Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна

Ексклузивно
Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна
Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна
Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна

Четири дни след като бурята Даниел връхлетя източния либийски град Дерна, отнасяйки цели семейства и домовете им, либийците се мъчат да разберат как е могло да се случи такова бедствие. Властите предупреждават, че 20 000 може да са загинали, пише Middle East Eye.

И все пак в часовете преди язовирът в покрайнините на Дерна да се скъса, причинявайки катастрофални наводнения, властите и жителите изглежда са били наясно с непосредствения риск за живота.

Източници на място и публични изявления на либийските власти разкриват объркан и неясен отговор на опасностите, както в часовете преди бедствието, така и в съдбовната нощ, когато дъждовете поразиха Източна Либия.

В четвъртък ръководителят на Световната метеорологична организация каза, че "повечето от човешките жертви" е можело да бъдат избегнати, ако са били издадени подходящи предупреждения от властите и е била извършена евакуация.

Бурята Даниел вече бе причинила хаос в Турция, Гърция и България (б.р. където над 260 водоема са за ремонт, а язовир "Хаджи Яни" над Царево се нуждае от спешен ремонт), когато достигна бреговете на Либия в неделя. Международните обсерватории предупредиха либийските власти, които са разделени между две конкуриращи се правителства на изток и запад, за опасността, която крие бурята.

Длъжностни лица в района на Киренайка в източната част на Либия отговориха, като обявиха полицейски час в събота в няколко града, като се съсредоточиха особено върху Бенгази, най-големият град в района, който се очакваше да бъде най-тежко засегнат.

Осама Хамад, министър-председател на източното правителство, поиска от своя министър на местното управление Сами ал-Дауи да сформира кризисен екип, "за да подготви и вземе предпазни мерки за справяне с всякакви извънредни последици".

В крайна сметка Бенгази до голяма степен не пострада от значителни щети, въпреки че главните пътища между крайбрежните градове бяха силно засегнати. Вместо това дъждът се събра в хълмистия Джабал ал-Ахдар или района на Зелената планина със 17 часа обилен дъжд, докато най-накрая дъждът намаля около полунощ в неделя.

Реактивно - не проактивно

Тази нощ започнаха да валят призиви за помощ от градове и села в и около Зелената планина, като Шахат и Суза, където водите се покачваха бързо и блокираха жителите в домовете им.

Въпреки че е известно, че ниско разположените райони под Зелената планина са най-податливи на щети от наводнения по време на годишни дъждове, местните власти и службите за спешна помощ не успяха да евакуират хората от тези региони.

Вместо това, източници в района казаха на MEE, властите решиха да реагират и в крайна сметка обявиха засегнатите градове за зона на бедствие. Тогава вече беше твърде късно.

Нещата се влошиха, тъй като Либия е разделена от две конкуриращи се правителства: призната от ООН администрация в Триполи и една на изток, подкрепена от мнозинството от депутатите и източния командир Халифа Хафтар.

Базираното в Триполи правителство на националното единство (GNU) публикува изявление, в което признава очакваните порои в Зелената планина и уверява, че екипите за спешна помощ са готови да реагират, но то няма власт или присъствие в източната част на Либия.

Късно в неделя вечерта министър-председателят на GNU Абдулхамид ал-Дбейба каза, че е обяснил на всички съответни служби да осигурят подкрепа, когато е необходимо и дори увери, че правителството му ще поеме отговорност за компенсиране на хората за щетите, които се очаква да бъдат причинени.

Кметът на Дерна, Абдел Монейм ал-Гаити, обяви комендантски час в своя град в 19:00 ч., описвайки го като подготовка за бурята, която вече преминава през районите на Зелената планина, включително град ал-Байда, на 100 км.

Общината дори пусна снимки на Гаити, ръководещ операциите и подкрепящ комендантския час в неделя вечер, докато водите бързо се покачваха и видеоклипове циркулираха онлайн, показващи граждани, хванати в капан в домовете си.

Междувременно експерти, някои от които миналата година установиха, че язовирите в долината на Вади Дерна са уязвими от срутване, издадоха предупреждения и казаха, че жителите в района трябва да бъдат предупредени за опасността.

Въпреки това местните власти и разделените правителства продължиха да твърдят, че ситуацията е под контрол, като властите в Дерна отрекоха съобщенията за предстоящото срутване на язовира, въпреки многобройните новинарски статии, съобщаващи за това.

Покачване на водите

От 23 вечерта в неделя спешните отделения на болницата в Дерна получаваха непрекъснати обаждания от бедстващи жители, особено тези в провинцията нагоре по течението, където домовете започнаха да се наводняват.

В Дерна либийците, живеещи в сградите, минаващи покрай долината, видяха безпрецедентно количество вода, бликаща по канала, минаващ между язовира и морето. Местните власти продължиха да призовават хората да си останат по домовете.

Водите в канала нарастваха с все по-голяма ярост, излизаха от бреговете и достигаха околните пътища и сгради. Около 1.30 сутринта екипи за реагиране бяха изпратени в няколко квартала, като постъпиха сигнали, че хората са блокирани и се давят.

Жител на ал-Байда, който пожела да остане анонимен, каза на MEE, че се е сблъскал с тежки наводнения в собствения си дом, когато започнал да получава видеоклипове от Дерна, показващи порои, бушуващи по канала.

"Веднага се свързах с роднините си, живеещи близо до канала и спешно ги инструктирах да се евакуират на по-безопасно място и да предупредят другите за сериозността на ситуацията", каза той.

Те последваха инструкциите му и се преместиха от улица Ал-Уади, която минава покрай канала, в по-безопасна част на града.

Оцелелите от Дерна, които в момента са в ал-Байда, казаха на MEE, че са чули звук като експлозия в 2.30 сутринта. Дигата се беше скъсала, съобщиха от News.bg

Те казаха, че внезапно наводнение е разкъсало няколко района на града, включително историческия стар град. Жителите на улица Ал-Уади бяха отнесени в морето. Отнесени са високи жилищни сгради на осем етажа. Водата се излива в Дерна с приблизително 3500 кубически метра на час.

 

Това съвпадна с пълно прекъсване на захранването и комуникациите. Властите започнаха да да се появяват, признавайки мащаба на бедствието и призовавайки за незабавна намеса.

Един оцелял, идентифициращ се само като А, описва пред MEE момента, в който водата го е достигнала. "Бяхме на покрива на нашата четириетажна къща, опитвайки се да избягаме от наводнението. Но всичко, което остана от семейството ми, съм аз. Останалите изчезнаха, след като водата ни отнесе, оставяйки ме сама на една от улиците на града. Все още търся телата на моето семейство, но без успех."

Днес Дерна търси мъртвите си и ги погребва, когато може. Градът бързо остана без чували за трупове.

Телата се транспортират в камиони от центъра на града до райони като Дар ал-Хамар южно от града и Мартуба, където са погребани хиляди жители на града. Екипите за спасяване, възстановяване, оценка и помощ се борят с ограничени ресурси.

Много от мъртвите лежат на улицата и чакат да бъдат идентифицирани, морето връща повече с всеки изминал ден. Водолазите са готови да претърсят водите, но те остават твърде бурни засега.

Инструкторът по свободно гмуркане Дея Абу Зариба каза пред MEE: "Основното предизвикателство за водолазите е промяната на цвета на морската вода до червеникава глина, което силно пречи на видимостта. Морските условия са изключително коварни, характеризиращи се със силни подводни течения, вълни, достигащи до два метра височина."

"Морското дъно в този район е осеяно с остри скали и строителни отломки, което представлява значителен риск за водолазите и потенциално води до по-нататъшна загуба на живот, вместо възстановяване на телата на жертвите."

Последни новини

04:22 Тежка катастрофа на магистрала в Южна Турция, загинали са поне 10 човека ВИДЕО

04:15 Истинска катастрофа! Тези двойки зодии не могат да бъдат заедно...

03:58 Най-малко трима загинали при наводненията в Армения, села в Грузия са откъснати от света

03:17 Драма в Дания прати титлата при Мидтиланд в последния кръг

03:15 Мистерията падна! Ускорете бързо метаболизма си с тези 2 добавки...

02:52 Фабиан Марожан е следващият съперник на Григор Димитров

02:38 Грузинската президентка призова за радикални реформи преди парламентарните избори

02:26 Хиляди са евакуирани в Бангладеш заради тайфун

02:20 Спрете да ги носите! Ето кои цветове привличат комарите...

02:11 Осем български победи на "Купата на кмета" в Бургас

01:49 Бившият руски президент Медведев заплашва Полша с "радиоактивна пепел"

01:43 Костюк и Гарсия се класираха за втория кръг в “Ролан Гарос”

01:26 Феновете на Лацио поздравиха Левски за юбилея

01:15 Това е вашият знак! 4 сигнала, че сте на грешен път в живота

00:55 Последни данни за положението с COVID-19 у нас за денонощие

00:55 Президентът на Литва обяви победата си на президентските избори, съперничката му призна поражението си

00:42 Холивуд снима филм за вдъхновителя на Black Lives Matter

00:38 Пари за Овена, а Телецът е подложен на изпитание

00:36 Йоанис Папапетру: Като в приказка сме

00:34 Барса записа победа в последния мач на Шави Ернандес

00:33 Удинезе срази и разплака Фрозиноне

00:28 Национал бъркал на строежа

00:26 Героят Слукас: Бихме Реал и Фенербахче с по 15 точки, може ли някой да ни каже нещо?

00:26 Волейболистите ни тренират като , селекционерът ги иска и на мачовете

00:23 Солидна драма и гол в добавеното време остави Емполи в Серия А

00:20 Емполи се спаси от изпадане след драма, Фрозиноне ще играе в Серия Б

00:18 Русия разруши международното летище в Запорожие

00:18 Президентът на ПАО: Ние не броим победите и загубите, а само спечелените купи

00:10 Истински съкровища: Мъжете от тези 4 зодии стават най-добрите бащи...

00:04 Лацио завърши сезона с равен срещу изпаднал

Последни новини 0