САЩ планират да спасят петнистите сови, като убият 450 000 бухали

Ексклузивно

В очакване на присъдата

САЩ планират да спасят петнистите сови, като убият 450 000 бухали

В опит да спасят застрашената пъстра сова, американски служители за дивата природа предложиха противоречив план за унищожаване на близо половин милион забранени сови. Остава един въпрос – може ли вътрешният баланс на природата да бъде възстановен чрез накланяне на везните?

Според доклад на Associated Press (AP) стратегията на Службата за риба и дива природа на САЩ има за цел да подкрепи намаляващите популации на петнистите сови в Орегон, щата Вашингтон и Калифорния.

Документи от агенцията разкриват плана, включващ унищожаването на до 450 000 забранени сови за период от три десетилетия.

Сблъсъкът на совите

Петнистите сови се борят за адаптация и оцеляване. Техните по-големи братовчеди, кукумявките, са нахлули от източната част на САЩ в територията им на западното крайбрежие, тласкайки ги към потенциално изчезване поради конкуренцията за ресурси.

Кесина Лий, щатски надзорник на Службата за риба и диви животни в Орегон, подчерта сериозността на ситуацията. „Без активното управление на кукумявките, северните пъстри сови вероятно ще изчезнат в целия си ареал или в по-голямата си част, въпреки десетилетия на съвместни усилия за опазване“, каза Лий.

Мерки за защита на петнистите сови

Предишните опити за опазване на петнистите сови се основаваха до голяма степен на опазването на техните родни гори. Тези методи предизвикаха интензивни дискусии относно практиките за дърводобив, но успяха да ограничат до известна степен упадъка на вида. 

Въпреки това, неотдавнашното разпространение на сови с преграда се противопостави значително на тези усилия.

Проблемът при управлението на дивата природа сега пита дали един вид птици трябва да бъде пожертван, за да се гарантира оцеляването на друг.

Горчиви разделения и отклонени стратегии

С ехото от миналите правителствени методи за защита на сьомгата и коприварчетата по Западното крайбрежие чрез елиминиране на техните хищници, бурната идея за убиване на сови с преграда, за да се спасят петнистите, предизвика вълна от недоволство сред защитниците на дивата природа.

Критиците определиха този ход като отклонение от по-устойчиви стратегии за опазване. Уейн Пасел, основателят на застъпническата група Animal Wellness Action, изрази силно неодобрение.

„Службата за риба и дива природа се превръща от защитник на дивата природа в преследвач на дивата природа“, каза Пачеле. Той прогнозира, че програмата ще се провали, тъй като повече сови с преграда вероятно ще мигрират в райони, където други са били убити.

Може ли стратегията да работи?

Въпреки критиките, масовото избиване на бухали е планирано да започне следващата пролет. Снабдени с мегафони, излъчващи записани викания на сови, обучени стрелци ще се прицелват в сови с преграда, проникващи в местообитанията на петнистите сови. 

Робин Боун, лидер на стратегията за забранени сови за Службата за риба и дива природа, отбеляза, че приблизително 4500 забранени сови са били отстранени от 2009 г. насам.

Докато планът има за цел да намали популацията на бухала, пълното изкореняване изглежда малко вероятно. Интересното е, че привържениците на плана включват някои групи за опазване. 

Стив Холмър, вицепрезидент на American Bird Conservancy , отбеляза, че „забранените сови не принадлежат на Запада“. Той вярва, че намаляването на броя им може да проправи пътя за мирно съжителство с петнистите сови в дългосрочен план.

Потенциално изчезване на петнистите сови

Предложението има за цел да намали броя на пъстрите сови в Северна Америка с по-малко от 1% годишно, сравнително малко количество, измерено спрямо потенциалното изчезване на петнистите сови, ако проблемът остане нерешен. 

Том Уилър, директор на Информационния център за опазване на околната среда, предполага, че планът може да е от полза и за други видове от западното крайбрежие, като саламандри и раци, които забраниха да ловят сови.

И все пак, докато бухалът се смята за нашественик от Изтока, разширяването им на запад може също да бъде естествен екологичен феномен, повлиян от изменението на климата.

Противниците се опасяват, че масовото избиване може да наруши горските екосистеми и по невнимание да навреди на други видове, включително петнистите сови. 

В очакване на присъдата

Докато очакваме окончателното екологично проучване на предложението и откриването на 30-дневен период за коментари, планът подчертава контраста между усилията за опазване и търговските начинания. 

Според АП предложението следва десетилетия на конфликт между природозащитници и дърводобивни компании, които изсичат огромни площи от по-стари гори, където живеят петнистите сови .

След като администрацията на бившия президент Доналд Тръмп премахна защитата на местообитанията на петнистите сови, за да подпомогне дърводобивната промишленост, а президентът Джо Байдън възстанови тези защити, дебатът за опазване продължава. 

Докато очакваме тези решаващи решения, ни се напомня за нашата основна роля в поддържането и опазването на деликатния баланс на нашите екосистеми.

Топ коментари
Sss
2024-07-13 00:24:47 Sss
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Типично по американски

Последни новини

18:54 Иван Гарелов претърпял тежък инцидент в Свети Влас, в реанимация е

18:53 В момента на експлозията на Летище Бургас, България се присъедини към нациите, жертви на терористични актове, каза израелският посланик

18:53 АПА: Дяснопопулистката Австрийска партия на свободата би започнала преговори с талибаните за връщане на мигранти в Афганистан

18:53 "Никой не заслужава да види къщата си така": Потушиха горящото село Отец Паисиево

18:52 АТА: Албанската писателка Леа Юпи стана член на Британската академия

18:52 Стартират конкурси за директори на девет училища в област Монтана

18:51 Порто, Нюкасъл и Динамо (Загреб) идват в Банско за Евима Къп

18:50 Под тежък обстрел! Най-малко петима загинали при руски бомбардировки в Донецка област

18:50 Йоана Георгиева е на полуфинал в Пловдив

18:49 Синът на Златан подписа първи договор с Милан

18:48 Рафаел Надал премина и през Камерън Нори в Бостад

18:48 Над 50 са активните пожари в страната

18:47 Тошко Йорданов: ПП саботират ДБ, инфантилизмът на Кирил Петков взриви втория мандат

18:46 Скръбна вест: Почина един от най-добрите ни писатели

18:45 Още 271 общински проекта влязоха в програмата "4 милиарда"

18:45 Тошко Йорданов огласи сензационно за раздор между ПП и ДБ заради...

18:45 Захарова скочи срещу ареста на пловдивските русофили: България да спре преследването им

18:45 Бивш посланик на Германия у нас дари картини от семейната си колекция на плевенската галерия "Илия Бешков"

18:45 Радев пак не казва кога ще връчи втория мандат

18:45 Невиждано! Жена спечели 26 000 паунда след като шефът ѝ се изкашля в лицето

18:44 Украинското правителство предлага за първи път след началото на войната вдигане на данъци и мита, за да финансира разходите за отбрана

18:44 Как да избегнем рискове при вземане на бърз онлайн кредит?

18:42 Младок от Септември вече е част от хита в Испания - Жирона

18:41 Всички индекси на Българската фондова борса днес се повишават

18:41 Опасност от взрив! Пожар гори на метри от бензиностанция в Харманли

18:40 Пожар пламна край бензиностанция в Харманли, има опасност от взрив

18:40 Изправен пред призиви да се оттегли, Байдън е заявил, че планира да спечели изборите

18:40 Адриан Андреев отпадна от турнира в Амерсфоорт

18:40 Калоян Методиев прогнозира: Партийната криза ще застигне ГЕРБ и "Възраждане"

18:40 Акциите от увеличението на капитала на "Смарт Органик" ще се търгуват на БФБ от 22 юли

Последни новини 0