Невероятно, но факт: Без 29 февруари лятото щеше да е през декември

Защо високосните години съществуват и са толкова важни

Лятото идва през 2023

Броени дни преди края на месеца вече знаем, че тази година ще бъде специална, защото след четири години чакане февруари отново ще има 29 дни. Но защо високосните години са толкова важни, пише 20minutos.es. 

Високосните години се случват на всеки 4 години и имат 366 дни, за разлика от нормалните години, които имат 365. Този допълнителен ден е известен като „високосен ден“ и е 29 февруари. Както е обяснено от Live Science , обикновено високосните години са тези, които могат да се делят на четири, например 2020 и 2024. 

В нормалните години само една и съща дата напредва с един ден между последователни години. Въпреки това, в случай на високосна година, всяка дата напредва с два дни повече в сравнение с предходната година. Тоест 1 март 2023 г. беше сряда, но през 2024 г. ще се падне в петък.            
 
Григорианският календар (официалният модел в почти целия свят) не е единственият, който има високосни години.   Еврейският, ислямският, китайският и етиопският календар също имат своя версия на това явление, макар и с някои разлики. В тези случаи високосните години не винаги се появяват на всеки четири години и не винаги имат допълнителен ден, а по-скоро имат „съкратен високосен месец“. 

От друга страна, тези, които се ръководят от григорианския календар, добавят още няколко секунди в спорадични години (най-новите 2012, 2015 и 2016), те са известни като високосни секунди. От Международното бюро за мерки и теглилки (IBWM) обаче ще прекратят тази практика от 2035 г. 

Защо високосните години са толкова важни?
Първоначално може да изглежда безсмислено, но високосните години са много важни. Ако не добавим още един ден към календара, годините ни могат да се окажат много различни от начина, по който ги познаваме. 

Една година в григорианския календар е малко по-кратка от една година в слънчевия календар , т.е. времето, необходимо на Земята да обиколи слънцето веднъж . Въпреки че смятаме, че този процес отнема точно 365 дни, истината е, че той продължава 365 дни, 5 часа, 48 минути и 56 секунди.

Без наличието на високосни години тази малка разлика не би била взета предвид и би се генерирала празнина, в която всяка година ще се разширява с 5 часа, 48 минути и 56 секунди. По този начин бихме изживявали сезоните по съвсем различен начин. Без 29 февруари след 700 години лятото в северното полукълбо щеше да е през декември. 

Един ден продължава приблизително колкото разликата в календарните часове, натрупана за четири години. Системата обаче не е идеална. Печелим 44 минути на всеки четири години, така че и с намерението да регулираме, пропускаме високосните години всяка стогодишна година (с изключение на тези, които се делят на 400). 

Защо съществуват високосни години?
Началото на високосните години датира от 45 г. пр.н.е. C., по това време римският император Юлий Цезар установява Юлианския календар. Този календар, предшественик на Григорианския, се състоеше от 365 дни, разделени на 12 месеца. 

Още по това време Юлий Цезар включва високосни години в своя календар, които се случват на всеки четири години и се синхронизират със сезоните благодарение на „последната година на объркване“ от 46 г. пр.н.е. , която включва 15 месеца с общо 445 дни. 

Юлианският календар е бил използван от векове и е работил перфектно. Въпреки това в средата на 16-ти век астрономите осъзнават, че сезоните започват до 10 дни по-рано , тъй като Великден вече не съвпада с пролетното равноденствие. 

Григорианският календар е въведен през 1582 г. от папа Григорий XIII, за да поправи „грешките“ на Юлианския календар . Този нов календар беше същият като този, въведен от Юлий Цезар, но с изключение на високосните години в повечето столетни години. 

Италия и Испания бяха сред първите страни, които се адаптираха към новия календар, тъй като първоначално той се използваше само от католическите страни. По-късно протестантските страни също се адаптираха към него, като Великобритания , която го прие през 1752 г. По това време много от страните трябваше да добавят дни при преминаването си към григорианския календар, за да се синхронизират с останалия свят.  

Последни новини

05:11 Клоп: Трябваше да се справим по-добре, но не го направихме

05:10 Чудна закуска: Пържени филийки РЕЦЕПТА

05:00 Шествие в Лос Анджелис почете паметта на жертвите на арменския геноцид

05:00 Хороскоп за 25 април: Неочаквани събития за Близнаците и промени при Водолеите

04:58 "Време е за мирен преход" във Венецуела, заяви кандидатът на опозицията

04:56 Част от заслугата за приемането на помощта за Украйна е на японския премиер Фумио Кишида, заяви американски дипломат

04:54 Ван Дайк: Не успяхме да се противопоставим

04:41 Повдигнаха обвинения срещу седем заподозрени радикални ислямисти в Германия

04:35 Българските гимнастици не се класираха за финалите на уреди на Европейското в Римини

04:30 Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

04:27 Вето: Русия спря резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в космоса

04:26 Наоми Осака премина първия кръг в Мадрид

04:23 Четирима българи в спор за отличията в Загреб

04:16 Люка ван Аш се класира за втория кръг в Мадрид

04:06 Тези зодии, забогатяват рязко през май месец

03:25 Рами Киуан на полуфинал на Европейското

03:21 Странен инцидент сполетя Еди Мърфи

03:04 25 април 1792 г. Ражда се Марсилезата

02:51 Златанова: Благодарни сме на хората, които дойдоха да ни подкрепят

02:48 Северна Корея заяви, че санкциите на САЩ са я "направили по-силна"

02:19 Гимнастическа делегация отпътува за Световната купа в Узбекистан

02:03 Джон Джоуви си призна за изневерите СНИМКА

01:52 Бостън и Маями, Оклахома и Ню Орлиънс продължават плейофните битки

01:33 Ница изостана в битката за ШЛ след равен срещу закъсалия Марсилия

01:19 Дъщерята на Катрин Зита-Джоунс изглежда зашеметяващо СНИМКИ

01:07 Аталанта ще играе на финал за Купата на Италия

00:50 Йеменските хуси заявиха, че са атакували американски и израелски кораби

00:46 Монако отложи празненствата в ПСЖ

00:33 Кристъл Палас удари Нюкасъл след два гола на Матета

00:28 Ван Дайк: Няма как да спечелиш Висшата лига с такава игра

Последни новини 0