Изменението на климата ни води към свят без птици

Представете си свят, в който хорът на зората е заглушен

Изменението на климата ни води към свят без птици

Живите мелодии на птиците изпълват небето ни и обогатяват света ни от хилядолетия. Но сега сянка надвисва над тази естествена симфония. Скорошно проучване нарисува ясна картина на бъдещето на птиците в Северна Америка, с по-малко птици, красящи нашето небе до края на века. Виновникът? Постоянно навлизащият призрак на изменението на климата.  

Птиците в опасност поради изменението на климата

Представете си свят, в който хорът на зората е заглушен, в който живите проблясъци на прелетни птици се превръщат в рядка гледка. Това е потенциална реалност, подчертана от новото изследване.

Съавторът на изследването Luoye Chen е асистент в Хонконгския университет за наука и технологии .

„Много проучвания се опитват да припишат причини като промяна на климата или земеползването на намаляването на популацията на птици въз основа на наблюдение на терен. Въпреки това не е имало мащабен статистически анализ, който да обединява исторически данни за биоразнообразието и климата за Северна Америка“, каза професор Чен.

Това изследване, за разлика от предишните, е първото, което комбинира огромна колекция от исторически данни за популациите на птици и климата в Северна Америка. Това е анализ от континентален мащаб, който рисува цялостна картина на кризата с птиците, която се разгръща около нас.

Невидима ръка на изменението на климата

Въпреки че фактори като пестициди, замърсяване и загуба на местообитания са известни заплахи за птиците, това проучване сочи пръст към по-малко очевиден виновник: изменението на климата.

„Дори след като контролираме много други неща, виждаме, че изменението на климата има значително отрицателно въздействие върху птиците“, отбеляза съавторът на изследването Мадху Хана, професор в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн. „Това е само още една причина, поради която трябва да положим сериозни усилия за смекчаване на изменението на климата възможно най-скоро.“ 

Проучването разкрива, че изменението на климата е като невидима ръка, която неусетно манипулира деликатния баланс на птичите популации. Не става въпрос само за повишаване на температурите; става въпрос за прекъсвания на хранителните вериги, промени в моделите на миграция и загуба на подходящи местообитания.

Общи специалисти

Не всички птици са еднакво засегнати от изменението на климата. Проучването прави разграничение между общи и специализирани видове.

Обикновените птици, подобно на врабчетата, са адаптивни и могат да виреят в различни среди. Въпреки че са преживели спад, бъдещето им не изглежда толкова мрачно, колкото техните колеги специалисти.

По-уязвими са специализираните птици, като пъстър бухал и червен кълвач. Техните специални диети и изисквания към местообитанията ги правят по-малко адаптивни към променящия се климат. Проучването прогнозира по-рязък спад за тези птици, с потенциални загуби до 16% до 2099 г.

Прелетните птици и изменението на климата

Мигриращите птици, като величествения магарешки жерав, са изправени пред уникален набор от предизвикателства. Въпреки че имат способността да се движат в отговор на промените в околната среда, техните модели на миграция са фино настроени към специфични знаци и времена.

„Тези птици имат модели на миграция от поколения. Те ще мигрират независимо от всичко и не знаят какво ги чака от другата страна. Може да е твърде горещо или сухо за тях“, обясни Кана.

Изменението на климата нарушава тези модели, което води до несъответствия между времето на миграция и наличността на храна, потенциално причинявайки значителна вреда на популациите на мигриращи птици. 

Надежда за адаптация

Могат ли птиците да се адаптират към затоплящ се климат? Това е въпрос, който озадачава изследователите от години. Докато някои малки проучвания намекват за потенциално адаптивно поведение, това ново изследване рисува по-малко оптимистична картина.

„Предишни полеви проучвания в малък мащаб показаха потенциално адаптивно поведение при птиците , реагиращи на изменението на климата“, каза Чен. „За съжаление, не намерихме доказателства в подкрепа на адаптацията с течение на времето. В дългосрочен план все още открихме значителни намаления.“

Това предполага, че дори ако птиците могат да се адаптират в краткосрочен план, дългосрочните ефекти от изменението на климата са твърде огромни, за да се справят с тях.

Екологичното въздействие

Числата може да изглеждат малки – спад от 2% до 16% – но въздействието далеч надхвърля статистиката. Птиците играят решаваща роля в екосистемите, от опрашването до контрола на вредителите. Намаляването на техния брой има вълнообразен ефект в целия естествен свят.

„Много от специализираните птици наистина са доста специални. Някои са застрашени видове, а други са ендемични за много малки райони“, отбеляза професор Чен. „Не можем да си позволим да загубим нито един от тях, предвид решаващата им роля в екосистемите.“

Защита на нашите пернати приятели

Изследването служи като сигнал за събуждане. Това е ярко напомняне, че изменението на климата не е просто абстрактна заплаха; това е настояща опасност, която вече засяга жизнения живот около нас.

Намаляването на популациите на птици в Северна Америка е канарче във въглищната мина, предупредителен знак за екологичните смущения, които предстоят. Това е призив за действие, който ни призовава да защитим тези пернати приятели и екосистемите, които обитават.

Като смекчаваме изменението на климата, запазваме местообитанията и подкрепяме усилията за опазване , можем да гарантираме, че небето над нас ще остане изпълнено с живите цветове и песните на птиците за поколения напред. Не става дума само за спасяване на птици; става въпрос за запазване на деликатния баланс на нашата планета.

Проучването е публикувано в списанието Global Environmental Change Advances.

Последни новини

16:55 Балабанов след Съвета по сигурността: Всичко е следварително, а хората остават без домове

16:55 Microsoft потвърди, че актуализацията на CrowdStrike е била причина за проблемите

16:54 Инфлацията в еврозоната се очаква да остане без съществена промяна тази година, според проучване

16:54 Животновъд: Площите за паша са силно намалели, водата е недостатъчна. Положението е бедствено!

16:54 Руски съд осъди на 16 години обвинения в шпионаж американски журналист Еван Гершкович

16:53 Ивелин Михайлов изненада: "Исторически парк" и всичко, което правя, е към своя край!

16:52 Ботев (Пд) без Атанас Чернев и срещу Ботев (Враца)

16:52 Готовността за защита на населението при пожари се обсъди на работна среща в Добрич

16:52 Районният съд в Нова Загора определи мярка "домашен арест" за трима мъже, обвинени в отглеждане на канабис

16:52 Внимание! Затварят важна улица във Варна

16:51 Няма да повярвате на тази новина за родната цаца от Черно море

16:51 Двуетажен автобус в София се удари в бетонен гараж

16:51 „С отговорност към горещините“ привлече над 650 души в 9 града

16:50 Родна банка с много важно съобщение за българите и парите им

16:50 Общинските съветници в Кърджали приеха актуализация на разчета за финансиране на капиталови разходи

16:50 Фенове на „Барса“ събират дарения за трансфер на Уилямс

16:49 ЕК обяви спешно финансиране на Палестинската автономия с 400 милиона евро

16:48 Захари Сираков: Тотално обновени сме, имаме потенциал, необходимо е време за адаптация

16:48 Чума по говедата в Гърция, девет идентифицирани случая

16:47 Институциите бойкотираха комисията за ''Исторически парк''

16:45 КУЛТОВО: Двуетажен автобус заседна под мост в София (СНИМКА)

16:45 Манчестър Юнайтед е близо до договорка с ПСЖ за уругвайски национал

16:45 Йорданка Христова с голям концерт в Античния театър

16:44 Тен Хаг призна за конфронтация и спорове с новите собственици на Ман Юнайтед

16:44 Повече от час продължава заседанието на Съвета по сигурността към МС

16:44 Климатичните промени и животът в градовете: Как може науката да ни помогне и как градските реки допринасят за адаптацията ни

16:44 Шуменското село Илия Блъсково ще отбележи с празник 90 години, откакто носи името си

16:44 Уолстрийт откри със спад, разпродажбите продължават

16:43 Обявиха кампания за набиране на средства за децата, чиито домове изгоряха

16:42 Филип Кръстев се завърна в Цволе

Последни новини 0