Арктическите „зомби пожари“, които се надигат от мъртвите, могат да отприщят порочен цикъл на затопляне

Ексклузивно

Те горят под земята през зимата...

Арктическите „зомби пожари“, които се надигат от мъртвите, могат да отприщят порочен цикъл на затопляне

Така наречените „зомби пожари“ в торфищата на Аляска, Канада и Сибир изчезват от повърхността на Земята и тлеят под земята през зимата, преди да се съживят отново следващата пролет. Тези пожари озадачават учените, защото се появяват в началото на май, много преди обичайния сезон на пожари в далечния север, и могат да пламнат отново за няколко години.

Повечето учени смятат, че зомби пожарите са  останки от пожари на повърхността , но ние идентифицирахме алтернативна причина.  Нашите изследвания  предполагат, че бързото атмосферно затопляне над земята може да доведе до внезапно нагряване на торфените почви до тлеещи температури под земята, без никаква искра или друго запалване. Тези зомби пожари може да са случай на спонтанно запалване, предизвикано от изменението на климата.

Съобщенията за подобни пожари датират от 40-те години на миналия век, когато са били рядкост. Честотата и интензитетът на тези пожари обаче се увеличи значително през последните две десетилетия, ръка за ръка с ускореното затопляне в Арктика,  най-бързо затоплящият се регион  на планетата.

В началото на 2024 г. само в канадската провинция Британска Колумбия бяха активни над 100 зомбита. Зомби пожари дори са регистрирани близо до най-студеното село на земята, Оймякон в североизточен Сибир, където те се пренасят през множество зими и представляват около  3,5% от опожарената площ  в по-широкия регион всяка година.

Повече въглерод е уловен в чувствителните към температурата арктически торфени почви, отколкото се намира в цялата атмосфера, и тези пожари освобождават гигатони от него в атмосферата. Искахме да знаем дали внезапното затопляне може да е пряко отговорно.

Два забележителни резултата

Разработихме математически модел, за да изследваме различни сценарии „какво ако“, включително как температурата и съдържанието на въглерод в торфените почви реагират на промените във времето и климата. Най-важното е, че нашият модел улавя как определени микроби генерират топлина, докато разграждат почвата и освобождават нейния въглерод в атмосферата.

Получихме два забележителни резултата:

Първият е, че тези микроби могат да генерират толкова много топлина, че подземният торф може да тлее при около 80°C през зимата, готов да се запали през пролетта. И това може да се случи, без да е имало пожар на това място над земята и без времето над земята да достигне температурите, които обикновено са необходими, за да гори почвата.

Ние наричаме това ново състояние горещо метастабилно състояние на торфените почви. В този контекст "метастабилен" означава дълго изгаряне - горещото състояние продължава дълго, но ограничено време, до десет години, докато торфът изгори.

Другото ни ключово откритие е, че внезапен преход от обикновено студено състояние към горещо метастабилно състояние може да бъде предизвикан само от реалистични климатични модели, включително летни горещи вълни и сценарии за глобално затопляне. Най-интересното е, че повишаването на атмосферната температура трябва да бъде по-бързо от някаква критична скорост, за да задейства прехода. Ако атмосферната температура се повиши със същото количество, но с по-бавна скорост, биоактивната торфена почва остава в нормално студено състояние и никога не преминава в горещо метастабилно състояние.

Все още нямаме доказателство, че това се случва в реалния свят и не е демонстрирано в лаборатория – засега това е феномен, наблюдаван само в нашите модели. Но знаем, че компостът (много подобен на торфа) може да се запали по същия начин. Например голям пожар в покрайнините на Лондон по време на гореща вълна през 2022 г. вероятно е бил причинен от  спонтанно запалване на купчина компост.

Всичко това предполага, че атмосферната температура всъщност не е ключовият критичен фактор за зомби пожари. По-скоро скоростта на атмосферното затопляне предизвиква дълги изгаряния на подземен торф. Казано просто, не е топлината, а скоростта.

Как да се борим със зомбитата

Със затоплянето на климата времето става все по-екстремно и това са точно условията, които могат да доведат до все повече и повече зомбита пожари. Това е обезпокоително, тъй като може да постави началото на порочен кръг: гигатоните въглерод, освободен от древни торфени почви в атмосферата, вероятно ще направят климатичните промени още по-лоши, което означава повече пожари, по-екстремно време и т.н.

Наистина, зомби пожарите са пример за индуцирана от скоростта  повратна точка , при която системата не успява да се адаптира към твърде бързи промени във външните условия и преминава от нормалното си състояние към различно, често нежелано състояние. Възможно е съвременният климат да се приближава или вече да е надхвърлил опасните темпове на промяна за определени природни системи, като биоактивни торфени почви, което би могло да обясни неотдавнашното увеличение на зомби пожарите.

Изглежда, че единственото решение за предотвратяване на по-нататъшни зомбита пожари е да се ограничи променливостта на климата. Докато политиците се съсредоточават върху опасните нива на атмосферната температура (топлината), променливостта на климата (скоростта на промяна) може да бъде еднакво или дори по-уместна за нашата устойчивост в краткосрочен план.

Тази редактирана статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.
 

Последни новини

17:25 Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

17:25 Малък софтуерен ъпдейт срина света. Сега си представете по-голям

17:23 Бивш шеф на "Пирогов" каза кое е най-хубавото за България от компютърния срив

17:23 Международен ден на Нелсън Мандела: Поглед в остров Робен

17:21 Сеск Фабрегас продължава на чисто в Комо

17:20 ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между Здравната каса и "Пирогов"

17:20 САМО В ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и "Величие" отвори голям проблем

17:20 В социалните медии започнаха подигравките за глобалния IT срив

17:20 Цеци Красимирова си намери нов мъж

17:20 Защо все повече двойки избират да спят в отделни легла?

17:20 Главчев скръцна със зъби, обяви важна новина

17:20 Калин Стоянов: Апелирам да няма всяване на тревога, работим и няма пряка опасност за хората

17:19 Международният съд на ООН заяви, че политиката на Израел в окупираните палестински територии противоречи на международното право

17:19 Филип Филипов: Имаме нужните футболисти, които да излязат и да победят Лудогорец

17:19 Мотивацията да учим: Съпоставката между заплатите на среднистите и тези на висшистите

17:19 Всички парламентарни групи се обединиха за спешни мерки и общи решения за справяне с кризата с пожарите

17:18 Следващата седмица в ресорните парламентарни комисии трябва да се конкретизира какво е нужно, за да се подобри оборудването на пожарникарите на терен, каза Димитър Главчев

17:17 Санкциите не работят! Западът още доставя компоненти за танкове, дронове и ракети на руската армия

17:16 Беарман: Искам да се боря с Антонели за титлата във Формула 1

17:16 Генчев без дилеми за дебюта

17:15 Шефът на пожарната с извънредни новини за ситуацията в Ямболско

17:15 Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

17:15 Делян Пеевски: Лично аз имам грижата да изнасям истината за Радев

17:15 Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности

17:15 Сривът в IT мрежата бави пристигането на спортисти на Олимпиадата в Париж

17:15 Генчев: Има блясък в очите на футболистите, можем да постигнем поставените си цели

17:15 Референтни курсове на ЕЦБ

17:15 Киното скърби! Почина "Кралицата на мечовете"

17:13 За справяне с безводието в горнооряховското село Стрелец ще бъдат монтирани спирателни кранове към необитаемите къщи

17:13 Отсичат парички „Св. Богородица“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Последни новини 0