Предупрежденията за мрак и гибел относно изменението на климата не работят...

Огромно проучване, включващо 63 държави

Предупрежденията за мрак и гибел относно изменението на климата не работят...

Ако искате да разпространите съобщение за изменението на климата и глобалното затопляне, трябва да адаптирате съобщението според целевата аудитория и това, което искате да постигнете.

Изследователите вече са разработили приложение, за да помогнат на хората, които искат да разпространят своето послание по проблемите на климата, за да гарантират, че генерират възможно най-голяма подкрепа. Независимо дали са изследователи, политици, различни лица, вземащи решения или законодатели.

Огромно проучване, включващо 63 държави

59 000 души са участвали в анкети като част от работата по създаването на приложението.

„Изследователският екип създаде това приложение, което може да помогне за повишаване на осведомеността за климата и действията по климата в световен мащаб. Важно е да подчертаем съобщенията, че изследванията показват, че са ефективни“, казва Изабел Рихтер, доцент в катедрата по психология на Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU).

Общо близо 250 изследователи са участвали в работата по тестване на различни климатични послания и тактики. Рихтер е бил част от изследователския екип заедно с колегите си старши изследовател Степан Весели и професор Кристиан Кльокнер.

Предишни проучвания се концентрирали върху проверка на нагласите към отделните мерки. Те могат да включват рециклиране, използване на обществен транспорт и енергоспестяващи мерки в дома. Това проучване обаче разглежда редица различни вариации. Той също така получи отговори от хора по целия свят, а не само от западните индустриализирани страни.

 
Изследователите са събрали данни между юли 2022 г. и май 2023 г., така че цифрите са съвсем скорошни. Както приложението, така и методът зад него вече са представени в списание Science Advances.

Множество вариации

Изследователите изложили хората на различни вариации на климатични послания и задачи, свързани с изменението на климата. След това те проучили отношението си към различните климатични мерки и други видове реакции.

За да измерят колко ефективни са методите, те проверили доколко участниците са склонни да подкрепят различни гледни точки и мерки по отношение на изменението на климата. Например, участниците били попитани дали виждат изменението на климата като сериозна заплаха, дали подкрепят въглероден данък върху енергията от изкопаеми горива или дали сами биха засадили дървета като част от решението.

Изследователите също така са проверили дали участниците са готови да споделят съобщения в социалните медии, като например да ядат по-малко месо, за да смекчат изменението на климата.

Ето някои от резултатите:

СТРАХ: „Изменението на климата представлява сериозна заплаха за човечеството“.
Всички тактики увеличили вероятността хората да споделят съобщението за климата в социалните медии и този стил на съобщения за гибел и мрак били най-ефективни, поне в световен мащаб. Споделянето обаче изисква малко усилия от човека, който го прави. В някои страни тактиките на сплашване намаляват подкрепата за повторно залесяване, реална мярка, която изисква повече усилия, но може да работи. Тактиките на плашенето също засилили негативните нагласи на хората, които вече са скептици по отношение на климата.

ЗНАНИЕ: „99% от експертите по климата вярват, че планетата става по-топла и че изменението на климата се дължи главно на човешката дейност“.
Някои съобщения дават различни резултати в различните държави. Това послание, което се обръща към чувството за знание на получателя, увеличи подкрепата за мерките за климата в Румъния с 9 процента. В Канада обаче тя намали подкрепата с 5 на сто.

ЕМОЦИИ: Писане на писмо до дете, което е близо до вас, относно климатичните мерки, които предприемаме днес, за да превърнем планетата в подходящо за живеене място през 2055 г.
Тази тактика увеличи подкрепата за климатичните мерки в Нигерия, Русия, Гана, Бразилия и Съединените щати с между 5 и 10 процента. Въпреки това, в страни като Индия, Сърбия и Обединените арабски емирства това имаше малък ефект или дори леко намали подкрепата.

Други варианти, които тестваха изследователите, включват представяне на климатични мерки, които вече са били успешно прилагани в миналото, или представяне на климатичните мерки като патриотичен или популярен избор. Участниците бяха помолени също така да си представят как пишат писмо до себе си в бъдещето, в което им казват какъв тип климатични мерки е трябвало да предприемат.

86 процента смятат, че изменението на климата е заплаха

Нагласите варират значително в различните страни и зависят както от демографията, така и от вярванията. Изследователите също разделят хората на групи според тяхната националност, политическа идеология, възраст, пол, образование и доходи.

Резултатите показват, че 86 процента от участниците смятат, че изменението на климата представлява заплаха.

Повече от 70 процента са поддръжници на системни и колективни мерки за справяне с изменението на климата.

 

Последни новини

07:55 САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

07:50 Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

07:50 Арабските държави могат да изиграят решаваща роля в уреждането на израелско-палестинския конфликт, пише Николай Младенов

07:50 Хубава, пък и талантлива! Вижте сладката страст на Мис България

07:49 Иранският президент е загинал

07:48 Днес Макрон свиква ключово съвещание за Нова Каледония

07:48 Операция "Орфей": България предлага на чужди държави антиките на Божков

07:47 Учени разработиха алгоритъм, който разпознава саркастичното поведение

07:47 40-и Кирило-Методиевските четения се провеждат в Софийския университет

07:47 Иран: Президентът Раиси и външният ни министър са загинали при хеликоптерната катастрофа

07:46 Почетино: Знаем какво трябва да направим, за да сме конкурентоспособни

07:46 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората задължителна матура

07:45 ГОРЕЩО ОТ ФРОНТА: Русия удари тежко по Харков, има много загинали и ранени

07:45 Sky News: Украйна тайно е разположила сили в Харков преди руското настъпление

07:45 Общо 44 висши училища няма да отворят днес, но обявеният от синдикатите протест пред финансовото министерство няма да се състои

07:43 Таксиметрови шофьори излизат на протест на 131 места в столицата

07:43 Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас

07:42 Васил Терзиев излъга, че е провел разговор с таксиметровия бранш, заяви протестиращ

07:42 До края на май - дъждовно. Има опасност от бури и градушки

07:41 Щурм Грац стана шампион на Австрия

07:41 Гуардиола: В един момент се запитах какво правя още в Сити

07:41 Над 46 000 зрелостници се явявят на матурата по профилиращ предмет или по професия

07:40 Малките актьори от ДКТ “Иван Радоев“ще представят "Криворазбраната цивилизация"

07:40 Президентът Раиси и външният министър на Иран са загинали при хеликоптерната катастрофа

07:40 46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

07:40 Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

07:40 Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

07:40 Решават за екстрадирането на Асанж в САЩ

07:40 Руска атака уби варварски шестима в курорт до Харков

07:39 Иранският вицепрезидент Мансури потвърди, че президентът Раиси е загинал при хеликоптерна катастрофа

Последни новини 0