Настъпва климатичен хаос! Гълфстрийм се срива през 2025 г.

Ексклузивно

Температурите ще паднат, а екосистемите ще се сринат...

Настъпва климатичен хаос! Гълфстрийм се срива през 2025 г.

Жизненоважна система за океански течения, която помага за регулирането на климата в Северното полукълбо, ще се срине през 2025 г. и ще отприщи климатичен хаос, предупреждава ново проучване. 

Атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация (AMOC), която включва Гълфстрийм, управлява климата, като отвежда топлите, тропически води на север и студените води на юг.

Но изследователите сега казват, че AMOC може да се насочи към пълен срив между 2025 г. и 2095 г., причинявайки рязко падане на температурите, срив на океанските екосистеми и разпространение на бури по света. Някои учени обаче предупредиха, че новото изследване идва с някои големи предупреждения.

AMOC може да съществува в две стабилни състояния: едно по-силно, по-бързо, на което разчитаме днес, и друго, което е много по-бавно и по-слабо. Предишни оценки прогнозираха, че течението вероятно ще премине към по-слабия си режим някъде през следващия век. 

Но причиненото от човека изменение на климата може да тласне AMOC до критична повратна точка по-рано, отколкото по-късно, прогнозират изследователи в ново проучване, публикувано във вторник (25 юли) в списанието Nature Communications . 

„Очакваната повратна точка – като се има предвид, че продължаваме да работим както обикновено с емисиите на парникови газове – е много по-рано, отколкото очаквахме“, каза съавторът Сузане Дитлевсен, професор по статистика и стохастични модели в биологията в Университета на Копенхаген. 

„Това не беше резултат, когато казахме: „О, да, ето го имаме“. Всъщност бяхме объркани.“

AMOC като глобален конвейер 

Теченията на Атлантическия океан работят като безкраен глобален конвейер, който пренася кислород, хранителни вещества, въглерод и топлина по целия свят. По-топлите южни води, които са по-солени и по-плътни, текат на север, за да се охладят и потъват под водите на по-високи географски ширини, освобождавайки топлина в атмосферата. 

След това, след като потъне под океана, водата бавно се носи на юг, загрява се отново и цикълът се повтаря. Но изменението на климата забавя този поток. Сладката вода от топенето на ледените покривки е направила водата по-малко гъста и солена, а последните проучвания показват, че течението е най-слабото от повече от 1000 години. 

Регионът близо до Гренландия, където южните води потъват (известен като Северноатлантическия субполярен кръг), граничи с участък, който достига рекордно ниски температури, докато околните морета се изкачват до исторически върхове, образувайки непрекъснато разширяващо се „петно“ от студена вода .

Последният път, когато AMOC превключи режимите си през последната ледникова епоха, климатът близо до Гренландия се повиши с 10 до 15 градуса по Целзий в рамките на едно десетилетие. Ако се изключи, температурите в Европа и Северна Америка може да паднат с до 5 C за същото време.

Директни данни за силата на AMOC са регистрирани едва от 2004 г., така че за да анализират промените в тока за по-дълги времеви мащаби, изследователите се обърнаха към показанията на повърхностната температура на субполярния кръг между 1870 и 2020 г., система, която според тях осигурява „пръстов отпечатък“ за силата на циркулацията на AMOC. 

Чрез подаването на тази информация в статистически модел, изследователите прецениха намаляващата сила и устойчивост на океанското течение чрез нарастващите му колебания от година на година. 

Резултатите от модела разтревожиха изследователите - но те казват, че проверката им само е подсилила техните констатации: прозорецът за колапс на системата може да започне още през 2025 г. и това става все по-вероятно с продължаването на 21-ви век. 

„Не се смятам за много тревожен. В известен смисъл това не е плодотворно“, каза Питър Дитлевсен, професор по физика и климатология в института Нилс Бор в Копенхаген. „Така че резултатът ми ме дразни в известен смисъл. Защото [прозорецът за възможен колапс] е толкова близо и толкова значим, че трябва да предприемем незабавни действия сега.“

Спор около прогнозирания колапс

Океанографи и експерти по климата казаха, че макар проучването да дава тревожно предупреждение, то идва с някои големи несигурности. 

„Ако статистиката е стабилна и е правилен/уместен начин да се опише как се държи действителният модерен AMOC и промените се отнасят (единствено) до промени в AMOC, тогава това е много тревожен резултат“, Дейвид Торнали , професор по наука за океана и климата в University College London, каза пред Live Science. „Но има някои наистина големи неизвестни и предположения, които трябва да бъдат проучени, преди да имаме доверие в този резултат.“ 

Други учени по климата стигнаха толкова далеч, че да полеят констатациите със студена вода, което предполага, че е „напълно неясно“ дали наблюдаваното развитие на температурата на повърхността на AMOC може да бъде свързано със силата на неговата циркулация. 

„Докато математиката изглежда експертно направена, физическата основа е изключително нестабилна: тя се основава на предположението, че колапсът, показан от опростените модели, правилно описва реалността - но ние просто не знаем и няма сериозно обсъждане на недостатъците на тези опростени модели“ , каза Йохем Маротцке , професор по климатични науки и директор на Института по метеорология Макс Планк в Хамбург, „Следователно, макар че документът може да бъде валидно упражнение „какво, ако“ при анализ на времеви серии в специализиран списание, то не достига самопровъзгласената си цел да оцени еволюцията на тиража единствено въз основа на наблюдения."

Изследователите зад новото проучване казват, че следващите им стъпки ще бъдат да актуализират своя модел с данни от последните три години, което трябва да стесни прозореца им за прогнозиран срив. 

Последни новини

17:25 Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

17:25 Малък софтуерен ъпдейт срина света. Сега си представете по-голям

17:23 Бивш шеф на "Пирогов" каза кое е най-хубавото за България от компютърния срив

17:23 Международен ден на Нелсън Мандела: Поглед в остров Робен

17:21 Сеск Фабрегас продължава на чисто в Комо

17:20 ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между Здравната каса и "Пирогов"

17:20 САМО В ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и "Величие" отвори голям проблем

17:20 В социалните медии започнаха подигравките за глобалния IT срив

17:20 Цеци Красимирова си намери нов мъж

17:20 Защо все повече двойки избират да спят в отделни легла?

17:20 Главчев скръцна със зъби, обяви важна новина

17:20 Калин Стоянов: Апелирам да няма всяване на тревога, работим и няма пряка опасност за хората

17:19 Международният съд на ООН заяви, че политиката на Израел в окупираните палестински територии противоречи на международното право

17:19 Филип Филипов: Имаме нужните футболисти, които да излязат и да победят Лудогорец

17:19 Мотивацията да учим: Съпоставката между заплатите на среднистите и тези на висшистите

17:19 Всички парламентарни групи се обединиха за спешни мерки и общи решения за справяне с кризата с пожарите

17:18 Следващата седмица в ресорните парламентарни комисии трябва да се конкретизира какво е нужно, за да се подобри оборудването на пожарникарите на терен, каза Димитър Главчев

17:17 Санкциите не работят! Западът още доставя компоненти за танкове, дронове и ракети на руската армия

17:16 Беарман: Искам да се боря с Антонели за титлата във Формула 1

17:16 Генчев без дилеми за дебюта

17:15 Шефът на пожарната с извънредни новини за ситуацията в Ямболско

17:15 Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

17:15 Делян Пеевски: Лично аз имам грижата да изнасям истината за Радев

17:15 Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности

17:15 Сривът в IT мрежата бави пристигането на спортисти на Олимпиадата в Париж

17:15 Генчев: Има блясък в очите на футболистите, можем да постигнем поставените си цели

17:15 Референтни курсове на ЕЦБ

17:15 Киното скърби! Почина "Кралицата на мечовете"

17:13 За справяне с безводието в горнооряховското село Стрелец ще бъдат монтирани спирателни кранове към необитаемите къщи

17:13 Отсичат парички „Св. Богородица“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Последни новини 0