Антарктида с рекорден студ по време на глобална адска жега

В същото време в Чили температурите скочиха близо до 40°C, докато Рио де Жанейро счупи 117-годишен топлинен рекорд

Антарктида с рекорден студ по време на глобална адска жега

Докато 2023 г. е белязана от безпрецедентни глобални горещи вълни, настъпи неочакван обрат с екстремни ниски температури в Антарктика.

Ново проучване, публикувано в списание Advances in Atmospheric Sciences, подчертава изненадващите и тежки студени събития, които удариха континента в края на зимата (юли и август).

Антарктида и екстремният студ

Антарктида, най-южният континент на Земята, е ледена пустиня, известна с екстремния си студ. Покривайки около 14 милиона квадратни километра, той съдържа 90% от световния лед и 70% от прясната вода.

Въпреки суровата си околна среда, Антарктика е ключова област за научни изследвания, предлагаща прозрения за изменението на климата, глациологията и морската биология.

Континентът изпитва най-ниските температури на Земята, като най-ниската регистрирана температура е била -89,2°C в гара Восток на Съветския съюз през 1983 г.

Антарктическият климат е повлиян от голямата географска ширина и надморска височина, дългите полярни нощи и постоянните катабатични ветрове, които се спускат от вътрешността. Тези ветрове могат да достигнат скорости от над 200 км/ч., което допринася за студените условия на континента.

Ледените покривки и ледниците на Антарктика играят решаваща роля в регулирането на световните морски нива. Скорошни проучвания показват, че части от ледената покривка на Антарктида се топят с ускоряваща скорост, което може значително да повлияе на крайбрежните региони по света.

Освен това изолацията на континента е запазила уникални екосистеми както на сушата, така и в околния Южен океан, което го прави естествена лаборатория за изучаване на въздействието на промените в околната среда.

Международното сътрудничество управлява Антарктика съгласно Системата на договора за Антарктика, която насърчава мирното научно сътрудничество и защитава околната среда на континента. Въпреки отдалеченото си местоположение, бъдещето на Антарктида остава тясно свързано с динамиката на глобалния климат и здравето на околната среда.

Рекордно нисък студ в Антарктида

При цялостно изследване на края на зимата на 2023 г. изследователите наблюдаваха екстремни ниски температури в широк регион на Антарктика.

Антарктическият център за метеорологични изследвания и данни към Университета на Уисконсин-Медисън отбеляза, че рекордно ниските температури са документирани на различни места в целия континент.

„Рекордно ниски температури бяха наблюдавани в нашата мрежа от автоматични метеорологични станции (AWS), както и на други места в региона“, казаха изследователите.

„Тези фази бяха белязани от нови рекордно ниски температури, регистрирани както в персонални, така и в автоматични метеорологични станции, обхващащи Източна Антарктика, ледения шелф на Рос и Западна Антарктика до Антарктическия полуостров.“

Контрастни климатични модели

Една от най-високите точки, гара Кунлун, регистрира най-ниската си температура от -79,4°C, около 5°C по-ниска от средната месечна стойност.

Професор Minghu Ding от Държавната ключова лаборатория за тежки метеорологични условия към Китайската академия на метеорологичните науки отбеляза: „Интересното е, че по същото време в Южна Америка, която е сравнително близо до Антарктида, се наблюдават рекордно високи температури .“

В Чили температурите скочиха близо до 40°C, докато Рио де Жанейро счупи 117-годишен топлинен рекорд. Този ярък контраст повдига въпроси относно смесените климатични сигнали от Антарктика.

Анализ на студените фази

Проучването идентифицира четири отделни студени фази от средата на юли до края на август 2023 г. Анализ на аномалии на геопотенциална височина от 500 hPa разкри силни отрицателни аномалии през август 2023 г.

Тази средна тропосферна атмосферна среда изигра решаваща роля в наблюдаваните екстремни ниски температури.

Изследването предполага, че както южните потоци от континента, така и спокойните атмосферни условия са допринесли за тези студове.

Въздействие на студа върху операциите на Антарктика

Тъй като температурите паднаха под -50°C, основните полети до ключови изследователски станции бяха сериозно нарушени. Тези температури създават риск от хидравлична повреда и желиране на гориво в самолета, което прави безопасните полети невъзможни.

„Тези екстремни студени събития бяха безпрецедентни и имаха значителни оперативни въздействия“, каза Дейвид Е. Миколайчик, съответният автор на изследването. „Разбирането на тези условия ни помага да се подготвим по-добре за бъдещи предизвикателства в антарктическата логистика.“

Промяна на климата и екстремни студове

Изменението на климата, основно предизвикано от човешки дейности като изгарянето на изкопаеми горива и обезлесяването, причинява значителни промени в глобалните климатични модели.

Докато общата тенденция е към затопляне, това не означава, че студеното време или екстремните студове ще изчезнат. Всъщност изменението на климата може да доведе до по-екстремно и непредвидимо време, включително силно застудяване.

Полярен вихър

Един ключов фактор за това явление е прекъсването на полярния вихър, голяма област с ниско налягане и студен въздух, заобикаляща полюсите на Земята. Тъй като Арктика се затопля по-бързо от други части на света, температурната разлика между Арктика и екватора намалява.

Това може да отслаби полярния вихър, карайки го да стане нестабилен и да криволичи. Когато това се случи, студеният арктически въздух може да се разлее на юг в региони, които обикновено изпитват по-меки зими.

Струйна струя

Освен това, струйният поток, бързо течаща лента от въздух високо в атмосферата, може да стане по-вълнообразен и по-непостоянен поради намаления температурен градиент между полюсите и екватора. Това може да доведе до продължителни периоди на необичайно време, включително продължителни застудявания.

Следователно, докато всеобхватната тенденция на изменението на климата е към глобално затопляне, променливостта на метеорологичните модели може да доведе до значителни студени събития. Тези събития са напомняне за сложната и многостранна природа на изменението на климата и неговото въздействие върху нашите метеорологични системи.

Топ коментари
Рук
2024-06-19 11:23:12 Рук
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Ще има ли бял фетиш

Stiv
2024-06-19 07:40:49 Stiv
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Не смесвайте Арктика и Антарктида.

Последни новини

17:25 Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

17:25 Малък софтуерен ъпдейт срина света. Сега си представете по-голям

17:23 Бивш шеф на "Пирогов" каза кое е най-хубавото за България от компютърния срив

17:23 Международен ден на Нелсън Мандела: Поглед в остров Робен

17:21 Сеск Фабрегас продължава на чисто в Комо

17:20 ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между Здравната каса и "Пирогов"

17:20 САМО В ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и "Величие" отвори голям проблем

17:20 В социалните медии започнаха подигравките за глобалния IT срив

17:20 Цеци Красимирова си намери нов мъж

17:20 Защо все повече двойки избират да спят в отделни легла?

17:20 Главчев скръцна със зъби, обяви важна новина

17:20 Калин Стоянов: Апелирам да няма всяване на тревога, работим и няма пряка опасност за хората

17:19 Международният съд на ООН заяви, че политиката на Израел в окупираните палестински територии противоречи на международното право

17:19 Филип Филипов: Имаме нужните футболисти, които да излязат и да победят Лудогорец

17:19 Мотивацията да учим: Съпоставката между заплатите на среднистите и тези на висшистите

17:19 Всички парламентарни групи се обединиха за спешни мерки и общи решения за справяне с кризата с пожарите

17:18 Следващата седмица в ресорните парламентарни комисии трябва да се конкретизира какво е нужно, за да се подобри оборудването на пожарникарите на терен, каза Димитър Главчев

17:17 Санкциите не работят! Западът още доставя компоненти за танкове, дронове и ракети на руската армия

17:16 Беарман: Искам да се боря с Антонели за титлата във Формула 1

17:16 Генчев без дилеми за дебюта

17:15 Шефът на пожарната с извънредни новини за ситуацията в Ямболско

17:15 Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

17:15 Делян Пеевски: Лично аз имам грижата да изнасям истината за Радев

17:15 Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности

17:15 Сривът в IT мрежата бави пристигането на спортисти на Олимпиадата в Париж

17:15 Генчев: Има блясък в очите на футболистите, можем да постигнем поставените си цели

17:15 Референтни курсове на ЕЦБ

17:15 Киното скърби! Почина "Кралицата на мечовете"

17:13 За справяне с безводието в горнооряховското село Стрелец ще бъдат монтирани спирателни кранове към необитаемите къщи

17:13 Отсичат парички „Св. Богородица“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Последни новини 0