Тъмната материя може да се състои от частици, които се движат по-бързо от скоростта на светлината

Ексклузивно

Какво са тахионите?

Тъмната материя може да се състои от частици, които се движат по-бързо от скоростта на светлината

Чудили ли сте се някога за тайните на Вселената? Тъмна материя, тъмна енергия, частици, които се движат със светкавична скорост – това са централният фокус на последните космически мистерии. Представете си, че сме споделяли нашата вселена с частици, които пътуват по-бързо от светлината, известни като тахиони.

Това е дръзката нова теория, представена от учените Самуел Х. Крамър от университета на Уисконсин-Медисън и Иън Х. Редмаунт от университета Сейнт Луис .

Тъмна материя и тъмна енергия

Тъмната материя и тъмната енергия са „слона във Вселената“ за учените. Тези същества съставляват около 95% от Вселената, но много oт тях остават загадка .

Тъмната материя, съставляваща 27%, е като невидимата ръка на Вселената, която влияе върху движението на галактиките и галактическите купове.

Тъмната енергия, съставляваща 68%, е като скритото гориво на Вселената, движещо ускореното разширяване на Вселената. Новата теория около тахионите може да хвърли малко светлина върху тези енигматични части от нашия космос.

Състезанието срещу светлината

В света на хипотетичните частици тахионите са бунтовниците, неконформистите. Теорията на относителността на Айнщайн направи скоростта на светлината ограничение на космическата скорост, но тахионите се смеят на тези правила.

Предполага се, че пътуват по-бързо от светлината. Статията на Крамър и Редмаунт предполага, че вселената, доминирана от тези нахални частици, все още може да се побере в рамките на съвременната физика.

Ако тахионите съществуват, те биха притежавали свойства, които биха могли да повлияят на космическите явления по начини, които все още не сме си представяли.

Специфичните свойства на тахионите

Експертите предлагат нов модел, при който Вселената първоначално се забавя, преди да се ускори, процес, който те наричат ​​„огъващо се разширяване“.

Това разклаща стандартния модел Lambda Cold Dark Matter (ΛCDM), който приписва ускорението на тъмната енергия. В този нов модел скоростта на разширяване на Вселената се влияе от особените свойства на тахионите.

Тяхната скорост, по-бърза от светлината, им дава уникална форма на кинетична енергия, която причинява преминаването от забавяне към ускорение.

За да предостави доказателство, екипът използва данни от свръхнови тип Ia, „стандартните свещи“ на Вселената. Постоянната им яркост ги прави надеждна мярка за разстояния във Вселената.

Приспособявайки своя модел към наблюдаваните данни за свръхнова, изследователите откриха, че тахионна вселена може да обясни наблюдаваното ускорение.

Основни изводи от изследването

Проучването изследва два набора от данни за свръхнови тип Ia, за да тества нов космологичен модел. Параметърът на Хъбъл (H0) измерва скоростта на разширяване на Вселената. Изразява се в километри в секунда на мегапарсек (km/s/Mpc).

По-малкият набор от данни имаше 186 свръхнови. Той показа стойност на H0 от 66,6 ± 1,5 km/s/Mpc. Това означава, че Вселената се разширява с 66,6 километра в секунда за всеки мегапарсек разстояние, с допустима грешка от ±1,5 km/s/Mpc. Възрастта на Вселената от този набор от данни е около 8,35 ± 0,68 милиарда години.

По-големият набор от данни имаше 1048 свръхнови. Той показа малко по-висока стойност на H0 от 69,6 ± 0,4 km/s/Mpc. Това предполага по-бърза скорост на разширяване, с по-малка граница на грешка от ±0,4 km/s/Mpc. Възрастта на Вселената от този набор от данни е около 8,15 ± 0,36 милиарда години.

Тези констатации са в съответствие със съществуващите модели като модела на студената тъмна материя Lambda. Това споразумение означава, че новият базиран на тахион модел може да бъде валидна алтернатива.

Новата теория предполага, че тахионите, частици, движещи се по-бързо от светлината, могат да съставят тъмната материя.

Ами ако тахионите са реални?

Ако се докаже, че тахионите са реални, това ще революционизира разбирането ни за физиката, потенциално преобръщайки съществуващите теории и разкривайки нови пътища за изследване.

Въпреки критиките и скептицизма от страна на научната общност, моделът на дуото е в съответствие с настоящите данни за свръхнови.

Последствията могат да се простират отвъд космологията, засягайки области като физиката на елементарните частици и общата теория на относителността.

Въпреки това, тахионният модел трябва да издържи допълнителни тестове и строга партньорска проверка, преди да получи приемане.

Бъдещи насоки на изследване

Бъдещи изследвания ще сравнят този модел с други космологични данни, включително космическия микровълнов фон и квазарните микролещи.

Това проучвателно пътуване ще помогне да се определи дали тахионите наистина могат да обяснят ускореното разширяване на Вселената.

Откриването на тахиони може да има последици далеч отвъд космологията. Може дори да доведе до нови технологии, базирани на пътуване по-бързо от светлината, въпреки че това е чисто спекулативно.

Теоретичните физици ще трябва да пренапишат много принципи и може да се появят нови рамки.

Както при всяка революционна теория, важно е всички да се присъединят към нея. Изследователите в различни области ще трябва да тестват и усъвършенстват тахионния модел.

Съвместните усилия ще доведат до проектиране на нови експерименти и наблюдения за откриване на тахиони или техните ефекти.

Валидиране на тахионния модел

Изследването ще се нуждае от строг контрол от други експерти в областта чрез процеса на партньорска проверка. Тази решаваща стъпка ще определи достоверността на новата теория.

Ако бъде валидиран, този модел може да революционизира нашето разбиране за миналото и бъдещето на Вселената. Може да разкрие природата на тъмната материя и нейната роля при формирането на галактики. Може също така да изясни аномалиите в космическия микровълнов фон и разпределението на галактиките.

Проучването е публикувано в arXiv.

Топ коментари
Айнщайн
2024-07-11 09:28:56 Айнщайн
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Браво, пич! Ти си влязал в квантовата механика още 15 годишен! В този случай, не може да не познаваш Айнщайн. Що не му се обади по това време? Айнщайн би те посъветвал да не пишеш глупости, от които не разбираш! Бъди здрав още 95 години! :)

Последни новини

19:52 OG с Божидар "bzm" Богданов отпадна от Световното, но прибра 100 000 долара

19:52 "Форд" влага около 3 милиарда долара в производството на пикапите "Супер дюти"

19:51 ХИНА: Премиерът на Хърватия разговаря с президентите на Черна гора и на България

19:51 BG-ALERT не предупреди за опасните пожари, защо?

19:50 Кендъл Дженър показа изумителното си тяло по бански

19:50 Продължава гасенето край Харманли, вече няма опасност от взрив

19:50 САМО В ПИК TV! Депутати с горещ коментар: Кметът на София да изпрати машините, които стоят пред НС, да гасят пожарите, вместо да си прави пиар (ВИДЕО)

19:50 Олимпик Лион обяви грузинската звезда Микаутадзе

19:49 ПФК Берое завърши трансфера на Себастиан Вия в аржентинския елитен Индепендиенте Ривадавия

19:49 Шестима души в Русе потърсиха медицинска помощ в жегата

19:48 "Дойче веле": Ще фалира ли Украйна? След две седмици трябва да плати 20 млрд. долара на частни кредитори

19:47 Стоичков, Роналдиньо, Меси сред звездите във видеото за новия екип на "Барса"

19:47 Сделки със само 160 акции на "М+С Хидравлик" подкрепиха ръста на SOFIX до подножието на 870 пункта

19:45 ЕС ни дава €27 млн. за шест паркинга за тирове

19:43 Европейските борси закриха разнопосочно търговията, след като ЕЦБ остави без промяна основните лихви

19:43 Лъч надежда за брака на Джей Ло и Бен Афлек

19:43 От Воден към Крайново - огънят изпепели поредните къщи

19:42 Синът на Ибрахимович подписа с Милан

19:42 Социалният министър обеща допълнителна помощ за пострадалите от пожарите

19:42 Кохезионните фондове на ЕС се нуждаят от пълна промяна, според доклад

19:41 „Всичко наоколо гори“: 90-годишен мъж опази къщата си от пламъците

19:40 Изложба представя хобитата на британците

19:40 Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов"

19:40 Стилиян Петров се срещна с шефовете на ЦСКА (СНИМКА)

19:40 МРРБ ще събори подпорната стена на Алепу само ако съдът реши

19:39 Блъсков: Те ви мразят! Искат да изгорите живи, ако не...

19:38 Румънецът Еуджен, закопчан на яхтата с дрога, скандализира с версия

19:38 Експерт огласи тревожна тенденция по родното море

19:38 Пращат хеликоптер за гасенето на пожара край Харманли

19:38 Арестуваните от яхтата с дрога останаха зад решетките

Последни новини 0