Проучване за изменението на климата твърди, че ще надхвърлим 2 C преди 2030 г

Ексклузивно

Това е почти две десетилетия по-рано от настоящите прогнози

Проучване за изменението на климата твърди, че ще надхвърлим 2 C преди 2030 г

Ако новото проучване е вярно, глобалното затопляне е поне едно десетилетие по-напред, отколкото си мислехме. Но други учени казват, че е пълно с грешки и несъответствия.

Ново проучване твърди, че можем да надхвърлим прага за увеличаване на изменението на климата от 2 градуса по Целзий до края на 2030 г. - почти две десетилетия по-рано от настоящите прогнози. 

Проучването, публикувано на 5 февруари в списанието Nature Climate Change, твърди, че глобалните повърхностни температури са се повишили с 1,7 C над средните стойности от прединдустриалната епоха до 2020 г. 

Други учени обаче поставиха под въпрос констатациите, като казаха, че има недостатъци в работата.

Глобалното затопляне от 2 C се счита за важен праг — затоплянето над това значително увеличава вероятността от опустошително и необратимо разрушаване на климата. Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. близо 200 държави се ангажираха да ограничат покачването на глобалната температура до идеално 1,5C и безопасно под 2C.

„Голямата картина е, че часовникът за глобално затопляне за намаляване на емисиите с цел минимизиране на риска от опасна промяна на климата е изместен с поне едно десетилетие напред“, водещият автор Малкълм МакКълок , експерт по коралови рифове в Университета на Западна Австралия, каза в пресконференция в четвъртък (1 февруари). „Това е голяма промяна в мисленето за глобалното затопляне.“

Огромен проблем в науката за климата е къде да се определи прединдустриалната базова линия, преди изгарянето на изкопаеми горива да даде тласък на затоплянето. До 20-ти век записите за температурата на океана бяха спорадична и нестандартизирана мозайка от милиони наблюдения, събрани от моряци, за да начертаят курсове през моретата.

За да отстранят погрешни минали записи, учените по климата преди това са се обърнали към естествените записи на температурата, съхранявани в океански животни като корали, в ледени и седиментни ядра или в дървесни зърна.

Учените обаче все още нямат консенсус относно размера на постиндустриалното затопляне. Скорошен анализ, използващ набора от данни на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) за 2023 г., предполага, че Земята се е затоплила с 1,34 C (2,4 F) над средната стойност от 1850 до 1900 г., докато данните от метеорологичната служба на Обединеното кралство я поставят на 1,54 C (2,7 F) .

Гъба за знания 

За да потърсят по-добър запис на температурите от 19-ти век, изследователите зад новото проучване разгледаха вид гъба, наречен Ceratoporella nicholsoni в Карибско море. Известни със своите твърди като скала екзоскелети, C. nicholsoni могат да живеят повече от хиляда години, усърдно добавяйки слоеве към своите варовикови черупки, като извличат стронций и калциев карбонат от морската вода.

Съотношението на стронция към калция в определена част от скелета на склерогъбата намалява със затоплянето на океанските води , което позволява на учените да измерват 300-годишни температурни рекорди в напречните сечения на телата им - подобно на четенето на дървесни пръстени.

След като събраха и анализираха множество гъби от дълбочини между 30 до 90 метра, изследователите създадоха запис на температурите, според тях скали с температури в океаните на цялата планета.

Техните резултати предполагат, че затоплянето е започнало през 60-те години на 19 век, около четири десетилетия по-рано от оценките на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) на ООН.

Те установиха, че до 1990 г. глобалните температури са се повишили с 0,9 C в сравнение с преди новоопределената прединдустриална ера. За сравнение, IPCC оценява 0,4 C затопляне до този момент. 

Според проучването, ако настоящите темпове на нагряване продължат, затопляне от 2 C ще бъде достигнато до края на 2020 г., с 2,5 C затопляне до 2040 г. 

Размирни води

Други учени по климата критикуваха резултатите от новото проучване. Изследователите казват, че са предположили, че океаните са добре смесени и че температурите на водата, записани от гъбите, идват от дълбочини, които реагират главно на нагряване от слънцето. 

Но други твърдят, че океанът все още е много сложен двигател , който далеч не е еднакъв по температура.

„Скептицизмът тук е оправдан. По мое мнение изисква лековерие да се твърди, че инструменталният запис е грешен въз основа на палеогъби от един регион на света“, каза Майкъл Ман , директор на Научния център за земната система към Университета на Пенсилвания, пред Live Наука. — Честно казано, няма смисъл за мен.

Камил Пармезан , еколог от Тексаския университет в Остин и координиращ водещ автор за 6-ия доклад за оценка на IPCC , отбеляза, че температурата на една част от океана е малко вероятно да представлява океанските температури другаде. „Не можете да екстраполирате от Карибите към целия Световен океан“, каза Пармезан. 

А Дейвид Торнали, професор по наука за океана и климата в Лондонския университетски колеж, също критикува решението на изследователите да калибрират своите данни за гъбите с глобалните температури на морската повърхност, а не с температурите на морската повърхност за региона, от който идват гъбите. 

„Проучването не успява да подкрепи своите глобални твърдения със солидни доказателства и се проваля с огромна разлика“, каза Йохем Маротцке , професор по климатология и директор на Института по метеорология Макс Планк в Германия, каза пред Live Science. „Екстраполацията от това малко парче океан към глобалното е напълно невероятна.“ Твърдението, че повишаването на температурата на Карибите от 1860 г. насам идва единствено от слънцето, а не от смесването на океана, също не вярва, добави той.

Междувременно изследователите настояват, че тенденциите в температурите на повърхността на Карибите са пропорционални в световен мащаб - цитирайки документ от 2018 г.

Дори ако заключенията от проучването са съмнителни, учените казаха, че проучването все още може да допринесе като част от глобалната мозайка от климатична информация, особено след като бързото изменение на климата наближава, независимо от комбинацията от използвани доказателства или къде е зададена базовата линия.

Последни новини

16:55 Балабанов след Съвета по сигурността: Всичко е следварително, а хората остават без домове

16:55 Microsoft потвърди, че актуализацията на CrowdStrike е била причина за проблемите

16:54 Инфлацията в еврозоната се очаква да остане без съществена промяна тази година, според проучване

16:54 Животновъд: Площите за паша са силно намалели, водата е недостатъчна. Положението е бедствено!

16:54 Руски съд осъди на 16 години обвинения в шпионаж американски журналист Еван Гершкович

16:53 Ивелин Михайлов изненада: "Исторически парк" и всичко, което правя, е към своя край!

16:52 Ботев (Пд) без Атанас Чернев и срещу Ботев (Враца)

16:52 Готовността за защита на населението при пожари се обсъди на работна среща в Добрич

16:52 Районният съд в Нова Загора определи мярка "домашен арест" за трима мъже, обвинени в отглеждане на канабис

16:52 Внимание! Затварят важна улица във Варна

16:51 Няма да повярвате на тази новина за родната цаца от Черно море

16:51 Двуетажен автобус в София се удари в бетонен гараж

16:51 „С отговорност към горещините“ привлече над 650 души в 9 града

16:50 Родна банка с много важно съобщение за българите и парите им

16:50 Общинските съветници в Кърджали приеха актуализация на разчета за финансиране на капиталови разходи

16:50 Фенове на „Барса“ събират дарения за трансфер на Уилямс

16:49 ЕК обяви спешно финансиране на Палестинската автономия с 400 милиона евро

16:48 Захари Сираков: Тотално обновени сме, имаме потенциал, необходимо е време за адаптация

16:48 Чума по говедата в Гърция, девет идентифицирани случая

16:47 Институциите бойкотираха комисията за ''Исторически парк''

16:45 КУЛТОВО: Двуетажен автобус заседна под мост в София (СНИМКА)

16:45 Манчестър Юнайтед е близо до договорка с ПСЖ за уругвайски национал

16:45 Йорданка Христова с голям концерт в Античния театър

16:44 Тен Хаг призна за конфронтация и спорове с новите собственици на Ман Юнайтед

16:44 Повече от час продължава заседанието на Съвета по сигурността към МС

16:44 Климатичните промени и животът в градовете: Как може науката да ни помогне и как градските реки допринасят за адаптацията ни

16:44 Шуменското село Илия Блъсково ще отбележи с празник 90 години, откакто носи името си

16:44 Уолстрийт откри със спад, разпродажбите продължават

16:43 Обявиха кампания за набиране на средства за децата, чиито домове изгоряха

16:42 Филип Кръстев се завърна в Цволе

Последни новини 0