Морето „започна да кипи“

Ексклузивно

Вулканично изригване на Санторини преди 1300 години показва, че огромни взривове могат да възникнат по време на тишина

Морето „започна да кипи“

Изригването на вулкана Санторини преди 1300 години е било много по-голямо, отколкото се смяташе досега. Това предполага, че експлозивни взривове могат да възникнат дори в периоди на относителна тишина, показват нови изследвания.

Санторини е подводен вулкан, разположен по поредица от вулкани, известна като Гръцката островна дъга между Гърция и Турция. Може да предизвика изригвания, които са толкова силни, че кората над магмената камера се срутва и образува яма с форма на купа или калдера, широка няколко мили. Последното образуващо калдера изригване в Санторини, известно като минойското изригване, се е случило през 1600 г. пр. н. е. и е взривило върха на това, което тогава е било един остров, оставяйки зад себе си днешния архипелаг. 

Изригвания от този мащаб обикновено са последвани от период на "подмладяване", по време на който магмената камера се допълва и захранва само малки изригвания. Но огромна експлозия през 726 г. сл. Хр. кара учените да преосмислят как се държи вулканът по време на тихи периоди, според проучване, публикувано на 25 март 2024 г. в списанието Nature Geoscience.

„Историческите сведения споменават, че през лятото на 726 г. от н.е. морето в калдерата на Санторини започва да кипи, докато се издигне гъст дим и се придружава от пирокластични изригвания“, пишат изследователите в изследването. (Пирокластичните изригвания се характеризират с потоци пепел, газ и скали.) „Големи блокове пемза бяха изхвърлени в такова количество, че покриха морето върху огромна площ, достигайки бреговете на Македония и Мала Азия на повече от 400 км разстояние."

Въпреки че тези описания намекват за огромна експлозия, единствената следа от това изригване, открита преди това, беше тънък слой пемза на Палеа Камени - един от двата острова, които се намират в центъра на калдерата на Санторини, където се отвори отвор, наречен вулкан Камени след минойското изригване.

Сега учените са събрали пълния обхват на изригването от 726 г. и са установили, че то вероятно е избухнало от отвора на Камени с магнитуд, подобен на този на разтърсващото рекордите изригване на вулкана Тонга през 2022 г., според проучването. 

За да разберат повече за изригването, изследователите пробили на различни места около отвора Камени. Седиментните ядра, които те събрали, разкриха дебел слой пемза и пепел, което показва, че изригването е изхвърлило 3,1 кубични километра материал - приблизително еквивалент на 1 милион олимпийски плувни басейна. Учените не очаквали да открият доказателства за такова мощно изригване само 2300 години след изригване, образуващо калдера. Откритието предполага, че калдерата на Санторини е способна да експлодира, когато теоретично трябва да се презарежда, според проучването.

„Нашето откритие, че калдерата на Санторини е способна да произведе големи експлозивни изригвания на ранен етап от цикъла на калдерата, предполага повишен потенциал за опасност за района на източното Средиземноморие“, пишат изследователите.

Отворът на вулкана Камени изригна за последно през 1950 г. , предизвиквайки малки експлозии и потоци лава. Оттогава е в латентно състояние, с изключение на фаза на вълнения между 2011 и 2012 г., когато сателитите засякоха издайнически признаци на магма, движеща се под вулкана. 

Тънкият слой пемза на остров Палеа Камени показва, че изригването от 726 г. е имало магнитуд между 3 и 4 според индекса на вулканична експлозивност, което досега се смяташе за най-лошия сценарий за отвора на вулкана Камени. 

Новите резултати обаче показват, че изригването е било с магнитуд 5, което е 10 до 100 пъти по-голямо, отколкото се смяташе досега. „Подобно изригващо събитие днес би имало тежки последици не само за жителите на Санторини и съседните му острови, но и за по-широкото източно Средиземноморие“, пишат изследователите в проучването.

 

Последни новини

08:55 Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

08:55 Това е наследникът на Раиси, свързан с Ислямската революция

08:54 Инструкторите на НАТО в Украйна ще са основна мишена на руската армия. Невиждан ПВО чадър ще ги пази от руснаците

08:53 "Импулс Растеж" ще опита да набере над 4 млн. лв. с варанти на beam

08:52 Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината

08:52 Тези вицове на Шкумбата за Асен Василев ще ви разбият

08:51 Ключов квартал на София остава на сухо във вторник

08:50 Продължават бунтовете в Нова Каледония

08:50 Гришо запази позиция си в топ 10 на ранглистата

08:50 Какво се случва? Ройтерс гръмна с лоша новина за още един ислямски лидер

08:50 Започнаха да освежават зебрите в "Кючук Париж"

08:49 Днес черпят жени с красиви имена

08:49 Зам.-министърът на образованието: Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката

08:47 Сагата с абсурда на "Патриарха" продължава, ето грешките

08:46 Варненци гневно: Вече почнаха и това да правят!

08:46 Столичната община ще обжалва решението на съда срещу новата организация в центъра на София

08:46 Феновете на Лийдс избраха Илия Груев за номер 1

08:45 Александър Зверев триумфира с титлата в Рим

08:45 Две смразяващи версии за смъртта на иранския президент, едната е скандална

08:45 ТОП 10: Григор остава сред най-добрите в тениса

08:44 В Перник организират празничен базар по повод 1 юни - Деня на детето

08:44 Тя е виждала баща си един път, но ние я гледаме всяка седмица по два пъти

08:43 Момче кара кола по селски път, майка му го снима

08:42 Западни издания коментират смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси

08:42 Свързват перуански нападател с Берое

08:41 Един загинал и 14 ранени в 10 тежки катастрофи за денонощието

08:40 Франция е големият фаворит на ЕВРО 2024

08:40 Шефът на СОС обвини Йорданка Фандъкова за затварянето на Симеоновския лифт

08:40 САЩ: Йеменските хуси изстреляха ракета към Аденския залив

08:40 Голяма чест! Крал Чарлз поздрави Васко Василев СНИМКА

Последни новини 0