживяла рекорден брой дни с "екстремен топлинен стрес".

Дъждовете в Европа са със седем на сто повече в сравнение със средните стойности, като една трета от речната мрежа на континента надвишава високите прагове за наводнения, а 16 на сто от речните нива са над прага за тежки наводнения. Между октомври и декември големите речни басейни като Лоара, Рейн и Дунав бележат рекордни или близки до рекордите нива заради поредица от бури и порои.

На наводнения, засегнали 1,6 милиона души в Европа, се дължат четири пети от икономическите загуби през 2023 г., се посочва в доклада.

Горските пожари на континента са вилнели на територия с размерите на Лондон, Париж и Берлин, взети заедно. Най-големият пожар, регистриран някога в Европа, е бил в Гърция на площ от 958 квадратни километра, регистрирани са и суши на Иберийския полуостров и в Източна Европа.

Алпийските ледници са изгубили около 10 на сто от обема си през последните две години, се посочва още в доклада, предаде БТА.

Директорът на европейската служба "Коперник" Карло Буонтемпо каза, че 2023 г. е била "сложна и многолика" година по отношение на климатичните заплахи."Станахме свидетели на мащабни наводнения, но и на високи температури, естремни горски пожари, тежка суша. Тези явления не само излагат на изпитание природните екосистеми, но и поставят предизвикателства пред селското стопанство, управлението на водните ресурси и общественото здраве", посочи той, цитиран от ДПА.

Последни новини

01:13 Ювентус (Малчика) вкара само пет пъти на Партизан (Червен бряг)

01:07 "Sh1ro" и "donk" закараха Spirit на финал в Белград

01:03 Опетая трябваше да оцелява накрая, но спечели за втори път срещу Бриедис

01:00 Дреновец надви корав противник

01:00 4 зодии забогатяват ненадейно до две седмици

00:57 Резултати и голмайстори на Северозапад

00:56 Bilibili пак би T1 и е на финал на MSI

00:49 Крушарски: В България обичаме да дрънкаме празни чинии

00:48 Моуриньо е готов да приеме офертата ни, твърдят от истанбулски гранд

00:46 Родопа с минимален успех в Стара Загора

00:42 Динамо (Москва) е на победа от титлата на Русия

00:41 Тухел: Липсата на концентрация ни прати на третото място

00:36 Дубълът на Локо (Пловдив) измъкна точка накрая

00:31 Томаш: Започнахме с 9 българи, ето, заповядайте

00:29 ЦСКА - Крумовград 2:2 /разширен репортаж/

00:28 Хикс в Асеновград

00:28 Костов: Стана добър и зрелищен мач

00:23 Пропадането на Хетафе продължи и след този уикенд

00:23 На крачка от финала: Фаворитите Петър и Галена отпаднаха от “Един за друг”, заканиха се, че ще правят бебе

00:21 Загорец повали Гигант

00:19 Катандзаро отстрани Бреша след драма с продължения и чака Вальо Антов и компания

00:18 Мисис България Станислава Андреева ще минe по червения килим в Кан

00:14 Продадоха за $1 млн. на Меси

00:10 Без победител в Павликени

00:10 Йоана Илиева е 11-а на Световната купа на сабя жени в Пловдив

00:01 Хороскопът на Алена: Добър за разговори ден за Близнаците, прикрити недоброжелатели вредят на Раците

00:01 На 19 май 2024 г. да почерпят

00:00 Ракета на хусите порази петролен танкер край Йемен

23:58 Алавес нанесе четвърта поредна загуба на Хетафе

23:56 Севлиево срази Вихър

Последни новини 0