Радиовълните на Земята, записани от Луната за първи път!

Ексклузивно

Голямо постижение в радиоастрономията 

Радиовълните на Земята, записани от Луната за първи път!

Постигнаха важен крайъгълен камък в изследването на космоса, когато лунният спускаем апарат Odysseus, разработен от Intuitive Machines, успешно кацна близо до Южния полюс на Луната. 

Това събитие е приветствано като „зората на радиоастрономията от Луната“ от Джак Бърнс, астрофизик от Университета на Колорадо Боулдър. 

Голямо постижение в радиоастрономията 

Спускаемият модул, който трябваше да преодолее различни технически трудности, разположи четири антени за запис на радиовълни около лунната повърхност, отбелязвайки голямо постижение в тази област.

Бърнс, съ-изследовател на Наблюденията на радиовълните на лунната повърхност на експеримента с фотоелектронна обвивка (ROLSES) на борда на Odysseus, ще предостави актуализации на събраните данни и ще обсъди бъдещи планове за радиоастрономия от Луната на 244-ата среща на Американското астрономическо общество в Мадисън, Уисконсин. 

„Беше героично за Intuitive Machines да кацне при тези условия и да разположи нашите антени, да вземе някои данни и да върне тези данни обратно на Земята“, каза Бърнс.

Улавяне на радиовълни от Земята 

Експериментът ROLSES, ръководен от Natchimuthuk Gopalswamy в Центъра за космически полети Goddard на NASA, имаше за цел да запише широк диапазон от радиоизлъчвания близо до Луната и в дълбокия космос. Въпреки предизвикателствата на мисията, ROLSES успя да улови уникални данни, включително радиовълни от Земята, които предоставиха перспектива на Земята като екзопланета. 

„Гледахме на Земята като на екзопланета или планета, обикаляща около друга звезда“, обясни Бърнс. „Това ни позволява да попитаме: Как биха изглеждали нашите радиоизлъчвания от Земята, ако идваха от извънземна цивилизация на близка екзопланета?“ 

Предизвикателното пътуване на Одисей 

Пътуването на Odysseus беше част от програмата на НАСА за търговски услуги за лунен товар (CLPS), която има за цел да разположи космически кораби, построени от частни компании, на Луната. Тази мисия беше първата, която постигна „меко кацане“, въпреки че спускаемият модул се наклони настрани по време на процеса. 

Наред с други предизвикателства, Odysseus трябваше да разчита изцяло на своята система от оптични камери за навигация поради повреда на неговата система с лазерно насочване.

Една от антените на ROLSES прегря и изскочи по време на пътуването, позволявайки на екипа да улови радиовълни от Земята за близо 90 минути. 

Тези данни, по-изчерпателни от подобен експеримент, ръководен от Карл Сейгън от космическия кораб Галилео на НАСА през 90-те години, биха могли да помогнат за идентифицирането на подобни сигнали от далечни планети, потенциално показващи интелигентен живот .

Радиоизлъчвания от ранната вселена 

НАСА одобри втори експеримент ROLSES за друга мисия CLPS, вероятно през 2026 г. Бърнс също участва в Лунния повърхностен електромагнитен експеримент-Нощ (LuSEE-Night), планиран да кацне на обратната страна на Луната през 2026 г. 

Това местоположение ще осигури идеална среда за изучаване на радиоизлъчвания от ранните „тъмни векове“ на Вселената, предлагайки прозрения за космическата еволюция.

„Тъй като НАСА ще изпраща два или три спускаеми апарата на Луната всяка година, ние имаме начин да надградим нашите инструменти и да се поучим от това, което се обърка по начин, който не сме успели да направим от първите дни на космическата програма.“, каза Бърнс. 

Непрекъснатите подобрения и честите лунни мисии притежават голям потенциал за напредък в изследването на космоса, позволявайки бързо обучение и иновации, напомнящи за ранните дни на космическата програма.

Радиовълните на Земята

Радиовълните на Земята са форма на електромагнитно излъчване с дължини на вълните, по-дълги от инфрачервената светлина. Тези вълни се използват за различни приложения, от комуникация до навигация. 

Източници

Радиовълните се генерират както естествено, така и от човешки дейности. Естествените източници включват светкавици и астрономически обекти, докато генерираните от човека радиовълни се използват в радиоразпръскване, мобилни телефони и безжични мрежи.

Размножаване 

Атмосферата на Земята играе критична роля за разпространението на радиовълните, като влияе върху техния обхват и яснота. 

Например различни слоеве на земната атмосфера, като йоносферата, могат да отразяват или пречупват радиовълните, което им позволява да пътуват на дълги разстояния по земното кълбо. Това свойство е от решаващо значение за комуникация на дълги разстояния без сателити.

Радиовълни с ниска честота 

Освен това самата Земя излъчва нискочестотни радиовълни, които могат да бъдат изследвани, за да се разберат геоложките и атмосферните условия. 

В по-широкия контекст на Вселената радиоизлъчванията на Земята са само малка част от електромагнитния спектър, който включва всички форми на светлина и радиация, всяка със свои собствени уникални свойства и приложения.

Последни новини

11:55 Тифозите на Лацио с протести срещу Лотито

11:54 Путин третира международното право като тоалетна хартия

11:50 РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРИКЛЮЧИ: Холандците, скочили от хотел в Слънчев брят, се самоубили

11:50 НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

11:50 Добрите трудови практики, научени от децата, се запазват и след като те пораснат

11:49 18-годишен участник в Олимпийските игри почина при инцидент с гмуркане

11:49 Тигрови комари атакуват. Могат да носят някои заболявания

11:48 Направиха репетиция с кораби по Сена за церемонията по откриване на Олимпиадата

11:48 Радина Величкова с титла и рекорд и на 200 метра

11:47 Експерт посочи причината за увереността на Путин за Украйна

11:46 От 1 декември 2025 г. влиза в сила новият регламент на ЕС относно защитата на географските указания за занаятчийски и промишлени продукти

11:46 МВР издирва трима души, пазарували с фалшиви банкноти във Велико Търново

11:45 Лейбъристите ще опитат да подобрят пост-Брекзит търговската сделка с ЕС

11:45 Задържаха шуменец, заплашил да взриви болницата в града

11:45 „Мрачният месец юли“ е новата поетична книга на Калин Терзийски

11:44 Димитър Рачков търси най-артистичните българи

11:44 Меси отхвърлил умопомрачителна оферта от €1,4 млрд. от "Ал Хилал"

11:43 Благотворителна изложба в Казанлък ще набира средства за изграждане на защитено пространство "Детство без насилие"

11:42 Турски новак с към крило на Левски. Бодрумспор привлича

11:42 В Англия разкритикуваха остро “нулевия” Фоудън

11:42 Швейцария редовно обменя информация с Русия и възнамерява да обсъди резултатите от мирната среща на върха за Украйна

11:42 Защо крайната десница остана разочарована на евроизборите в Швеция

11:42 Виктория Томова вече е само на 114 точки от Топ 50

11:42 Блъснаха две деца в квартал "Чародейка"

11:40 За 16-а година в Старозагорските бани организират "Празник на слънцето, билките и водата"

11:40 Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет

11:40 Изпити и матура направиха промяна в групата на Левски за Правец

11:39 Пиян и без книжка: Шофьор блъсна патрулка в Крумовградско

11:39 "Старите кучета" в украинската армия имат нужда от подкрепата на млади бойци

11:39 Ценни съвети как да предпазим дома си в отпускарския сезон

Последни новини 0