Ново откритие на черни дупки доказва, че Айнщайн е бил прав

Ексклузивно

Какво прогнозира общата теория на относителността?

Ново откритие на черни дупки доказва, че Айнщайн е бил прав

Общата теория на относителността на Айнщайн прогнозира, че така наречените „потапящи се области“ около черните дупки ще ускорят материята в тях със скоростта на светлината. Сега рентгеновите наблюдения на отдалечена черна дупка доказаха, че е прав.

Астрономите са наблюдавали как материята се потапя в отвора на черна дупка със скоростта на светлината, доказвайки за пореден път ключово предсказание, направено от Айнщайн .

През 1915 г. общата теория на относителността на Айнщайн прогнозира, че след като материята се приближи достатъчно близо до черна дупка, огромната сила на гравитацията на разкъсването на пространство-времето трябва да я принуди да напусне кръгова орбита и да се потопи право в нея. 

Сега рентгеновите наблюдения, направени с космическите телескопи NuSTAR и NICER на НАСА, най-накрая потвърдиха, че този така наречен "гмуркащ се регион" съществува. Екипът, ръководен от изследователи от катедрата по физика в Оксфорд, който стои зад откритието, казва, че изучаването му може да разкрие някои фундаментални мистерии за черните дупки и природата на пространство-времето. Изследователите публикуваха откритията си на 16 май в списанието Monthly Notices на Кралското астрономическо общество .

„Това е първият поглед върху това как плазмата, отлепена от външния ръб на звезда, претърпява окончателното си падане в [центъра] на черна дупка, процес, който се случва в система на около 10 000 светлинни години от нас,” водещият автор Андрю Мъмъри , физик от Оксфордския университет, се казва в изявление . „Това, което е наистина вълнуващо, е, че в галактиката има много черни дупки и сега имаме мощна нова техника за използването им за изследване на най-силните известни гравитационни полета.“

Черните дупки се раждат от колапса на гигантски звезди и растат чрез поглъщане на газ, прах, звезди и други черни дупки. Космическите чудовища имат толкова мощно гравитационно привличане, че нищо (дори светлината) не може да избяга от пастта им.

Но това не означава, че черните дупки не могат да се видят. Активните черни дупки са заобиколени от акреционни дискове - огромни струи от материал, който се отделя от газови облаци и звезди и се нагрява до червени температури чрез триене, докато спираловидно се движи в устата на черните дупки.

Чрез насочване на двата космически телескопа към черна дупка, наречена MAXI J1820+070, разположена вътре в двоична система на приблизително 10 000 светлинни години от Земята, изследователите откриха рентгенови лъчи, излъчвани от изгарящия материал на нейния акреционен диск. Поставяйки своите рентгенови данни в математически модели, те откриха, че двете съвпадат само ако моделите включват светлина, идваща от материя в областта на потапяне - потвърждавайки нейното съществуване.

„Теорията на Айнщайн прогнозира, че това окончателно спускане ще съществува, но това е първият път, когато успяхме да демонстрираме, че се случва“, каза Мъмъри. „Мислете за това като за река, превръщаща се във водопад – досега гледахме реката. Това е първата ни гледка към водопада.“

Събирайки и изучавайки повече светлина от тази космическа каскада, изследователите казват, че ще получат безпрецедентна представа за екстремните условия около черните дупки. Потъващите региони се намират точно извън хоризонтите на събитията на черните дупки - точки без връщане, където гравитацията става толкова силна, че дори светлината не може да избяга.

"Вярваме, че това представлява вълнуващо ново развитие в изследването на черните дупки, което ни позволява да изследваме тази последна област около тях. Само тогава можем да разберем напълно гравитационната сила", каза Мъмъри. „Това последно потапяне на плазма се случва на самия ръб на черна дупка и показва, че материята реагира на гравитацията в най-силната си възможна форма.“

 

Последни новини

18:24 Жан Карничник: "Съжалявам се, че изпуснахме победата в края, имаме шансове за следващата фаза"

18:24 Гордана Силяновска се е срещнала с организаторите на Скопие прайд, който ще се проведе на 22 юни

18:24 Изоставен строеж в София е свърталище на бездомници и наркомани

18:23 Крейчикова е четвъртфиналистка в Бирмингам

18:23 Володимир Зеленски: Благодаря, Румъния!

18:23 Как да се пазим в горещините?

18:22 Фенове надхитриха системата и пак вкараха руски знамена на мач на ЕВРО 2024

18:21 Европейската инвестиционна банка отпуска нови 12,8 милиарда евро за транспорт, енергетика и бизнес инвестиции

18:21 Николай Пловдивски официално отпадна от избора за патриарх

18:21 Задържаха двама служители на НАП в Кърджали

18:20 Кои са тримата владици, един от които ще е новият глава на Българската православна църква

18:20 ЕВРО 2024 - ДЕН 7, ПРОГРАМА И СТАТИСТИКА (видео репортаж)

18:20 Общината няма да върне старото движение около НДК

18:20 Ще има ли евроатлантическо мнозинство за правителство?

18:20 Трогателната история на Мат Лебланк и неговата дъщеря, която преобръща живота му

18:20 УЕФА изгони журналист от Евро 2024

18:20 Сърбия изравни на Словения в последната секунда

18:20 Гол в продължението спаси Сърбия срещу Словения

18:19 Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема 52-годишна жена за длъжностно присвояване на 144 хил. лева от банка

18:19 Лятна академия за първокласници организират за седма поредна година в ловешко училище

18:19 Грузия все повече гледа към Китай като инвеститор и търговски партньор (ВИДЕО)

18:18 Голяма новина за бъдещето на Украйна

18:17 Арестуваха известен рапър! СНИМКА

18:17 Монтана се отказа да вземе двама от играчите на проби

18:17 Фирма "Меритранс" подкара автобуси за София, "Хеброс бус" затвори гишетата

18:16 Прожекция на кратки филми на 3 юли в София. Вход - свободен

18:16 Голям подарък за един от закопчаните по мегаскандала "Пуделгейт"

18:15 Джо Байдън губи подкрепата на много от най-отдадените избиратели

18:15 ЦСКА обяви летните контроли

18:15 Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в Пловдив

Последни новини 0