Разломът Сан Андреас се готви за разрушително земетресение

Ексклузивно

В подземната повърхност се отварят дълги пукнатини с размери от няколкостотин 1,5 километра

Разломът Сан Андреас се готви за разрушително земетресение

Участък от разлома Сан Андреас, където земетресенията се случват редовно, дава отчетливи сигнали за сеизмична дейност. Индикациите подсказват за отваряне и затваряне на пукнатини под земната повърхност.

Тази част от линията на разлома, известна като Паркфийлд в Централна Калифорния, се разклаща редовно на всеки 22 години. За последен път се разкъса през 2004 г., така че ново земетресение е неизбежно. Сигналът обаче не се появява в момента в сегмента на разлома и секцията не се държи точно както последния път, когато се спука. Тази информация е според проучване, публикувано на 22 март в списанието Frontiers in Earth Science .

Разликите може да означават, че следващото земетресение няма да се случи веднага, или може да означават, че епицентърът на земетресението ще бъде различен от епицентъра през 2004 г., който беше точно на югоизток от малкото градче Паркфийлд. Няма начин да знаем, докато не се случи следващото земетресение. Това каза водещият автор на изследването Лука Маланини, директор на изследванията в Националния институт по геофизика и вулканология в Италия.

Разломът се движи свободно

Разломът Сан Андреас бележи границата между тихоокеанската и северноамериканската тектонични плочи. Южно от Паркфийлд разломът е заключен, което означава, че двете плочи не се движат една срещу друга. Северно от Паркфийлд разломът Сан Андреас се движи свободно, като плочите пълзят една срещу друга с постоянна скорост от 3,6 сантиметра годишно. Паркфийлд е преходна зона между тези два режима. Когато тази област на разлома оживее, той предизвиква трус с магнитуд около 6. Поради отдалеченото местоположение тези земетресения рядко застрашават човешкия живот или имущество, въпреки че земетресенията в един разлом могат да повлияят на напрежението върху други близки разломи, каза Маланини.

Кога ще се случи следващото земетресение?

Но изследователите наблюдават внимателно Паркфийлд с надеждата да открият активност, която да им помогне да предскажат кога ще се случи следващото земетресение. Възможността за откриване на надеждни предшественици на земетресения - напрежение върху скали например или промени в пропускливостта под повърхността - би помогнало на учените да предупреждават хората за предстоящи земетресения, потенциално спасявайки животи. Паркфийлд, с неговите повтарящи се земетресения, може да е добро място за търсене на тези улики, които да се екстраполират към по-опасни сегменти от разломи. Но досега тази цел е непостижима.

В новото изследване Маланини и колегите му измерват затихването на сеизмичните вълни или как звуковите вълни губят енергия, докато се движат през земната кора. Затихването е свързано с пропускливостта на скалата, каза Маланини. В периода на напрежение преди земетресение се отварят и затварят пукнатини в напрегнатата скала около разлома. Новото проучване установи, че преди земетресението през 2004 г. в Паркфийлд, затихването на нискочестотните вълни се е повишило през шестте седмици преди земетресението, докато затихването на високочестотните вълни е намаляло.

С нарастването на напрежението в подземната повърхност се отварят дълги пукнатини с размери от няколкостотин 1,5 километра

Това, каза Маланини, е резултат от напрежението на скалите, докато тихоокеанската плоча на запад се движи срещу северноамериканската плоча на изток. С нарастването на напрежението в подземната повърхност се отварят дълги пукнатини с размери от няколкостотин 1,5 километра. Тези дълги пукнатини поемат част от напрежението върху околните скали, така че по-късите пукнатини в скалата се затварят. Този спад на късите пукнатини и увеличаването на дългите пукнатини обяснява бифуркацията в загубата на енергия от различни сеизмични вълни, каза Маланини.

В момента има намеци, че Паркфийлд навлиза във финалната фаза на тихия си период, каза Маланини. Моментът е подходящ, за едно нещо: Паркфийлд е „прескачал“ земетресения и преди, но тези пропуснати земетресения в 22-годишния цикъл са настъпили, когато близки, несвързани земетресения променят напрежението в региона. Този път не е имало такива трусове. Друг възможен намек е, че вариацията в измерванията на затихването е спаднала много ниско от 2021 г. Подобен спад в това измерване се случи през 2003 г. преди земетресението в Паркфийлд през 2004 г.

Въпреки това, каза Маланини, все още няма никакви доказателства за бифуркацията на измерването на затихването, което предшества земетресението от 2004 г. Той подозира, че следващото земетресение ще удари Паркфийлд тази година, каза той, но епицентърът може да не е на същото място, както през 2004 г., което означава, че тези измервания ще изглеждат различно.

„Ще чакам следващото земетресение“, каза Маланини. — И тогава ще погледнем назад.

Топ коментари
Mama
2024-04-12 15:46:13 Mama
отговор + -1
3 + 5 =
Отказ

Мама те учи на магическо мислене, а тати забранява да четеш книги, нали?

Експерт
2024-04-12 20:19:07 Експерт
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Миналата седмица даваха едноименния филм "Сан Андреас". Дано тази природна стихия и трагедия си остане само върху филмовата лента.

Последни новини

08:30 Бивш шеф на Пентагона коментира изпращането на войски на НАТО в Украйна

08:25 Шефът на СОС с абсурдни думи за хаоса с движението: Това е положението, каквото е, такова

08:25 Григор Димитров запази позиция в топ 10 на ранглистата

08:25 Депутатите се събират на извънредно заседание за пенсиите

08:22 Новият президент на Тайван положи клетва, Китай с мигновена реакция

08:21 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората матура

08:20 Клоп към феновете на Ливърпул: Вече съм един от вас

08:20 СТАВА ГОРЕЩО! Огромно недоволство срещу Васил Терзиев - таксиджии блокират безсрочно София, обвиниха го в лъжа

08:20 Кралят на Саудитска Арабия влиза в болницата

08:20 Станислав Генчев с ясно условие към Сираков

08:20 МО на Русия съобщи за унищожаване на гаубица M777 на разстояние 28 км в посока Херсон

08:20 Потвърдено! Президентът на Иран е загинал

08:19 Пореден случай: Дете шофира, а майка му го снима

08:19 "Криворазбраната цивилизация" е премиерният спектакъл на детската театрална студия при Плевенския театър

08:19 ЦСКА и Бусато се разбраха за нов договор

08:18 Официално: Григор Димитров остава сред най-добрите в тениса

08:16 Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че е разговарял с нас

08:16 Фернандо Каранга приключи с ЦСКА?

08:14 По вариант 1 ще пишат зрелостниците по всички предмети от днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет

08:14 Зрелостниците ще работят по вариант едно на втората задължителна матура

08:12 Столична община обжалва решението на съда за новото движение по "Патриарха"

08:12 Русия нанасе удар по курорт край Харков

08:09 Американските военни части се изтеглят от Нигер до средата на септември

08:09 Георги Търтов се завърна в групата на Славия

08:08 Ебрахим Раиси – от главен прокурор до президент и непримирим критик на Запада

08:07 : Левски уреден със стабилен и без евротурнирите

08:07 Един човек е загинал, а 14 са ранени при 10 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР

08:07 Общо 23 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие

08:07 Самодейци от Банско, Велинград и Благоевград подкрепиха каузата "Старото читалище"

08:07 Русия удари покрайнините на Харков, жертвите са най-малко 11

Последни новини 0