Астрономите разкриват „тъжната“ съдба на Земята, когато Слънцето умре

Планетата ни ще срещне ужасен край

Астрономите разкриват „тъжната“ съдба на Земята, когато Слънцето умре

След като слънцето най-накрая умре, милиарди години в бъдещето, Земята също ще срещне ужасен край.

Има няколко начина, по които нашата родна планета може да бъде унищожена, след като слънцето умре, вероятно да бъде погълната от слънцето, докато се разширява навън, или просто да бъде разкъсана от гравитацията.

Очаква се слънцето да избледнее в бяло джудже след смъртта си, така че изучаването на белите джуджета в космоса позволява на астрономите да добият представа как се справят планетите и луните в останалата част от Слънчевата система след смъртта на звезда.

Според нова статия в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society , планети и луни, орбитиращи близо до бяло джудже, които оцеляват след разширяването на звездата, могат да бъдат разкъсани на парчета.

Белите джуджета са останките от звезди, които са умрели, след като са изразходвали цялото си водородно гориво. Първоначално звезда като нашето слънце ще започне да изгаря хелий вместо това, разширявайки се до огромни размери и превръщайки се в червен гигант. В крайна сметка външните слоеве на червения гигант се изхвърлят в космоса, оставяйки след себе си горещо ядро, което се свива под действието на гравитацията и се превръща в бяло джудже.

„Предишни изследвания показаха, че когато астероиди, луни и планети се доближат до белите джуджета, огромната гравитация на тези звезди разкъсва тези малки планетарни тела на все по-малки и по-малки парчета“, каза авторът на изследването Аморнрат Аунгверойвит, изследовател от университета Наресуан в Тайланд. в изявление.

Изследователите изследвали промените в яркостта на няколко бели джуджета в продължение на 17 години, което им позволило да добият известна представа как се държат обектите, обикалящи около звездите. Те откриха, че белите джуджета се движат в орбита от тела със странна форма с хаотични движения, което показва, че много от тях са били разкъсани или унищожени.

„Простият факт, че можем да открием отломки от астероиди, може би луни или дори планети, които се движат около бяло джудже на всеки няколко часа, е доста умопомрачителен, но нашето проучване показва, че поведението на тези системи може да се развива бързо, по въпрос от няколко години", каза в изявлението авторът на изследването Борис Ганзике, професор по физика в университета Уоруик в Обединеното кралство. „Въпреки че смятаме, че сме на прав път в нашите проучвания, съдбата на тези системи е много по-сложна, отколкото някога сме могли да си представим.“

Едно от белите джуджета, ZTF J0328−1219, беше видяно да има стабилна слънчева система в продължение на няколко години, но вероятно е имало катастрофално събитие през 2010 г. Друго бяло джудже, ZTF J0923+4236, затъмнява неравномерно на всеки няколко месеца, докато трета, наречена WD 1145+017, беше видяна през 2015 г. с вариации в транзита на орбитални обекти, които оттогава са изчезнали.

„Системата, като цяло, много леко става по-ярка, тъй като прахът, произведен от катастрофални сблъсъци около 2015 г., се разпръсква“, каза Gänsicke. „Непредсказуемият характер на тези транзити може да подлуди астрономите – в един момент те са там, в следващия ги няма. И това показва хаотичната среда, в която се намират.“

Що се отнася до бъдещето на нашата собствена слънчева система, Земята може дори да не живее достатъчно дълго, за да посрещне тази хаотична съдба, вероятно ще бъде погълната от слънцето, докато се разширява.

„Тъжната новина е, че Земята вероятно просто ще бъде погълната от разширяващо се Слънце, преди да се превърне в бяло джудже“, каза Gänsicke.

Дори ако Земята успее да преживее разширяването на слънцето в червен гигант и да избегне разкъсването, тя няма да бъде обитаема по никакъв начин.

„Не е ясно дали Земята може просто да се премести достатъчно бързо, преди Слънцето да я настигне и да я изгори, но [ако го направи] Земята [все още] ще загуби своята атмосфера и океан и няма да бъде много хубаво място за на живо", каза Gänsicke.

Вътрешните планети Меркурий и Венера почти сигурно ще бъдат смачкани и погълнати от слънцето, казаха изследователите.

Това ще остави единствените останали планети в Слънчевата система като Марс и четирите газови гиганта, както и техните луни.

„За останалата част от слънчевата система, някои от астероидите, разположени между Марс и Юпитер и може би някои от луните на Юпитер, може да се изместят и да пътуват достатъчно близо до евентуалното бяло джудже, за да преминат през процеса на раздробяване, който изследвахме“, Gänsicke обясни.

За щастие, не е нужно да се тревожим, че това ще се случи скоро: очаква се слънцето да продължи да гори както обикновено през следващите 5 милиарда години и да отнеме още един милиард години, за да се превърне в бяло джудже.

Последни новини

01:13 Ювентус (Малчика) вкара само пет пъти на Партизан (Червен бряг)

01:07 "Sh1ro" и "donk" закараха Spirit на финал в Белград

01:03 Опетая трябваше да оцелява накрая, но спечели за втори път срещу Бриедис

01:00 Дреновец надви корав противник

01:00 4 зодии забогатяват ненадейно до две седмици

00:57 Резултати и голмайстори на Северозапад

00:56 Bilibili пак би T1 и е на финал на MSI

00:49 Крушарски: В България обичаме да дрънкаме празни чинии

00:48 Моуриньо е готов да приеме офертата ни, твърдят от истанбулски гранд

00:46 Родопа с минимален успех в Стара Загора

00:42 Динамо (Москва) е на победа от титлата на Русия

00:41 Тухел: Липсата на концентрация ни прати на третото място

00:36 Дубълът на Локо (Пловдив) измъкна точка накрая

00:31 Томаш: Започнахме с 9 българи, ето, заповядайте

00:29 ЦСКА - Крумовград 2:2 /разширен репортаж/

00:28 Хикс в Асеновград

00:28 Костов: Стана добър и зрелищен мач

00:23 Пропадането на Хетафе продължи и след този уикенд

00:23 На крачка от финала: Фаворитите Петър и Галена отпаднаха от “Един за друг”, заканиха се, че ще правят бебе

00:21 Загорец повали Гигант

00:19 Катандзаро отстрани Бреша след драма с продължения и чака Вальо Антов и компания

00:18 Мисис България Станислава Андреева ще минe по червения килим в Кан

00:14 Продадоха за $1 млн. на Меси

00:10 Без победител в Павликени

00:10 Йоана Илиева е 11-а на Световната купа на сабя жени в Пловдив

00:01 Хороскопът на Алена: Добър за разговори ден за Близнаците, прикрити недоброжелатели вредят на Раците

00:01 На 19 май 2024 г. да почерпят

00:00 Ракета на хусите порази петролен танкер край Йемен

23:58 Алавес нанесе четвърта поредна загуба на Хетафе

23:56 Севлиево срази Вихър

Последни новини 0