УЧЕНИ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Океанът ще погълне Джорджия

Ексклузивно

Домовете на близо 84 000 души вече потънаха през 2020 г.

УЧЕНИ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Океанът ще погълне Джорджия

Нова карта показва, че части от Джорджия може да бъдат погълнати от океана, ако морското равнище продължи да се покачва. Експерти предупреждават, че крайбрежните държави ще понесат някои от най-лошите последици от изменението на климата.

Плажните градове може да се изправят пред водно бъдеще в рамките на един живот, на фона на предупрежденията, че морското равнище може да скочи драстично до 2100 г., променяйки формата на американските брегове. Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) създаде интерактивна карта, показваща как бреговата линия на страната ще се промени при различни покачвания на морското равнище.

Предвижда се морското ниво да се повиши, тъй като ледените покривки, особено около полюсите, продължават да се топят. Само Антарктика съдържа достатъчно замръзнала вода, която би повишила морското равнище с астрономически 60 метра, ако се разтопи цялата. Това смятат учени, анализиращи тенденцията. Въпреки това, пълната загуба на ледени покривки може да отнеме хиляди години, а загубата на ледени покривки е изключително трудна за прогнозиране. Например, може да има внезапен колапс, който измества огромно количество вода в океана почти мигновено, докато ледът се разпада и топи.

Междуправителственият панел на ООН по изменение на климата (IPCC) изчислява, че е вероятно да има до 1,10 метра покачване на морското равнище до 2100 г. Разбира се, ако глобалните емисии на парникови газове не бъдат смекчени, но каза повишаване на морското равнище "от 2 или повече метра не може да се изключи."

Интерактивната карта на NOAA, достъпна на нейния уебсайт, показва как изглеждат САЩ в момента, с текущите нива на морето за средно високо ниво на висока вода (MHHW), което е средното ниво на най-високия прилив всеки ден, наблюдаван за период от 19 години.

Но инструментите на картата показват как ще бъде засегната Грузия, ако морското равнище се повиши с различни нива. Зоните на новия океан са означени в светло синьо. И преместването на морето на 2 метра по-високо, както се рекламира като възможно за 2100 г., показва как състоянието ще се промени в резултат на това.

Голяма част от крайбрежните окръзи Камдън, Глин, Макинтош, Либърти и Брайън са драматично потопени. Окръг Глин, който е бил дом на повече от 84 000 души през 2020 г. според преброяването от тази година, дори ще загуби квартали около седалището на окръга Брънзуик.

Град Савана изглежда ще загуби част от бреговата линия на реката, докато части навътре във вътрешността като окръг Чатъм са засенчени, за да покажат, че ще бъдат под вода.

По-нататъшното увеличение разкрива зелени петна, които показват региони, които има вероятност да страдат от редовни наводнения, като районите около потока Black Creek и Little Hearst Branch, както и пристанището на Savannah-Garden City ще бъдат засегнати. И конгресният център на Савана ще бъде разположен под водата, показва картата, докато от другата страна на река Савана надигащите се води биха отнели паметника на Втората световна война.

Предишен анализ на National Geographic през 2013 г. предполага, че докато значителна част от бреговете на Атлантическия океан и Персийския залив ще изчезнат под водата, включително части от Ню Йорк и цялата Флорида , ако всички ледени покривки на света се разтопят, Западното крайбрежие също ще бъде засегнато.

Дори при по-малко екстремни сценарии, покачващите се морски нива ще превърнат хълмовете на Сан Франциско в острови, докато Централната долина ще се превърне в нов, голям залив. Големи части от Лос Анджелис и Сан Диего също ще изчезнат , докато Калифорнийският залив ще се приближи до националния парк Джошуа Трий.

Дейвид Торнали, професор по наука за океана и климата в Лондонския университетски колеж, предупреди, че до 2100 г. остава само един живот, като каза пред Newsweek , че значителни покачвания на морето „ще се случат, ако не предприемем стъпки за намаляване на нашите емисии на парникови газове (парникови газове)."

Но той предупреди, че дългосрочните ефекти вероятно ще бъдат още по-драматични. „В дългосрочен план, дори при сценарии с по-умерени емисии, покачването на морското равнище след няколкостотин години се очаква да бъде над 10 метра“, каза той.

 

Последни новини

08:30 Бивш шеф на Пентагона коментира изпращането на войски на НАТО в Украйна

08:25 Шефът на СОС с абсурдни думи за хаоса с движението: Това е положението, каквото е, такова

08:25 Григор Димитров запази позиция в топ 10 на ранглистата

08:25 Депутатите се събират на извънредно заседание за пенсиите

08:22 Новият президент на Тайван положи клетва, Китай с мигновена реакция

08:21 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората матура

08:20 Клоп към феновете на Ливърпул: Вече съм един от вас

08:20 СТАВА ГОРЕЩО! Огромно недоволство срещу Васил Терзиев - таксиджии блокират безсрочно София, обвиниха го в лъжа

08:20 Кралят на Саудитска Арабия влиза в болницата

08:20 Станислав Генчев с ясно условие към Сираков

08:20 МО на Русия съобщи за унищожаване на гаубица M777 на разстояние 28 км в посока Херсон

08:20 Потвърдено! Президентът на Иран е загинал

08:19 Пореден случай: Дете шофира, а майка му го снима

08:19 "Криворазбраната цивилизация" е премиерният спектакъл на детската театрална студия при Плевенския театър

08:19 ЦСКА и Бусато се разбраха за нов договор

08:18 Официално: Григор Димитров остава сред най-добрите в тениса

08:16 Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че е разговарял с нас

08:16 Фернандо Каранга приключи с ЦСКА?

08:14 По вариант 1 ще пишат зрелостниците по всички предмети от днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет

08:14 Зрелостниците ще работят по вариант едно на втората задължителна матура

08:12 Столична община обжалва решението на съда за новото движение по "Патриарха"

08:12 Русия нанасе удар по курорт край Харков

08:09 Американските военни части се изтеглят от Нигер до средата на септември

08:09 Георги Търтов се завърна в групата на Славия

08:08 Ебрахим Раиси – от главен прокурор до президент и непримирим критик на Запада

08:07 : Левски уреден със стабилен и без евротурнирите

08:07 Един човек е загинал, а 14 са ранени при 10 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР

08:07 Общо 23 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие

08:07 Самодейци от Банско, Велинград и Благоевград подкрепиха каузата "Старото читалище"

08:07 Русия удари покрайнините на Харков, жертвите са най-малко 11

Последни новини 0