Димът от горски пожари създава условия за повече пожари

Ексклузивно

Можем ли да прекъснем цикъла?

Димът от горски пожари създава условия за повече пожари

Горските пожари винаги са били ужасяващо зрелище на суровата сила на природата. Но едно забележително проучване от UC Riverside разкрива смразяващ обрат: димът от горските пожари може да подклажда самите условия, които подхранват растежа им.

Димни сигнали за горски пожар

Всички сме виждали огромните кълба дим, издигащи се от горски пожари, но те не са просто знак за разрушение. Те са ключов фактор в опасна обратна връзка.

„Пожарите отделят дим с черен въглерод или сажди. Тъй като е много тъмно, саждите поглъщат слънчевата светлина по-лесно от ярките или отразяващи неща.“, отбеляза Джеймс Гомес, водещият автор на изследването.

Тези сажди, вид аерозол, действат като задържащо топлината одеяло. Той поглъща слънчевата енергия, повишавайки температурите и създавайки по-гореща и по-суха среда. Това от своя страна прави перфектната рецепта за разпалване на повече огньове.

Порочен кръг в Северна Калифорния

Северна Калифорния, със своята изобилна и гъста растителност, е особено уязвима от самоусъвършенстващия се характер на горските пожари. Пейзажът на региона, богат на запалими растителни вещества, осигурява достатъчно гориво за разпространението и засилването на пожарите. 

Констатациите от проучването разкриват, че въздействието на горските пожари в Северна Калифорния се усилва от средно дневно повишаване на температурата от 1 градус по Целзий по време на периоди на активни пожари. 

Тази повишена температура, пряка последица от самия пожар, допълнително изсушава растителността и създава по-благоприятна среда за разпространение на пожара, изостряйки вече разрушителния характер на тези събития.

„Изглежда, че тези пожари създават собствено пожарно време“, каза Гомес. Това смразяващо твърдение рисува картина на горски пожари, разпалващи пламъците на собствения си растеж, създавайки порочен кръг, който е трудно да се прекъсне.

Меч с две остриета от дим от горски пожар

Историята на аерозолите в нашата атмосфера е сложна. Някои, като сулфатни аерозоли от изкопаеми горива, действат като щит, отразявайки слънчевата светлина и охлаждайки околната среда. Въпреки това, последните изследвания показват, че усилията за подобряване на качеството на въздуха чрез намаляване на тези аерозоли може да имат непредвидени последици: увеличаване на горските пожари.

От друга страна, черният въглерод от горските пожари прави обратното. Той улавя топлината, изсушава атмосферата и възпира образуването на облаци. „Това, което открих е, че черният въглерод, отделен от тези горски пожари в Калифорния, не увеличава броя на облаците. Той е хидрофобен“, каза Гомес.

Това означава по-малко облаци и по-малко дъжд, ужасна перспектива за предразположените към суша региони, които вече се борят с недостига на вода.

Можем ли да прекъснем цикъла?

Ситуацията може да изглежда мрачна, но има надежда. Гомес вярва, че намаляването на емисиите на CO2 и прилагането на по-добри практики за управление на земята може да помогне за намаляване на броя на големите горски пожари.

„Тук в Калифорния има натрупване на растителност. Трябва да позволим по-чести малки пожари, за да намалим количеството налично гориво за изгаряне“, каза Гомес. „С повече управление на горите и повече предписани изгаряния, бихме могли да имаме по-малко гигантски пожари. Това е в наш контрол.“

Това изследване не е просто сигнал за събуждане относно опасностите от горските пожари. Това е напомняне, че системите на Земята са взаимосвързани по сложен начин.

Нашите действия имат последствия, както преднамерени, така и непредвидени. И докато продължаваме да се борим с предизвикателствата на изменението на климата, разбирането на тези връзки е по-важно от всякога.

Бъдещето на изследванията на горските пожари

Проучването на UC Riverside е значителна стъпка напред в нашето разбиране за горските пожари и тяхното въздействие върху околната среда. Това обаче е само началото. Има още много да научим за сложното взаимодействие между пожар, време и изменение на климата.

Бъдещите изследвания вероятно ще навлязат по-дълбоко в ролята на аерозолите, както от естествени, така и от създадени от човека източници.

Учените също ще продължат да изследват ефективността на различни стратегии за управление на пожари с цел намаляване на честотата и интензивността на горските пожари.

Горещ проблем с дима от горски пожар

Темата за горските пожари е наболяла, както буквално, така и преносно. Това е проблем, който засяга всички ни, независимо дали живеем в пожароопасни райони или не. Димът от горските пожари може да измине хиляди километри, оказвайки влияние върху качеството на въздуха и общественото здраве далеч от източника на пламъците.

Докато продължаваме да се сблъскваме с предизвикателствата на променящия се климат, изследването от UC Riverside служи като ярко напомняне, че трябва да действаме сега, за да предотвратим най-лошите сценарии да станат реалност. Бъдещето на нашата планета и собственото ни благополучие зависи от това.

Изследването е публикувано в списанието Atmospheric Chemistry and Physics.

Последни новини

18:25 ПОТРЕСАВАЩИ СНИМКИ: Депутатите се разбягаха преди края на работния ден, на никой не му пука за парламентарния контрол

18:23 Ще се опитаме в бърз порядък да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

18:23 Климатолог с ужасно предупреждение: Такива пожари ще виждаме вече всяка година

18:22 Куман обяви: Де Йонг не е готов да се върне в игра за Барселона

18:21 Тадей Погачар триумфира в "кралския" етап на Тур дьо Франс и поведе с над 5 минути

18:21 Нападнаха полицаи във Великобритания при безредици в Лийдс, има ранени

18:21 Пресконференция на Станислав Генчев преди старта на сезона в efbet Лига

18:20 Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

18:20 Лия Каратанчева на финал на турнир в Испания

18:20 Обновяват читалището в Калековец

18:19 Пътната агенция обяви обществена поръчка за надзор при изграждането на нов мост над Марица в Пазарджик

18:18 От вчера пожар бушува в резервата „Стенето“ в Националния парк „Централен Балкан“, служебният министър на околната среда и водите отиде на място

18:18 Руската армия: Превзехме още едно село в Източна Украйна

18:18 Милан вдигна офертата за френски национал от Монако

18:17 Общината събира мнения на русенци за възстановяване на дунавския бряг

18:16 Проектът на Плевенската филхармония „В света на музиката“ с Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Георги Милтиядов гостува в Пловдив

18:15 Филип Кръстев се завърна в Цволе

18:15 Ретро влак ще пътува по теснолинейката и през август

18:15 Невероятна промяна! Водеща на bTV стана певица

18:15 Левски с всички нови на старта на сезона

18:14 Отменено е обявеното заради пожарите бедствено положение в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград

18:13 Германски гражданин е осъден на смърт в Беларус

18:13 Две нови обществени чешми ще работят в центъра на Русе

18:12 И Християн Касабов се класира за финал на Европейското

18:12 Еленовата луна променя живота на 4 зодии

18:11 Агенцията за социално подпомагане предоставя до 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите, заяви министър Петкова

18:11 Доц. Спасков: Уплашихме се от Апокалипсиса, защото не можем да си ползваме телефоните

18:10 Димо Андреев финалист на чук на европейското в Банска Бистрица

18:10 Треньорът на "Левски" Станислав Генчев: Готови сме за първия мач

18:10 Храм Св. Пророк Илия отбелязва 93 години от освещаването си

Последни новини 0