Мистериозна „дупка“ на Марс ще бъде бъдещ дом за астронавти

Какво ще се разкрие под повърхността на Червената планета?

Мистериозна „дупка“ на Марс ще бъде бъдещ дом за астронавти

Мистериозна яма на фланга на древен вулкан на Марс наскоро предизвика вълнение заради това, което може да разкрие под повърхността на Червената планета. Ето какво означава това.


Първо, ямата, която е само няколко метра в ширина, всъщност беше заснета на 15 август 2022 г. от  Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА , която беше на около 256 километра над повърхността на Марс по това време. Тази дупка в земята също не е сама. Това е един от многото, наблюдавани по фланговете на трио от големи вулкани в района на Тарсис на Марс. Тази конкретна яма се намира в поток от лава на изчезналия вулкан Arsia Mons и изглежда като вертикална шахта. Това повдига въпроса:

Дали това е просто тясна яма, или води до много по-голяма и забележителна пещера? Или може би това е наистина дълбока тръба от лава, образувана под земята отдавна, когато вулканът все още е бил активен? 

Има няколко причини, поради които ямите и пещерите на Марс представляват интерес. От една страна, те биха могли да осигурят подслон за астронавтите в бъдеще; тъй като Марс има тънка атмосфера и му липсва глобално магнитно поле, той не може да отблъсне радиацията от космоса по начина, по който  го прави Земята  . Следователно радиационното излагане на повърхността на Марс е средно между 40 и 50 пъти по-голямо, отколкото на Земята. 

Другият примамлив аспект на тези ями е, че те може би не просто осигуряват подслон за човешки астронавти. Те биха могли да имат астробиологичен интерес в смисъл, че биха могли да бъдат защитени жилища за марсианския живот в миналото - може би дори днес, ако там наистина съществува микробен живот.


Наличието на тези така наречени дупки по хълбоците на вулканите е голяма улика, че те вероятно са свързани с вулканичната активност на Марс. Канали от лава могат да изтичат от подземния вулкан; когато вулканът изчезне, каналът се изпразва. Това оставя след себе си дълга подземна тръба. Виждаме такива тръби не само на Марс, но и на  Луната  и на Земята. 

Понякога, ако кората е достатъчно тънка, таванът на тези тръби се срутва. Ако колапсът се случи по цялата дължина на тръбата, тя образува елемент, наречен rille, който е дълъг канал, често срещан на Луната и понякога в други области на Марс. Ако обаче таванът на тръбата просто се срути на малки участъци, получаваме ями като тези, изобразени на Arsia Mons. Планетарните учени също са видели  вериги от ями  по хълбоците на марсиански вулкани, които са линейни участъци от множество ями, привидно следващи дължината на тръба от лава.

Колко дълбоко се спускат тези ями обаче е мистерия и остава несигурно дали ямите се отварят в голяма пещера или се съдържат в малка, цилиндрична вдлъбнатина. Някои марсиански ями са заснети, когато слънцето е достатъчно високо в небето, за да освети това, което изглежда като страни на стената на ямата, което предполага, че те са шахти, които отиват право надолу в хълбока на вулкана. Това изглежда предполага, че тези ями е малко вероятно да се отворят в по-големи пещери или тръби. Ако е така, това би ги направило подобни на ямковите кратери, открити във вулканичните планини на Хаваите, които също не се отварят към нищо по-голямо и които се получават от колапса на материал по-дълбоко под земята, което кара материала отгоре да потъва.

Доказано е обаче, че ямите на Луната имат подове, осеяни с камъни, които изглеждат така, сякаш биха могли да доведат до по-голям подземен обем.

Ямите също могат да се образуват чрез тектонични напрежения, които разрушават повърхността на света и е по-малко вероятно те да доведат до по-голяма пещера. И накрая, едно друго — вероятно по-малко вероятно — обяснение е, че тези ями се отварят там, където някога са текли подземни реки  преди милиарди години .

Можем да видим подобно явление на Земята, под формата на геоложка характеристика, наречена карст, която се образува, когато варовиковата скала се разтваря и отслабва, създавайки ями и понори, които се отварят към зони с подпочвени води. Ако случаят с Марс е такъв, тогава, ако на Червената планета някога е имало  живот , тези организми може да са се приютили в карст. Наистина, течащата вода по склона на активен вулкан би била топла, осигурявайки перфектната защитена среда за живот, за да процъфтява и да остане в безопасност.

Все пак засега всичко това са спекулации. Ще имаме някои конкретни отговори едва след като бъдещи мисии действително изследват някои от тези ями. Въпреки че  роувър  , който се движи до ръба на яма, не би могъл да се спусне, въздушна мисия по същия начин като  хеликоптера Ingenuity на НАСА , който оперира на Марс в продължение на три години, преди да бъде  приземен през януари 2024 г.,  след като повреди една от роторните си перки. , ще има способността да кръжи и да се спусне в яма, за да види какво има там долу.

Ако тези ями наистина се отворят в пещери, те може да се превърнат в предпочитано място за кацане за бъдещи мисии с екипажи до Марс, които ще изискват астронавтите да построят защитен базов лагер далеч от безмилостната радиация на света.

 

Топ коментари
Мен
2024-06-16 10:35:09 Мен
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Дали ще доживея да видя човек на Марс?

Краварски глупотевини
2024-06-17 00:02:08 Краварски глупотевини
отговор + -0
3 + 5 =
Отказ

Тази дупки ще са удобни за кацане на метлите на краварете(ФАЩ), когато дойде време да летят с тях до Марс .

Последни новини

20:25 Ремонтират лекоатлетическата писта на стадиона в Самоков

20:25 Запрянов: Ще предложим нова военна помощ на Украйна. Оборудваме и вертолети за гасене на пожари

20:23 Гласът на Путин: Чакаме конкретни действия от Зеленски

20:23 Касова БЕЛЕЖКА от гръцки ресторант: На който не му харесва, да ходи в Китен!

20:22 Адриан Андреев ще играе срещу Николоз Басилашвили във Верона, а Пьотр Нестеров срещу квалификант

20:21 Удрят ни с 6 пъти по-скъп вечерен ток

20:20 Волейболистът Стивън ван де Велде, който е осъден за изнасилване, ще участва на Олимпиадата

20:20 Балкан и Спартак (Плевен) имат нови американци

20:20 Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина. Другото дете е в стабилно състояние /обновена/

20:19 Възстановено е движението на главен път Е-79 край Кочериново

20:19 Съдът в Перник спря събарянето на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански - Вълка

20:19 Ръководителят на управляващата хунта на Мианма ген. Мин Аун Хлайн пое функциите на президента

20:17 Главчев приветства дипломатическите служители за Деня на дипломатическата служба и 145-годишнината от нейното основаване

20:16 Ето какви щети нанесе бурята в Бургас /снимки, видео/

20:15 Търсенето на въздушни пътувания се нормализира след пандемията, заявяват ръководители на авиокомпании на авиоизложението във Фарнбъро

20:15 България отново на световния връх!

20:15 След 470 дни отсъдиха дузпа срещу “Лудогорец”

20:15 БСП и ИТН са готови да направят опит за реализиране на третия мандат

20:15 Баровци! Лео обикаля Америка като сватбен подарък

20:14 Нова военна помощ за Киев: България изпраща боеприпаси на Украйна

20:13 Олексий Збун пропусна да изравни от дузпа

20:13 ЕС отмени срещата на външните министри в Будапеща

20:12 Пет медала за нашите ученици в Международната олимпиада по математика

20:11 Специалността „Рекламен дизайн“ в НХА навършва 50 години

20:11 Доц. Стойчо Стойчев: Хаосът с мандатите ще спре тогава, когато някой надделее

20:10 Байдън ще остане на президентския пост до края на своя мандат

20:10 Хебър - Спартак Варна 0:1 /първо полувреме/

20:10 Мъж запали цигара и взриви газова бутилка

20:10 Медалистите Радина Величкова и Християн Касабов: Емоциите са много, медалите са в България

20:09 Американската постоянна представителка в ООН ще изрази подкрепа за Хаити в борбата срещу въоръжените банди

Последни новини 0