Остава тежка обстановката в Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен (снимки/видео)

Ексклузивно
Остава тежка обстановката в Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен (снимки/видео)
Остава тежка обстановката в Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен (снимки/видео)
Остава тежка обстановката в Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен (снимки/видео)
Остава тежка обстановката в Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен (снимки/видео)

Снимка Ivailo Bozmoww / Beauty by KY / Варна

Стойте далече и от морето! Очакват се вълни над 6-7 метра

Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи,рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, обявявам бедствено положение в общината. Това заяви малко след 2 часа през нощта в неделя кметът Благомир Коцев.

 

Междувременно синоптиците обявиха опасност от щорм и достигане на вълните в морето до 5-7 метра.

 

 

Остава тежка обстановката в Бургас, Добрич, Варна и Шумен. Това става ясно от обобщена информация на МВР към този час. Всички екипи на полицията и регионалните дирекции на пожарната в Шумен, Варна, Добрич, Разград и Бургас работят активно на терен, регулират движението и оказват помощ.

 

В Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата са предприети действия за превенция и въвеждане на временна организация на движението при усложнена метеорологична обстановка, затруднени пътни условия, затруднено и/или блокирано движение по уличната и пътната мрежа вследствие на обилни снеговалежи, снежни бури и заледявания на териториите на Бургас, Добрич, Варна и Шумен.

 

Общо 65 машини почистват пътните настилки в районите с натрупана снежна покривка в Източна България, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Обработката на настилките продължава в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен. 

 

Оранжев код за Източна България
Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм.

Заради лошите атмосферни условия от Българския Червен кръст (БЧК) препоръчват днес да не се излиза в планината. За БТА от Планинската спасителна служба коментираха, че силният северен вятър допринася за понижаването на температурите, които на места падат до минус 10 градуса.

Бургас

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свика спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка. "Утре сутринта ще поискам да бъде прекратен договорът на фирма "БГ Нова", която въпреки опитите вчера вечерта да бъде активирана да изкара почистващите машини, е отказала. Поради отказа, имаме проблем с прохода Бургас-Обзор, който е затворен заради снегонавявания. Наложи се Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да пренасочва машини към Обзор от автомагистрала "Тракия", каза на брифинг пред журналисти Янев. Не се препоръчва движението по републиканската пътна отсечка Бургас – Малко Търново, съобщиха от областната администрация в Бургас. В района на странджанската община има снегонавявания и паднали дървета. Някои от общинските пътища там остават непроходими заради паднали дървета и дебела снежна покривка. При граничния контролно-пропускателен пункт “Малко Търново“ има закъсали автомобили. Отсечката до пункта е проходима единствено за специализирана техника.   

>

 

За снегопочистване е ограничено движението по път I-9 Обзор - Слънчев бряг през Приморски проход и по път III-906 Дюлино - Гюльовца през Дюлински проход. Ограничен е тежкотоварният трафик над 12 тона през „Троянски" проход, съобщиха от АПИ. 

 

Вятърът в община Царево продължава да е силен. Има много паднали дървета към селата Българи, Кости и Бродилово, съобщиха от общинската администрация. Екипи на общината и пожарната служба вече са на място и разчистват блокираните пътища. Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветление, видя репортер на БТА. 

Варна

Бедствено положение е обявено в общините Варна, Вълчи дол, Суворово и Дългопол. Към момента е затворен пътят Варна – Добрич, в района на "Аксаковска панорама" има закъсали автомобили. Движението се отбива по обходни маршрути. Пътят Аксаково - Кичево - Осеново също е затворен. Има закъсали автомобили и автобус от натрупан сняг. Насочена е тежка техника за изтеглянето им и освобождаване на движението. Около 80 души от закъсали автомобили са настанени в Община Аксаково, предоставена им е храна, съобщиха от областната управа във Варна. Петнадесет са настанени и в хоспис в с. Кичево.  

Получен е сигнал за бедстващи мъж и жена с лек автомобил между Крумово и с. Дебрене, като по данни на мъжа има преспи и горивото на автомобила свършва. Предприети са действия за извеждането им, съобщават от ГДПБЗН. Движението по пътя Варна - Добрич е спряно за движение в двете посоки, заради снегопочистване. 

Поради снегонавяване и намалена видимост от силния вятър са затворени пътищата Търница - Бдинци, Ветрино - Векилски, Добротич - Вълчи Дол, Добрич - Суворово, Аксаковска панорама - Ветрино. Временно се ограничава движението по пътя Шумен – Зайчино – Ореше - Неофит Рилски. Затворен е пътят Кичево – Албена, поради снегонавяване и силен вятър, има закъсали автомобили. Временно е затворен и пътят Аксаковска панорама - Кичево поради влошени зимни условия.

Дъждът и ураганният вятър в събота вечерта връхлетяха Варненска област, нанесоха множество щети в община Девня, съобщи във фейсбук кметът Свилен Шитов. Заради скъсани и оплетени в клоните на дърветата електропроводи, почти цялата община е без ток, на места е нарушено и водоподаването. "На дежурните общински телефони и на тел. 112 са подадени десетки сигнали за поражения, но, слава Богу, информация за пострадали граждани няма!“, пише в поста си кметът.

Жена на 43 години от Каспичан, която работи във Варна, е загинала, след като е била затисната от паднали клони от дървета от продължаващия и в момента ураганен вятър в града, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Добрич

В област Добрич затворени почистване са участъци между Добрич и Балчик, между Варна – Добрич и Генерал Тошево. Пътят Добрич - Силистра затворен за превозни средства над 12 тона. Пътят Русе - Дулово от разклона за Свещари до Завет е затворен за всички автомобили, поради почистване от снеговалежи. В област Бургас пътят Варна - с. Горица е затворен за снегопочистване. Приморски проход –също е затворен за всички, поради почистване и усложнена метеорологична обстановка. Десетки населени места в областта са без ток, по информация на дежурните в енергоразпределителното дружество "Енерго про". Част от град Балчик, селата Соколово, Дъбрава и Змеево, както и в Генерал Тошево и село Малина, и в община Каварна няма електрозахранване. Без ток са и в селата Българево, Могилите, Видно, Иречек. 

Шумен 

След проведено заседание на Областния щаб в Шумен, със заповед на Областния управител от 9:30 часа, е обявено частично бедствено положение в Хитрино , Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан. Обстановката в тези места е усложнена. Възникнали са много аварии на електропреносната мрежа и в някои от общините няма ток. 
 
Спасителните действията на екипите в Шумен по евакуация на закъсали автомобили продължават. В оперативната дежурна часа са приети нови сигнали за закъсали четири автомобила край новопазарското село Мировци. Пътят е с навявания, създадена е организация за почистването му, за да могат спасителните екипи да стигнат до нуждаещите се от евакуация хора и да им помогнат.

Единият от закъсалите спасителни екипи между село Хърсово и Никола Козлево вече е извън капана на снежните преспи. Екипът е успял да достигне и до бус, в който са пътували хора и са закъсали в снежните преспи. Всички са евакуирани и откарани с помощта на тежка техника в кметството на село Хърсово, където им е осигурена топлина и храна. Към момента няма данни за други закъсали в района автомобили.

Комуникацията е изключително трудна поради липса на обхват на някои от мобилните оператори. Поради дублиращите се сигнали оперативните дежурни прозвъняват всички, които са подали информация, че бедстват. Към момента няма такива, които не са евакуирани. Все още остават блокирани два екипа на пожарната в Шумен.

Към момента са затворени пътят Варна - Русе (след пътен възел Белокопитово). Наличен е обходен маршрут през Търговище; пътят Силистра - Ямбол след кръстовище 7-ми километър, в посока Силистра (няма обходен маршрут).

Затворен е и пътят София - Варна, след кръстовище Зайчино ореше. Няма обходен маршрут. Към момента няма данни за пострадали хора.

Разград

В област Разград обстановката след бурния вятър, проливния дъжд и сняг снощи е сравнително спокойна, съобщи за БТА главният експерт в областната администрация Николай Атанасов. По думите му има подадени сигнали за паднали дървета на пътя Завет – Исперих, които вече са отстранени. Областно пътно управление работи и по премахването на падналите и надвисналите клони, които създават опасност на движението. В Разград също е имало паднали дървета и клони, които са отстранени своевременно още сутринта. Без електрозахранване в община Разград са селата Липник, Островче и част от Стражец. В община Завет заради силния вятър без ток са селата Прелез и Веселец. Без частично електрозахранване е Самуил, ток няма също в Желязковец и Богомилци. Дежурните екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите, посочи Атанасов.
Силистра

Заради силния вятър и снеговалежа от снощи е прекъснато електрозахранването в населени места от общините Дулово и Алфатар, съобщиха за БТА от двете общини. Затруднено е движението на моторни превозни средства между селата. През нощта е имало закъсали автомобили, но не са останали бедстващи хора. Спасени са шофьорът на автомобил за хемодиализа, останал между дуловските села Правда и Руйно, както и микробус с работници в района на село Колобър. Обстановка в община Силистра е по-спокойна. През нощта са получени сигнали за паднали дървета, но те са предадени на дежурните екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението". Към 9:00ч. тази сутрин електроподаването е възстановено и движението по пътищата е нормално при зимни условия, съобщиха от администрацията.

София

Пет сигнала за паднали и счупени клони са получени в дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община от 8:00 часа днес до този момент. Това съобщи за БТА дежурният в дирекцията. Всички сигнали са обработени. През вчерашния ден са постъпили 46 сигнала, свързани с произшествия в резултат на силния вятър. Няма информация за закъсали превозни средства по пътищата на територията на Природен парк „Витоша“. Създадена е организация за почистване и опесъчаване на пътищата там. От бюлетина на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ става ясно още, че контролирано се изпускат няколко язовира на територията на Столичната община. Нивото на водата в микроязовир „Мърчаево“ е 0,60 м над преливния ръб, заради което се изпуска контролирано и се наблюдава. Язовирите „Филиповци“, „Суходол“, Иваняне“ и „Панчарево“ също се изпускат контролирано. Свободният обем в язовир „Искър“ е 21,6 %. Свободни обеми имат язовирите „Бистрица“, „Пасарел“, „Панчарево“, „Огняново“. Реките на територията на Столичната община текат в коритата си, без опасност от разливи. Нивото на река Искър при водосбора в района на гр. Нови Искър, е 51 см., което е повишение с 25 см., съобщават още в бюлетина си дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Мъж загина и снощи в София. Инцидентът на столичния бул. „Илиянци“. Според първоначалната информация от силния вятър дърво е паднало върху движещ се по пътното платното лек автомобил, в което пътували мъж и жена. На място е починал 65-годишният мъж, а съпругата му е в тежко състояние. Тя е откарана в болница за оказване на медицинска помощ. 
Стара Загора

Спокойна е пътната обстановка на проходите "Шипка" и "Хаинбоаз", както и на автомагистрала (АМ) "Тракия" в Старозагорско. Това съобщиха за БТА от Областното пътно управление. На прохода “Шипка” в момента не вали сняг, пътните настилки са почистени, на върха има снегонавяване. Пътят е частично заснежен и обработен, проходим е. Видимостта на места е намалена до 70 метра поради мъгла, движението е без ограничение, температурата е минус два градуса. На Прохода на Републиката времето е облачно, не вали сняг, пътната настилка е частично мокра, почти изчистена, видимостта е добра. Движението е без ограничение. На автомагистрала “Тракия” е облачно, настилките са сухи, видимостта е добра, движението е без ограничение, температурата е седем градуса. В Областно пътно управление – Стара Загора няма информация за аварирали автомобили.

Във връзка със силния вятър от вчерашния ден до момента в Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Стара Загора са получени множество сигнали за счупени клони и паднали неукрепени ламарини от покриви на сгради. Това съобщи за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към дирекцията. Няма пострадали при настъпилите инциденти.

Отменени полети и влакове

Летището във Варна работи, но има закъснели и отменени полети, казаха за БТА от пресцентъра на аеропорта. 

Отменени са някои влакове тази сутрин заради паднали клони върху железния път, показва справка на БТА на сайта на Българските държавни железници (БДЖ). Пътническият влак от Каспичан за Русе се отменя заради провиснали и паднали клони върху жп линията. Пътниците се пренасочват към следващи влакове по това направление. Пътническият влак от Русе (Разпределителна) до Горна Оряховица също няма да се движи поради провиснали и паднали клони върху железния път. Крайградски пътнически влак от Самуил до Каспичан също е бил отменен тази сутрин.

Фериботната платформа, обслужваща Оряхово – Бекет, временно преустанови работа, заради лошите метеорологични условия. 

Топ коментари
Nikolay
2023-11-19 20:16:35 Nikolay
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Nedeite mi pokazvaite paveta pokAzvaite nesto po-aktualno ne vsqvaite .,,.,.......

N8kolay
2023-11-19 20:20:12 N8kolay
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Vie kakvo ochakvate po dobro .....,

Последни новини

17:00 Асен Василев: Доходите в България растат най-бързо в целия ЕС

17:00 Сакраменто и Везенков се изправят срещу коварен съперник

17:00 Путин пусна на вода нови ядрени подводници

17:00 Кампанията на "Филип Морис България": В наши ръце е да променим картинката

16:59 Къде е Навални? Вече не е в списъка на затвора, в който излежава присъдата си

16:59 Мъж по халат и с шампоан влезе във ВиК - Болярово

16:58 КРИБ поиска спешна среща с Николай Денков заради въвеждането на нов данък

16:57 Социалният министър Иванка Шалапатова поздрави Агенцията по заетостта за плановете за модернизация

16:57 Антония Батинкова в Париж с чанта за над 8000 лева

16:57 Таксата върху руския газ отпада, защото е спънка към Шенген

16:57 Василев: Бюджетът е насочен основно в две направления – инвестиции и повишаване на доходите

16:56 По колко банана може да се ядат на ден

16:56 Тиаго Мота изрази желание да бъде треньор на някой от водещите отбори в Италия

16:55 БНБ определи буфер за системен риск в размер на 3 на сто за всички банки

16:54 България е пълноправен член на Европейската научна инфраструктура в областта на науките за Земята - EPOS ERIC

16:54 Локомотив Пловдив победи Пирин и ще зимува четвърти в класирането

16:54 Локо Пд си върна настроението с красиви голове и успех над Пирин

16:54 Адв. М. Екимджиев: Конституцията е спазарена в сглобката

16:53 Алфа Конте над всички на "Лаута"

16:53 Дете падна от четвъртия етаж на жилищен блок в Ямбол

16:53 Гвоздейков: С Бюджет 2024 г. ще ускорим реформите в транспорта

16:53 Николай Денков: България няма да приеме от Австрия поставянето на някакви специални условия към нас

16:53 "Локомотив" Пд измести "Левски" от Топ 4 след 3:0 над "Пирин"

16:53 Измамник взе 6000 лв. от 90-годишна жена, излъгал я, че внучката ѝ е катастрофирала

16:53 Ученици се включиха в разгорещена дискусия в Окръжен съд - Русе

16:52 Рокади по високите етажи на bТV

16:52 Уайлдър предупреди Паркър: Тренирам, за да убивам

16:52 "Барби" и "Опенхаймер" са фаворитите на Златния глобус

16:51 Обявиха номинациите за "Златен глобус": "Барби" рекордьор с 9

16:51 Николай Андреев, Vivacom: Сделката с „Булсатком“ ще ускори развитието на оператора с помощта на нашите ресурси, експертиза и капацитет

Последни новини 0