CO2 е обявен за замърсител на океана от Mеждународния съд

Международният съд потвърди това, което много учени и активисти отдавна подозират

CO2 е обявен за замърсител на океана от Mеждународния съд

Океанът, огромното синьо сърце на нашата планета, изпраща предупредителни сигнали за CO2 от години. Повишаването на морското равнище, подкисляването и избелването на коралите са само някои от симптомите на океан, който е в огромна беда.

Сега, в забележително решение, Международният съд потвърди това, което много учени и активисти отдавна подозират: въглеродният диоксид (CO2), прословутият парников газ, официално е замърсител на морето.

CO2 замърсяване в океана

Представете си съдебна зала, в която ищецът не е индивид, а самият океан. Девет малки островни нации, изправени пред опустошителните последици от покачването на морското равнище, отнесоха случая си до Международния трибунал по морско право .

Техният аргумент? Емисиите на CO2 от индустриализираните страни, погълнати от океаните, представляват замърсяване на морето. Този забележителен случай видя тези нации да се борят за оцеляването си, твърдейки, че парниковите газове, отговорни за изменението на климата, също замърсяват морската среда.

Съдът, в първото си решение, свързано с климата, се съгласи. Това решение изпраща силно послание: океанът не е неограничено сметище за нашите въглеродни отпадъци.

„Антропогенните емисии на парникови газове в атмосферата представляват замърсяване на морската среда“, обяви съдът, цитирайки Конвенцията на ООН по морско право ( UNCLOS ).

Здраве на океана

Здравето на Ocean засяга всички ни. Той осигурява половината от кислорода, който дишаме, играейки решаваща роля в поддържането на баланса на нашата атмосфера. Освен това океанът регулира нашия климат, като абсорбира значителни количества CO2 и топлина. 
 
Той поддържа огромна мрежа от живот, от микроскопичен планктон до най-големите китове, формиращи основата на хранителната верига, която изхранва милиарди хора.

Деградацията на нашите океани застрашава биоразнообразието, продоволствената сигурност и стабилността на нашия климат, засягайки всички.

Това решение може да има вълнообразен ефект, да повлияе на бъдещи съдебни спорове за климата и потенциално да потърси отговорност от замърсяващите страни за щетите, причинени от техните емисии на морската среда .

„Някои [островни нации] ще станат необитаеми в близко бъдеще поради неуспеха да се намалят емисиите на парникови газове. Изискваме големите замърсители да спазват международното право и да спрат катастрофалните щети срещу нас, преди да е станало твърде късно“, отбелязва Гастън Браун, министър-председател на Антигуа и Барбуда.

Науката зад решението

Въпреки че това решение може да изглежда като внезапен сигнал за събуждане, науката зад него се изгражда от десетилетия. Учените отдавна знаят, че океанът абсорбира около една четвърт от CO2, който отделяме в атмосферата.

На пръв поглед това може да изглежда полезно, тъй като намалява количеството парникови газове във въздуха. Въпреки това, това идва на висока цена.

Когато CO2 се разтваря в морска вода, той образува въглеродна киселина в процес, наречен подкисляване на океана . Това повишава киселинността на водата, нарушавайки деликатния баланс на морските екосистеми. Това е като бавно горяща химическа реакция, която заплашва самата основа на океанския живот.

Въздействие на CO2 върху океанските екосистеми

Ефектите от това подкисляване вече се усещат по целия свят. Кораловите рифове , оживени подводни градове, които поддържат една четвърт от всички морски видове, са особено уязвими.

Киселинната вода затруднява изграждането на скелетите на коралите, което води до широко разпространено избелване и смърт.

Повишаването на морското равнище , друга последица от изменението на климата, заплашва крайбрежните общности и екосистеми. Ниско разположените острови, като тези, които заведоха този случай в съда, са изправени пред екзистенциална криза.

Тяхната земя бавно се поглъща от морето, пряк резултат от парниковите газове, които изпомпваме в атмосферата.

Искрица надежда

Въпреки че ситуацията е ужасна, това съдебно решение дава искрица надежда. Това е признание, че не можем повече да игнорираме тежкото положение на океана. 

„За първи път международен съд призна, че съдбите на две световни блага – океаните и атмосферата – са преплетени и застрашени от климатичната криза“, каза Джоуи Чоудхури, старши адвокат в Центъра за международно екологично право .

Това решение може да бъде катализатор за промяна, като тласка правителствата и индустриите да предприемат по-агресивни действия за намаляване на емисиите.

Това е напомняне, че всички ние сме свързани с океана, независимо дали живеем на брега или не. Здравето на океана е нашето здраве и е време да започнем да се отнасяме към него с уважението, което заслужава.

Последни новини

13:55 Бебе пробва уасаби, реакцията му ще ви спука от смях ВИДЕО

13:55 Институтът "Ройтерс": БНР сред лидерите по доверие в България

13:55 Първи за годината случай на маймунска вариола в София

13:55 ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! И "Възраждане" очаквано отряза ГЕРБ - няма да подкрепи правителство с първите два мандата

13:55 Пътнически самолет кацна аварийно в Нова Зеландия, след като един от двигателите му се възпламени

13:54 МЗ избра строителите на 6-те бази за медицинските хеликоптери

13:54 Кола втора ръка: Здрави каросерия и шаси, и надеждна електроника за 20 000 лева

13:53 Калин Стоянов сефтоса новите лични карти, остана ли доволен? СНИМКА

13:53 Членството в Еврозоната ще ни донесе значителни ползи

13:53 Детски хор "Дунавски вълни" изпраща своите абитуриентите с концерт

13:53 Манчестър Юнайтед се отказва от защитник на Евертън

13:51 Шофьоро блъсна две деца в Русе, полицаи го спасиха от линч

13:51 Кората на динята е богата на циртулин

13:51 Една от българките от групата с 50-те милиона в Лондон: Моля се да ми простят!

13:51 Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

13:51 НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

13:50 Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

13:50 Валери заряза Мария Бакалова заради Теодора Мудева?

13:50 Дъщерята на Васил Драганов го сдобри с жена му след жестоката им война

13:50 Светът на киното скърби! Отиде си актьор от „Всички обичат Реймънд“

13:50 ЕКШЪН НА ПЪТЯ: Шофьорка с 2 промила помете четири коли

13:50 Тотнъм набеляза защитник на Монако за заместник на Емерсон Роял

13:49 ГЕРБ-СДС започна совалките за правителство. Първи са ДПС

13:49 Първи на Балканите: Тестват водороден автобус по улиците на София

13:48 Опашки и недоволство в Хасково: Подаваме за лични документи тук, трябва да ги вземем в София

13:48 Случай на маймунска шарка в София

13:47 OMV с нова бранд идентичност за търговската мрежа в ЦИЕ

13:47 Отборът на ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен заминава за Световното ученическо първенство по баскетбол в Китай със знамената на града и България

13:47 Всеки месец по 80 пъба в Англия и Уелс завинаги затварят врати, сочат статистически данни

13:46 Музата на Хърватия пак започна да трупа лайкове с разголени снимки

Последни новини 0