Най-голямата геомагнитна буря от почти 20 години удари Земята

Ексклузивно

Полярно сияние се вижда от България. Бурята стигна до G5, което е изключително силна. Възможни са сривове на комуникационната система и проблеми в напрежението

Най-голямата геомагнитна буря от почти 20 години удари Земята

Снимка Имре Дузмат

Необичайна червена светлина притесни хората в България. Много от вас ни изпратиха снимки на червеникава светлина, която прилича на пожар, но явлението се забелязва и от Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Става  въпрос за полярно сияние, следствие от силната магнитна буря, която се очаква да удари планетата ни.

Полярно сияние се вижда от България. Бурята стигна до G5, което е изключително силна. Възможни са сривове на комуникационната система и проблеми в напрежението.Полярно сияние се виждат и допри от тропиците. 

 

 

Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

 

За първи път от януари 2005 г. насам Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) издаде предупреждение за силна геомагнитна буря. Изключително високоскоростна плазма от Слънцето се приближава към Земята.

 

Нашата планета ни защитава добре благодарение на магнитното си поле, но е важно да сме наясно с последиците от най-мощните геомагнитни бури. Силната буря може да предизвика широко разпространени проблеми с контрола на напрежението и да създаде неприятности с навигацията и функционирането на спътниците, които са ни необходими за ежедневната дейност - от комуникации до навигация. Тя може да доведе и до прекъсване на радиовръзката.

 

Новините обаче не са изцяло лоши. Очакват ни и впечатляващи полярни сияния (поне в някои части на света). При взаимодействието на слънчевата плазма с магнитосферата на Земята частици ще летят наоколо и ще се удрят в атмосферата. В зависимост от газа, с който взаимодействат, те излъчват различни цветове.

Количеството и енергията на прииждащата плазма са толкова значителни, че полярните сияния ще се виждат на по-ниски магнитни ширини от обикновено - може би чак до северна Калифорния в САЩ и до северна Германия в Европа. В Южното полукълбо, Тасмания и южния остров на Нова Зеландия би трябвало също да има известно небесно светлинно шоу.

Причината за всичко това се крие в огромно и изключително активно слънчево петно, наречено AR3664. През последните няколко дни то бе отговорно за няколко слънчеви изригвания. Слънчевото петно е широко колкото 16 Земи, подредени една до друга - толкова голямо, че може да се види с просто око.

Поне пет коронални изхвърляния на маса са се насочили към Земята. Възможно е три от тях да се комбинират в "канибал" - това е ситуация, в която последващо изхвърляне на коронална маса е по-бързо от предишните. Така то ги настига, слива се с тях и удря планетите по пътя си като едно своеобразно цунами от плазма.

 

Плазмата ще достигне Земята още днес - 10 май. По-голямата част от нея ще падне в събота. Геомагнитната буря ще продължи до 12 май.

 

На всеки слънчев цикъл (който трае около 11 години) се случват около 100 силни геомагнитни бури. Екстремните слънчеви бури са много по-редки - само четири на цикъл. Но например последният беше странен и нямаше нито една от този тип. Последната екстремна геомагнитна буря беше на Хелоуин 2003 г. и причини прекъсване на електрозахранването в Швеция и повреди електрически трансформатори в Южна Африка.

 

Източник: IFLScience

 

Защото полярното сияние беше червено ?

Полярни сияния ), известни още като аурори (aurora) , се наблюдават на различни височини в атмосферата на Земята поради взаимодействието на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Двете основни вида аурори са аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини).

1. Аурори на голяма височина: Те се намират обикновено на височини между 80 и 300 километра  над повърхността на Земята. Те са предимно съставени от атоми кислород и са отговорни за зелените и червените цветове, които се виждат в аурорите. Високоенергийни слънчеви частици се сблъскват с атомите на кислорода на тези височини, което ги кара  да излъчват светлина.

2. Аурори на ниска височина: Понякога може да се наблюдават аурори на по-ниски височини, по-близо до повърхността на Земята, обикновено до 100 километра  над земята. Те често са червени или розови и се дължат на молекули азот. Те са по-редки  и се случват, когато слънчеви частици проникват по-дълбоко в атмосферата.

Височината на аурорите може да варира в зависимост от няколко фактора, включително типа и енергията на входящите слънчеви частици, силата на магнитното поле на Земята и географското местоположение. В региони близо до полюсите вероятно ще видите аурори на по-ниски височини, защото магнитните поли на Земята се сближават близо до полюсите, което позволява на заредените частици да влизат в атмосферата на по-ниски височини. В ниските ширини (например България )   аурорите обикновено се наблюдават на по-големи височини.

 

Вижте снимки от Метео Репортер 

Небето близо до София | София, България

Небето близо до София
 

Полярно сияние над гр. Кула и крепостта Кастра Мартис | Кула, България

Полярно сияние над гр. Кула и крепостта Кастра Мартис

Полярно сияние и от Враца | Враца, България

Полярно сияние и от Враца
 

Северно сияние Лом | Лом, България

Северно сияние Лом
  

 

 

Северното сияние над София | София, България

Северното сияние над София
 

Страхотна снимка на полярно сияние и от град Лом | Лом, България

Страхотна снимка на полярно сияние и от град Лом

Северното сияние видяно и от град Годеч | Годеч, България

Северното сияние видяно и от град Годеч
 

 

 

 

 

Последни новини

13:25 Пет важни графики за суровинните пазари през седмицата

13:24 Случай на маймунска вариола e потвърден в София

13:24 АИКБ алармира енергийния министър, шефа на комисията по енергетика и председателя на КЕВР за екстремно завишени цени на тока

13:24 Празник на децата творци събира таланти в Попово

13:24 НАП: Бързо и лесно проверяваме здравния си статус онлайн

13:22 Турците очакват да се чувстват като у дома си на Евро 2024

13:22 Миден и Етно уикенд идва в Бургас с кулинарни изкушения и цветни събития!

13:20 Намаляват осигурените, променили пенсионния си фонд в началото на годината

13:19 18-годишен участник в Олимпийските игри трагично загуби живота си при инцидент с гмуркане

13:19 УЕФА ще направи всичко възможно да не допусне руски знамена на мачовете на Украйна

13:18 Полицията в Сливен задържа шофьор с над три промила алкохол

13:18 Гласовете за ДПС в Гренобъл отидоха за "Величие"

13:17 Цените на хранителните стоки в Гърция стремително растат

13:16 Близо 16 000 любители месари са били ранени в Турция през първия ден на Курбан байрама

13:16 МФ отменя реформите на Асен Василев при одита на евросредствата

13:15 Мотор блъсна пиян младеж на пешеходна, откаран е в болница

13:15 БОМБА: Костадин от "Възраждане“ заговори за нови избори

13:15 Кюфтета с гъби кладница (в сметанов сос със сушени домати)

13:15 Отличен успех за българин в LEC

13:14 Мигранти свидетелстват пред Би Би Си как гръцката брегова охрана хвърля хора в морето

13:14 Земетресение разлюля област София

13:13 Тен Хаг разкри кога е разбрал, че остава в Манчестър Юнайтед

13:13 Борбата на артистите с AI за авторски права

13:13 Добруджа обяви шест контроли

13:12 Добруджа се подсили с юноша на Левски

13:12 България е втора по медали на Европейското по канадска борба

13:12 Десетки държави се ангажираха с териториалната цялост на Украйна

13:12 Все повече хора считат, че новините са депресиращи, отблъскващи или скучни

13:10 Изтече запис от тежък спаринг между Девин Хейни и Джервонта Дейвис

13:10 ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Последни новини 0