Южното Черноморие е под вода, огромни наводнения заплашват и Гърция

Ексклузивно
Южното Черноморие е под вода, огромни наводнения заплашват и Гърция

 

Воден Ад се опитва да погълне Южното ни Черноморие. Дъждът не спира, общините се борят с бедствието. Царево е най-засегнато, като има евакуирани хора в читалището. Други са заклещени в автомобилите си по непроходимите пътища. Колите плуват. Къмпинг Арапя бе отнесен в морето. Наводнени са стотици домове и хотели.

Прогнозира се, че тази седмица в Йонийско море ще се формира потенциален Medicane, който представлява заплаха от силни валежи за Сицилия и Малта. Очаква се голямо наводнение в Гърция и още порои в България.

Значителна морска гореща вълна в Средиземно море продължава през първия месец от есенния сезон 2023 г., благодарение на все още значителната аномалия на температурите на морската вода в региона. Доминираща характеристика в модела на времето тази седмица над Европа е Heat Dome на запад, с дълбока падина, плъзгаща се над Гърция към Йонийско море. Големи наводнения се очакват над Гърция, докато същата горна вълна може потенциално да развие Medicane в южното Средиземноморие, подобен на тропически циклон (TLC).

Medicane, Средиземноморският тропически циклон (TLC)

Medicane, Средиземноморският тропически циклон (TLC) са тежки метеорологични явления, които често оказват значително влияние върху засегнатите райони. Метеорологичните модели намекват за такава формация над Йонийско море тази седмица, за първи път през 2023 г.

Доминиращото събитие тази седмица е Heat Dome, тласкащо голяма гореща вълна в Западна Европа. Но по-динамично време продължава от двете страни на Омега.. Дълбок циклон причини големи наводнения над Испания миналия уикенд.

Сателитният изглед на НАСА над Европа от понеделник разкри добре тези различни системи. Стабилно време с липса на облаци от Западна до Централна Европа под купола на Omega Blocking High, с център над Иберия, насочваща голям прашен облак от Сахара далеч на север във Франция и Бискайския залив, достигайки Ирландия в понеделник вечерта. 

 

Докато точната линия и интензивността на развиващата се субтропична система все още не са определени според настоящите насоки, различни метеорологични модели предполагат, че силните ветрове и заплахите от наводнения могат да се разпространят към остров Сицилия, Италия и Малта. Тези райони, включително Северна Либия, трябва да наблюдават развитието след сряда тази седмица.

Преди да навлезем в подробности за потенциалното развитие на системата, важно събитие за обсъждане е висок риск от големи наводнения над Гърция от вторник до четвъртък - прогнозира се изключително много дъжд.

ЗА ЧАСТИ ОТ ГЪРЦИЯ СЕ ПРОГНОЗИРАТ ПЪРВИ ИСТОРИЧЕСКИ ГОРСКИ ПОЖАРИ, СЕГА ЕКСТРЕМНИ 400-600 мм. ВАЛЕЖИ И ГОЛЕМИ НАВОДНЕНИЯ

Лятото на 2023 г. в Европа беше погълнато от интензивни горещи вълни, особено в Южна Европа, включително Гърция. В резултат на екстремни, парещи горещини и често много суха въздушна маса се развиха широко разпространени горски пожари. Бурни ветрове и горещо време разпалиха горски пожари. Един от пожарите, които започнаха близо до Александруполис, бързо се разпространи в района на Еврос, причинявайки множество жертви, превръщайки тучната зеленина в изгорена земя и изгаряйки домове, животни и средства за препитание.

Множество големи горски пожари мобилизираха по-голямата част от подкрепата на гръцките въздушни пожарникари. Благодарение на тези горски пожари в цялата страна, събитията от лятото на 2023 г. бяха най-големите в Европа от 2000 г., когато Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) започна да записва данни от европейски държави. Според службата за управление на извънредни ситуации на Copernicus най-големият пожар е опустошил повече от 810 квадратни километра (310 квадратни мили) до края на август, повече от района на Ню Йорк (778,2 квадратни километра или 300,5 квадратни мили). Международна помощ от Албания, Сърбия, Словакия и Чехия помогна за борбата с пожарите.

И така, последното облекчение с по-хладно време и най-накрая малко дъжд пристигна с началото на септември, но сега се повишиха другите опасения. Общият метеорологичен модел над Европа е развил голям, блокиращ Омега максимум, заобиколен от две дълбоки минимуми отстрани. Единият причини големи наводнения в Испания, другият над южните Балкани, а Гърция предстои да направи същото в следващите дни.

Висока влажност над Егейско и Черно море...

Ниските над Гърция постепенно ще се свличат на югозапад към южното Средиземноморие и ще се задълбочават. При наличие на ниска повърхност въздушната маса между юг и север, където се намира системата за високо налягане под топлинния купол, ще внася висока влажност от топлите води на Егейско и Черно море. Това ще развие екстремен приток на много влажна и топла въздушна маса към по-високите терени на Гърция, изсипвайки значителни количества дъжд над страната. Всички налични метеорологични модели предполагат изключителни валежи над 500 мм. през следващите три дни. Някои от тях дори над 1000 мм.

Тези количества, идващи след сухите условия през последните няколко месеца, вероятно ще доведат до големи наводнения в много райони в централните части на Гърция. Не забравяйте, че изгорялата земя също влошава потенциала за наводнения, тъй като почвата е по-податлива на внезапни наводнения и свлачища. Забележете също, че ще последва много дъжд над Йонийско море, където е на път да се образува потенциалната медикана, с енергична конвекция над топлите води.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОПЛА ВОДА НА ЮЖНОТО СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Медиканската формация обикновено изисква много топли температури на водата в Средиземно море. 26 °C е официален праг за развитие на подобен на тропически циклон. През миналото лято рекордните морски горещини над Южна Европа затоплиха водите. Южното Средиземноморие все още отчита температури на морето в диапазона 25-28 °C.

Наблюдаваните температури на повърхностните води в южната и източната част на Средиземно море през лятото и сега през септември остават значително аномални, обикновено от 2 до 4 °C. По-високите температури на морето означават, че има повече влага за гръмотевични бури, следователно повече енергия.

С температури, дори по-високи от 26 °C тази седмица, има повече от достатъчно топлина, за да подпомогне развитието на субтропиците, ако са изпълнени други условия. 

Постоянните топлинни вълни със стабилно време това лято затоплиха водите, така че има толкова много енергия, за да подхранват силни конвективни бури под продължаващото най-ниско ниво. Тези условия понякога продължават да трансформират повърхностния циклон допълнително, за да постигнат субтропични характеристики. Силните морски горещини със сигурност подпомагат развитието им през есенните месеци.

Първо, нека да научим повече за Medicane и колко често се формират. Тези подобни на тропически циклони в Средиземно море често изглеждат много впечатляващи от сателитни/радарни изображения. Но те също са потенциално опасни тежки метеорологични явления, тъй като носят екстремни дъждове и силни ветрове.

КАК СЕ ФОРМИРА МЕДИКАНЕ ИЛИ ТРОПИЧЕСКИ ЦИКЛОН (TLC)

Циклоните се образуват в среда със слабо срязване на вятъра в тропическите региони по целия свят, а подобните на тропиците циклони или медикани изискват подобни условия, за да се образуват в субтропичните региони, например района на Средиземно море. Научните изследвания откриха две предпочитани зони на разпространение, които са статистически най-активни в Средиземно море.

Затворената среда на топлия район на Средиземно море ограничава размера и силата на тропическите циклони. Най-големите медикани могат да достигнат размер от около 300 км. и могат да се доближат или дори да достигнат интензитет на силата на ураганния вятър.

Средиземноморските тропически циклони обикновено продължават между 12 часа и до 5 дни и обикновено преминават през тези три фази по време на живота си:

1. Предоко: Силна конвективна активност заема по-голямата част от структурата на циклона.

2. Стационарна фаза: Око или подобна характеристика се образува, заобиколена от осесиметричната структура на циклона. Обикновено се развиват силни ветрове и обилни валежи. Но скоростите на светкавицата спадат като затворена форма с топла сърцевина.

3. Пътуваща фаза: Последният етап се характеризира с бързо, насочено движение на медикана, често поради взаимодействието с приближаващата фронтална вълна. Има по-малко валежи, но най-силните, най-ожесточени ветрове следват през тази фаза.

Докато първата фаза обикновено се случва над морето, втората и третата фаза са най-опасни, тъй като медиканата може да проследи до крайбрежните райони. Няколко медикани инцидента се случиха, когато циклоните направиха опустошителен удар в Гърция, Италия, Малта, Алжир и Тунис.

Такива примери бяха Зорба и Янос през последните години, с взривни бури, интензивни ветрове и проливни валежи.

Циклоните Medicanes или „TLC“ се считат за потенциално тежки метеорологични явления поради гъстото население на крайбрежните региони по протежение на Средиземно море. Пиковата постижима сила на най-интензивните медикани се оценява като еквивалентна на ураган от категория 1 по скалата на Сафир-Симпсън.

КОИ БЯХА НАЙ-СИЛНИТЕ МЕДИКАНИ В СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО?

 

Докато по-голямата част от медиканите не се превръщат в значими системи и достигат до крайбрежните райони, някои от тях го правят. През септември 1969 г. мощен циклон се образува над южното централно Средиземноморие и предизвика голямо наводнение, оставяйки 600 смъртни случая и повече от 250 000 души без дом в Алжир и Тунис.

Друга интензивен медикан – Celeno, се случи през януари 1995 г. и разви пикови пориви на вятъра от 135 км./ч. През октомври 1996 г. медикана Корнелия се формира в Тиренско море, произвеждайки ветрове със скорост 90 км./ч. до 100 км. от центъра и причинявайки значителни щети от вятър/дъжд на Еолийските острови.

Имаше още един интензивен Medicane Quedresa, който се формира на 7 ноември 2014 г. Той направи директен удар в Малта с добре развита форма и отчетливо око на сушата на острова. 10-минутните постоянни ветрове на системата достигнаха 111 км./ч. с пикови пориви до 154 км./ч. Минималното централно налягане достигна дъното на 978 mbar.

 

През последните десет години имаше и няколко силни медикана. Единият беше медикан Нума през 2017 г., който създаде сателитна структура, подобна на ураган, включително видим цирусов щит за вентилация на горния поток.

През септември 2018 г. тежка медиканна опасност Zorba удари югозападна Гърция, предизвиквайки ветрове със скорост над 100 км./ч., големи вълни и нанасяне на щети до 1,5 м. буря по крайбрежието на Западна Гърция.

 

Мощен Medicane Ianos се сформира на 16 септември 2020 г. и беше първото събитие от сезон 2020/21 Mediterranean Medicane. Янос засегна сериозно Западна Гърция с наводнения и силни разрушителни ветрове.

Последният Медикейн, засегнал южното Средиземноморие, беше в края на октомври 2021 г., образувайки се източно от Малта с големи валежи, докладвани над Сицилия.

ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ НА МЕДИКАНА В ЙОНИЙСКО МОРЕ В СРЯДА

Тъй като горната ниска част постепенно премества ядрото си от Гърция към Йонийско море и южното Средиземноморие, условията на околната среда стават благоприятни за субтропично развитие, циклон с топло ядро. По този начин е възможно образуването на тропически циклон (TLC) или медикан между Гърция, Италия, Малта и Либия тази седмица.

След като системата се формира, тя постепенно ще криволичи през Йонийско море на запад и юг.

Сравнението на метеорологичния модел ECMWF и ICON-EU натрупване на пориви на вятъра показва глобални модели и модели с висока разделителна способност, загатващи силния нисък и ясно изразен максимум на вятъра. Все още обаче не е ясно къде точно и с каква интензивност ще бъде циклонът.

Моделът ICON-EU симулира позицията си по-близо до Сицилия и Малта по-късно тази седмица. Моделът ECMWF го развива по-на юг, по-близо до либийското крайбрежие. И двата модела предполагат, че поривите на вятъра ще бъдат до около 100 км./ч., вероятно дори по-високи, ако развитието стане по-стабилно от очакваното в момента.

 

Прогнозирането на валежите е трудна задача, докато системата не се развие напълно, тъй като това е малък циклон. Но като цяло валежите показват къде ще бъде поставен центърът на най-ниското ниво. Той натрупва много валежи от бури в северните си два квадранта. Малко по-западна позиция би довела до по-голямо въздействие върху Сицилия и Малта.

По-долу са насоките за модела CMC, които показват, че може да възникне дълбоко, симетрично топло ядро. Това обикновено води до медиканна формация, ако/когато циклонът узрее.

Този модел формира медикана в южната част на Йонийско море, като постепенно се придвижва на юг-югозапад към потенциалния излаз на брега на Либия. Образуват се в топли води с температура от близо 26 °C, преминавайки към още по-добри условия на юг. Това може да помогне на системата да се засили в края на тази седмица до следващия уикенд.

Прогноза за вятър и валежи за потенциален Медикейн

Важно геопотенциално ниво в метеорологията, диаграмата от 850 mbar също прилича на системата с топло ядро, като температурите на въздушната маса са най-високи близо до движещото се ядро ​​на системата. В същото време произходът на системата идва от дълбокото горно дъно в Гърция.

Местните жители в Гърция, България, Сицилия, Малта и Северна Либия трябва да следят отблизо развиващата се тежка метеорологична ситуация. Постепенното нарастване на доверието наистина предполага, че либийското крайбрежие може да бъде засегнато най-много, ако потенциалното стигане до сушата се случи в района през уикенда или дни наоколо.

Топ коментари
Тонката
2023-09-06 16:46:37 Тонката
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Аве тъпани смотани вие знаете ли кво значи под вода ве шнорхели тъпи.Перифразирате случая като че ли все едно е като атлантида Много сте прости.Може просто да кажете 1-2 метра ниво на водата ама вие се оляхте.

Последни новини

16:38 Беларус определи като "дискриминационни" ограниченията на МОК за олимпийците й

16:36 Школата по модерен балет "Аксел" ще зарадва силистренци с коледен спектакъл

16:36 НА ЖИВО: Локомотив Пловдив - Пирин 3:0, Хоркаш спаси дузпа

16:35 Росен Желязков увери, че бююджетът ще бъде приет преди Коледните празници

16:35 ЕС разшири иранския санкционен списък във връзка с дроновете за Русия

16:35 Няма шофьори! Варна е пред криза с градския транспорт

16:35 Властта се разтревожи: Няма психиатри и джипита

16:35 Ализе Корне получи "уайлд кард" за Откритото първенство на Австралия

16:33 Подобрената версия на Тръмп: Вивек Рамасвами се включи на живо от тоалетната

16:33 Ваня Григорова е най-търсеното политическо име в Google за България

16:32 Задава се дефицит в световен мащаб на барут

16:32 Навални е преместен от сегашния си затвор на неизвестно мястокъде, съобщиха негови сътрудници

16:32 Колко широко ще отвори ЕС вратата си за Босна и Херцеговина

16:32 Момченце оцеля след падане от четвъртия етаж на блок в Ямбол

16:32 Водата в Остър камък вече е годна за пиене, уранът е в норми

16:31 Застъпнически кампании на шест ромски женски клуба в страната защитават правата и интересите на ромските жени

16:31 Предприемач от Пазарджик дари петцифрена сума на Хебър

16:30 Потвърждават се прогнозите за 40 сантиметра сняг на 15-16 декември

16:30 „Ергенът“ Виктор прави „чук и бег“ с нова мадама

16:30 Европа се опълчи на ГМО версия 2.0

16:30 Представители на общините на национална конференция в столицата

16:30 Владимир Путин участва в церемонията по пускането на вода на нови ядрени подводници

16:30 17-годишен подкара кола с табели менте в Добричко

16:30 Украински военни: Русия предприема нови масирани атаки с танкове срещу Авдеевка и Мариинка

16:30 Богати хора и големи компании са готови да инвестират в Левски

16:30 4-годишно дете падна от четвъртия етаж на блок в Ямбол

16:30 Зеленски изненадващо пристигна във Вашингтон

16:30 10 месеца затвор получи трафикант на мигранти, заловен край Пловдив

16:30 ЕС дава 87 млн. лв. на общините за рекултивация на депата за отпадъци

16:29 Дъвченето на твърда храна помага за по-бързо отслабване

Последни новини 0