„Сияния“ хвърлят светлина върху свръхмасивната черна дупка на Млечния път

Динамичната среда в сърцето на нашата галактика

„Сияния“ хвърлят светлина върху свръхмасивната черна дупка на Млечния път

Използвайки данни от рентгеновия телескоп NuSTAR на НАСА, екип от изследователи от Мичиганския държавен университет (MSU) наскоро направи революционни открития за свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика Млечен път. 

Черните дупки, известни с огромната си гравитация, от която дори светлината не може да избяга, обикновено се изучават чрез наблюдение на ефектите им върху близките звезди и газови облаци. 

Динамична среда в сърцето на нашата галактика

Грейс Сангер-Джонсън и Джак Утег, ръководени от Шуо Джан, асистент в катедрата по физика и астрономия, са използвали иновативно десетилетия рентгенови данни от космически телескопи, за да разберат по-нататък тези космически същества. 

„Приносът на Грейс и Джак е източник на огромна гордост“, каза Джан. „Тяхната работа е пример за ангажимента на MSU към пионерски изследвания и насърчаване на следващото поколение астрономи.“ 

„Това изследване е отличен пример за това как учените от MSU разкриват тайните на Вселената, доближавайки ни до разбирането на природата на черните дупки и динамичната среда в сърцето на нашата галактика.“

Изригвания от черната дупка на Млечния път

Sanger-Johnson анализира данни от десет години, търсейки рентгенови изригвания от Стрелец A* (Sgr A*), централната черна дупка на Млечния път, откривайки девет незабелязани досега изригвания. Тези високоенергийни изригвания предлагат уникална възможност за изследване на непосредствената среда на черната дупка, област, която обикновено е невидима поради нейната гравитация. 

„Ние седим на първия ред, за да наблюдаваме тези уникални космически фойерверки в центъра на нашата собствена галактика Млечен път. Както факлите, така и фойерверките осветяват тъмнината и ни помагат да наблюдаваме неща, които обикновено не бихме могли да наблюдаваме“, отбеляза Джан.

„Ето защо астрономите трябва да знаят кога и къде се появяват тези изригвания, за да могат да изучават околната среда на черната дупка, използвайки тази светлина.“

Получаване на представа от рентгеновите изригвания

Sanger-Johnson щателно прегледа рентгенови данни за десетилетие, събрани от 2015 до 2024 г. от NuSTAR. Всеки от деветте новооткрити изригвания предоставя безценни данни за разбиране на околната среда и дейностите на черната дупка. 

„Надяваме се, че чрез изграждането на тази банка от данни за Sgr A* изригвания, ние и други астрономи можем да анализираме свойствата на тези рентгенови изригвания и да направим извод за физическите условия в екстремната среда на свръхмасивната черна дупка“, каза тя.

Ехо от древна светлина

Докато Sanger-Johnson се фокусира върху изригванията, Uteg използва различен подход, изследвайки активността на черната дупка чрез анализиране на почти 20-годишни данни, насочени към гигантски молекулярен облак, известен като „моста“ близо до Sgr A*. 

„За разлика от звездите, тези облаци от газ и прах в междузвездното пространство не генерират собствени рентгенови лъчи“, обясни Утег. „Яркостта, която виждаме, най-вероятно е забавеното отражение на минали рентгенови изблици от Sgr A*.“ 

„Първо наблюдавахме увеличаване на яркостта около 2008 г. След това през следващите 12 години рентгеновите сигнали от моста продължиха да се увеличават, докато достигна пикова яркост през 2020 г.“

Тази „ехо“ светлина от черната дупка , пътуваща стотици години от Sgr A* до молекулярния облак и още 26 000 години до Земята, позволява на учените да възстановят хронологията на минали дейности на черната дупка. 

Историческа яркост на черната дупка

Анализът на Uteg, използващ данни от NuSTAR и космическата обсерватория Newton X-ray Multi-Mirror (XMM) на Европейската космическа агенция, помага да се разбере историческата яркост на черната дупка. 

„Една от основните причини, поради които ни е грижа този облак да става по-ярък, е, че ни позволява да ограничим колко ярко е било избухването на Sgr A* в миналото“, каза Утег.

Разкриване на мистерии в центъра на Млечния път 

От своите изчисления екипът установи, че преди около 200 години Sgr A* е бил приблизително пет порядъка по-ярък в рентгеновите лъчи, отколкото е днес.  

„Това е първият път, когато конструирахме 24-годишна променливост за молекулярен облак, заобикалящ нашата супермасивна черна дупка, която е достигнала своя пик на рентгенова яркост. Това ни позволява да кажем предишната дейност на Sgr A* отпреди около 200 години“, каза Джан.

„Нашият изследователски екип в MSU ще продължи тази „астроархеологична игра“, за да разгадае допълнително мистериите на центъра на Млечния път.“

Въпреки че точните механизми, предизвикващи рентгенови изригвания, и точният жизнен цикъл на черните дупки остават мистериозни, експертите са уверени, че откритията им ще предизвикат по-нататъшно разследване и потенциално ще революционизират разбирането ни за тези енигматични обекти.

Констатациите бяха представени на 244-ата среща на Американското астрономическо дружество (AAS) на 11 юни. 

 

Последни новини

17:25 Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

17:25 Малък софтуерен ъпдейт срина света. Сега си представете по-голям

17:23 Бивш шеф на "Пирогов" каза кое е най-хубавото за България от компютърния срив

17:23 Международен ден на Нелсън Мандела: Поглед в остров Робен

17:21 Сеск Фабрегас продължава на чисто в Комо

17:20 ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между Здравната каса и "Пирогов"

17:20 САМО В ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и "Величие" отвори голям проблем

17:20 В социалните медии започнаха подигравките за глобалния IT срив

17:20 Цеци Красимирова си намери нов мъж

17:20 Защо все повече двойки избират да спят в отделни легла?

17:20 Главчев скръцна със зъби, обяви важна новина

17:20 Калин Стоянов: Апелирам да няма всяване на тревога, работим и няма пряка опасност за хората

17:19 Международният съд на ООН заяви, че политиката на Израел в окупираните палестински територии противоречи на международното право

17:19 Филип Филипов: Имаме нужните футболисти, които да излязат и да победят Лудогорец

17:19 Мотивацията да учим: Съпоставката между заплатите на среднистите и тези на висшистите

17:19 Всички парламентарни групи се обединиха за спешни мерки и общи решения за справяне с кризата с пожарите

17:18 Следващата седмица в ресорните парламентарни комисии трябва да се конкретизира какво е нужно, за да се подобри оборудването на пожарникарите на терен, каза Димитър Главчев

17:17 Санкциите не работят! Западът още доставя компоненти за танкове, дронове и ракети на руската армия

17:16 Беарман: Искам да се боря с Антонели за титлата във Формула 1

17:16 Генчев без дилеми за дебюта

17:15 Шефът на пожарната с извънредни новини за ситуацията в Ямболско

17:15 Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

17:15 Делян Пеевски: Лично аз имам грижата да изнасям истината за Радев

17:15 Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности

17:15 Сривът в IT мрежата бави пристигането на спортисти на Олимпиадата в Париж

17:15 Генчев: Има блясък в очите на футболистите, можем да постигнем поставените си цели

17:15 Референтни курсове на ЕЦБ

17:15 Киното скърби! Почина "Кралицата на мечовете"

17:13 За справяне с безводието в горнооряховското село Стрелец ще бъдат монтирани спирателни кранове към необитаемите къщи

17:13 Отсичат парички „Св. Богородица“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Последни новини 0