"Изключително тревожни" горещи вълни заплашват Големия бариерен риф

Ексклузивно

Коралите умират от избелване, предстои ни еко-катастрофа

"Изключително тревожни" горещи вълни заплашват Големия бариерен риф

По-дълбоките части на застрашения Голям бариерен риф са защитени от изменението на климата, установи ново проучване, но това няма да бъдат за дълго...

Ако изменението на климата продължи, изследователи от университетите в Ексетър, Обединеното кралство и Куинсланд установиха, че тази защитна бариера ще бъде загубена. Техните открития са публикувани в проучване на Proceedings of the National Academy of Sciences 

Големият бариерен риф в Австралия е много важен за екосистемата и местната икономика, но е застрашен от избелване. Избелването настъпва, когато коралите побелеят в резултат на натиска на околната среда. В това състояние коралите стават много уязвими, което означава, че е по-вероятно да умрат. И когато умрат, те рядко израстват отново. Избелването се причинява главно от по-високи от обичайните температури, които се повишават поради изменението на климата. Масово избелване е имало в Големия бариерен риф за пет от последните осем години, съобщава новото проучване.

„Големият бариерен риф е преживял повтарящи се широко разпространени събития на масово избелване на корали, като едно от най-големите събития на смъртност се случва, докато говорим. Следователно тази ситуация е изключително тревожна“, Дженифър Макуортър, която ръководи изследването по време на докторантура QUEX в университетите в Ексетър и Куинсланд.

Новото проучване разглежда променящите се температури и как коралите реагират. Те откриха, че разделянето между топлите повърхностни води и по-хладните по-дълбоки води действа като спасителна благодат за много рифове, които живеят по-далеч от повърхността. Въпреки това, ако глобалният климат продължи да се затопля, над 3°C прединдустриалните нива, тази охлаждаща бариера може да изчезне.

Те също така установиха, че температурите на дъното на рифа могат да се повишат с 1,2 до 1,7°C при по-високи емисии от 2050 до 2060 г.

Колкото по-топъл е климатът, толкова по-голям е рискът от смесване на по-хладни и по-топли води, излагайки тези рифове на високи температури, съобщава проучването. И това не се отнася само за Големия бариерен риф. Изследователите казват, че това може да се види на други рифове по света.

„Находките бяха разумни, тъй като бихме очаквали повече екосистеми да бъдат засегнати при повишено затопляне. Освен това концепцията за термична стратификация, осигуряваща по-ниски температури в дълбочина, не е нова, просто не е изследвана в контекста на климатичните прогнози над рифа “, каза Макуортър.

Ако температурите се затоплят с 3°C, изследователите установиха, че Големият бариерен риф може да надмине 30°C. Това вече е установено като важен праг за коралите, тъй като това е температурното избелване, съобщава проучването.

Макуортър, който сега работи в Атлантическата океанографска и метеорологична лаборатория на NOAA, отбеляза в изявление, че някои плитководни видове корали не се срещат в по-дълбоките райони. Това означава, че мезофотичните рифове „не могат да осигурят убежища за тях, тъй като плитките рифове са деградирали“.

„И както показва нашето проучване, самите мезофотични корали са застрашени, ако глобалното затопляне продължи“, каза тя.

„Нещо номер едно, което трябва да се направи, за да се помогне на рифа, е глобалната общност да намали въглеродните емисии. Можем също така да управляваме по-добре други предизвикани от човека стресови фактори на рифа, като намаляване на замърсяването с оттичане и ограничаване на риболовната дейност“ каза изследователят пред Newsweek .

Изследователите трябва да разберат по-добре кораловите рифове, за да ги защитят, каза в изявление Пол Халоран от Института за глобални системи на Ексетър, който също е работил по изследването. Това е така, защото те са изправени пред множество заплахи, каза той, и някои от тях не са свързани с изменението на климата.

„Нашето проучване се съсредоточи само върху Големия бариерен риф. Трябва да проучим това в световен мащаб и да използваме подобрени модели, за да можем да предоставим подробни насоки на мениджърите на рифовете, и най-важното е, че трябва да знаем как и при какви условия горещите вълни на морското дъно водят до смъртност на тези по-дълбоки коралови рифове“, каза Халоран.

Последни новини

08:30 Бивш шеф на Пентагона коментира изпращането на войски на НАТО в Украйна

08:25 Шефът на СОС с абсурдни думи за хаоса с движението: Това е положението, каквото е, такова

08:25 Григор Димитров запази позиция в топ 10 на ранглистата

08:25 Депутатите се събират на извънредно заседание за пенсиите

08:22 Новият президент на Тайван положи клетва, Китай с мигновена реакция

08:21 Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората матура

08:20 Клоп към феновете на Ливърпул: Вече съм един от вас

08:20 СТАВА ГОРЕЩО! Огромно недоволство срещу Васил Терзиев - таксиджии блокират безсрочно София, обвиниха го в лъжа

08:20 Кралят на Саудитска Арабия влиза в болницата

08:20 Станислав Генчев с ясно условие към Сираков

08:20 МО на Русия съобщи за унищожаване на гаубица M777 на разстояние 28 км в посока Херсон

08:20 Потвърдено! Президентът на Иран е загинал

08:19 Пореден случай: Дете шофира, а майка му го снима

08:19 "Криворазбраната цивилизация" е премиерният спектакъл на детската театрална студия при Плевенския театър

08:19 ЦСКА и Бусато се разбраха за нов договор

08:18 Официално: Григор Димитров остава сред най-добрите в тениса

08:16 Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че е разговарял с нас

08:16 Фернандо Каранга приключи с ЦСКА?

08:14 По вариант 1 ще пишат зрелостниците по всички предмети от днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет

08:14 Зрелостниците ще работят по вариант едно на втората задължителна матура

08:12 Столична община обжалва решението на съда за новото движение по "Патриарха"

08:12 Русия нанасе удар по курорт край Харков

08:09 Американските военни части се изтеглят от Нигер до средата на септември

08:09 Георги Търтов се завърна в групата на Славия

08:08 Ебрахим Раиси – от главен прокурор до президент и непримирим критик на Запада

08:07 : Левски уреден със стабилен и без евротурнирите

08:07 Един човек е загинал, а 14 са ранени при 10 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР

08:07 Общо 23 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие

08:07 Самодейци от Банско, Велинград и Благоевград подкрепиха каузата "Старото читалище"

08:07 Русия удари покрайнините на Харков, жертвите са най-малко 11

Последни новини 0