Полярният вихър се „върти назад“ над Арктика, отваря се озонова дупка

Ексклузивно

Въртящият се пръстен от студен въздух сега се върти в грешна посока, което е предизвикало рекорден „озонов скок“

Полярният вихър се „върти назад“ над Арктика, отваря се озонова дупка

Полярният вихър, обикалящ Арктика, се върти в грешна посока, след като изненадващо затопляне в горните слоеве на атмосферата предизвика голямо обръщане по-рано този месец. Това е един от най-екстремните атмосферни обратни завои, наблюдавани в последно време.


В миналото прекъсванията на полярния вихър - въртяща се маса от студен въздух, която обикаля Арктика - са предизвикали изключително студено време и бури в големи части от САЩ. 

 
Сегашната промяна в посоката на вихъра вероятно няма да доведе до подобно „голямо замръзване“. Но внезапното превключване е причинило рекорден "озонов скок" над Северния полюс. 

Полярният вихър е най-забележим през зимните месеци и се простира в стратосферата - втория слой на атмосферата до около 30 мили (50 километра) над повърхността. Вихърът се върти обратно на часовниковата стрелка със скорост на вятъра от около 155 mph (250 km/h), което е приблизително същата скорост като ураган от категория 5, според Метеорологичната служба на Обединеното кралство . Подобен вихър също обгражда Антарктика през южната зима.

Полярните вихри понякога се обръщат временно. Тези събития могат да продължат дни, седмици или месеци и са причинени от внезапно стратосферно затопляне (SSW), когато температурите в стратосферата се покачват с до 90 градуса по Фаренхайт (50 градуса по Целзий) в рамките на няколко дни, според до Met Office . Внезапното затопляне се причинява от " планетарни вълни " в атмосферата - компресионни вълни, образувани, когато въздухът се издига в област с различна плътност и се избутва обратно надолу от силата на въртенето на Земята. Този процес нарушава или обръща вихровия поток.

Настоящото събитие на обръщане в Арктика започна на 4 март. Въпреки това, ветровете започват да се забавят, намеквайки, че вихърът скоро ще се върне към нормалната си траектория, съобщи Spaceweather.com .

„Това беше съществено обръщане“, каза Ейми Бътлър , учен по климата в Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) и автор на новия блог на NOAA за полярен вихър , каза за Spaceweather.com. Скоростта на обратните ветрове поставя събитието в топ шест в историята, добави тя.

Прекъсванията на полярния вихър могат да повлияят на времето в САЩ, като например през 2019 г., когато масивен студен фронт се спусна през Средния запад . Тези екстремни метеорологични явления възникват, когато полярният вихър деформира струйния поток - въздушно течение, което заобикаля полярния вихър - излагайки по-ниските географски ширини на големи петна леден арктически въздух. 

Смущението от този месец не промени формата на струйния поток, така че се очаква метеорологичните модели да останат до голяма степен незасегнати, според Spaceweather.com. 

Въпреки това, промяната в температурата на въздуха около Арктика е изсмукала големи количества озон от по-ниските географски ширини, създавайки временен озонов скок - обратното на озоновата дупка. В момента има повече озон около Арктика, отколкото по това време през всяка друга година в историята, според Spaceweather.com. Този озонов скок обаче ще изчезне, след като полярният вихър се върне към нормалното.

Сегашното обръщане е второто по рода си тази година, след по-малко събитие през януари, което наистина предизвика кратко застудяване в някои щати, пише Бътлър в блога за полярните вихри на NOAA.

Историческите записи показват, че събитията от SSW е по-вероятно да се появят по време на Ел Ниньо или Ла Ниня, двете контрастиращи фази на естествения цикъл на затопляне и охлаждане в цялата планета. По време на тези фази глобалните метеорологични системи стават по-нестабилни, което поставя началото на по-чести събития на обръщане, пише Бътлър в блога на NOAA.

В момента сме в разгара на голямо Ел Ниньо , което може да направи по-вероятни по-нататъшни обрати или смущения през следващата година или така.

Последни новини

08:30 Бивш шеф на Пентагона коментира изпращането на войски на НАТО в Украйна

08:25 Шефът на СОС с абсурдни думи за хаоса с движението: Това е положението, каквото е, такова

08:25 Григор Димитров запази позиция в топ 10 на ранглистата

08:25 Депутатите се събират на извънредно заседание за пенсиите

08:22 Новият президент на Тайван положи клетва, Китай с мигновена реакция

08:21 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората матура

08:20 Клоп към феновете на Ливърпул: Вече съм един от вас

08:20 СТАВА ГОРЕЩО! Огромно недоволство срещу Васил Терзиев - таксиджии блокират безсрочно София, обвиниха го в лъжа

08:20 Кралят на Саудитска Арабия влиза в болницата

08:20 Станислав Генчев с ясно условие към Сираков

08:20 МО на Русия съобщи за унищожаване на гаубица M777 на разстояние 28 км в посока Херсон

08:20 Потвърдено! Президентът на Иран е загинал

08:19 Пореден случай: Дете шофира, а майка му го снима

08:19 "Криворазбраната цивилизация" е премиерният спектакъл на детската театрална студия при Плевенския театър

08:19 ЦСКА и Бусато се разбраха за нов договор

08:18 Официално: Григор Димитров остава сред най-добрите в тениса

08:16 Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че е разговарял с нас

08:16 Фернандо Каранга приключи с ЦСКА?

08:14 По вариант 1 ще пишат зрелостниците по всички предмети от днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет

08:14 Зрелостниците ще работят по вариант едно на втората задължителна матура

08:12 Столична община обжалва решението на съда за новото движение по "Патриарха"

08:12 Русия нанасе удар по курорт край Харков

08:09 Американските военни части се изтеглят от Нигер до средата на септември

08:09 Георги Търтов се завърна в групата на Славия

08:08 Ебрахим Раиси – от главен прокурор до президент и непримирим критик на Запада

08:07 : Левски уреден със стабилен и без евротурнирите

08:07 Един човек е загинал, а 14 са ранени при 10 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР

08:07 Общо 23 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие

08:07 Самодейци от Банско, Велинград и Благоевград подкрепиха каузата "Старото читалище"

08:07 Русия удари покрайнините на Харков, жертвите са най-малко 11

Последни новини 0